MIHAI LUPU - 85!

MIHAI LUPU - 85!

MIHAI LUPU

Scriitorul Mihai Lupu implineste astazi 85 de ani!

Mihai Lupu s-a nascut pe 11 noiembrie 1923, in comuna Copalau, judetul Botosani. A lucrat in militie.

A debutat editorial in 1970, la Editura Ion Creanga, cu cartea Basme batrine. Au urmat alte noua carti de basme: Sanzaian-cel-Nazdravan, Fat-Frumos Lioras, Ionica Ram-de-Tei, Povestea Sarpelui Nazdravan, Fat-Frumos Radacin-Verde-Voinicul, Fat-Frumos Luceafar si Cosita de Aur, Bine faci bine gasesti, Prepelea Gascanul si Lupul Nazdravan.

La virsta de 85 de ani, Mihai Lupu traieste cu aceeasi prospetime bucuria de a scrie. Venerabilul scriitor de basme populare a calatorit viata intreaga prin lumea mirifica a folclorului romanesc nascut la sate si inca viu in mediul rural.

Aceste comori ale basmului popular, sinteze de experiente umane si de adanca filosofie a vietii exprimate in creatii artistice, au ramas incrustate profund in constiinta lui Mihai Lupu si au iesit la lumina de-a lungul vietii sale.

Inzestrat cu talent real de povestitor, Mihai Lupu, prin basmele sale, ne-a redat, ne-a redescoperit frumusetea, aproape uitata de ultimele generatii de romani. Le-a scris in stilul cel mai frumos, pastrindu-le totodata autenticitatea originara. Le-a scris pentru copii, dar si pentru adultii care cu multa placere si-au reamintit de anii copilariei.

Mihai Lupu face parte din rindul autorilor de basme populare. Nu este un culegator de folclor, in sensul stiintific al cuvintului, ci un prelucrator de produse folclorice, in sensul artistic al acestei indeletniciri. (Gellu Dorian)

Redactia www.stiri.botosani.ro ii ureaza lui Mihai Lupu LA MULTI ANI si multa sanatate!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
661

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
145

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
90

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...