MIHAI LUCAN - Un botosanean face istorie in medicina romaneasca!

MIHAI LUCAN - Un botosanean face istorie in medicina romaneasca!

 MIHAI LUCAN  

In urma cu 30 de ani, un tanar medic nascut in Botosani facea parte din echipa care efectua primul transplant renal din Romania. Este vorba despre Prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, nascut pe 5 iunie 1948, in localitatea Stefanesti, judetul Botosani.

"Am inceput in februarie 1980, dupa ce o echipa de doi medici – eu si prof.dr. Anghel Popescu, seful Terapiei Intensive din acea vreme – am fost trimisi sa invatam sa facem transplant in Cuba, tara care avea o experienta prodigioasa in acest domeniu, cu medici bine pregatiti in domeniul transplantului, cu o mare experienta. Castro exporta atunci revolutie si medicina. Ne-am intors in tara si am realizat primul transplant renal la Spitalul Fundeni, in echipa alcatuita din prof. dr. Eugen Proca, eu si prof. dr. Anghel Popescu", a povestit pentru un cotidian central prof. dr. Mihai Lucan.

Plecat din Stefanestii Botosanilor, Mihai Lucan a urmat scoala in Bucuresti, in Capitala alegand sa urmeze si cursurile Facultatii de Medicina Generala.

Intre 1972-1974 se afla la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca", Clinica de Chirurgie Cardiovasculara Fundeni, Clinica de Urologie Fundeni, Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva Fundeni.

In anul 1986 devine Doctor in Stiinte Medicale, cu tema "Individualizarea tratamentului neoplasmului vezical in functie de stadiul evolutiv", prima teza de doctor in medicina finalizata in Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni.

"La Cluj, dupa 1989, am realizat primul program real, cu ajutorul Papei Ioan Paul al II-lea, care s-a implicat direct si pana in 1997 trimitea periodic medicamente cu avionul pentru bolnavii transplantati, pentru ca Ministerul Sanatatii nu acorda acest tratament gratuit", a spus profesorul Lucan. El a adaugat ca un alt moment important a fost organizarea Agentiei Nationale pentru Transplant, care a permis cooperarea europeana in domeniu.

In 2004, la Institutul de Urologie si Transplant Cluj-Napoca, prof. dr. Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi si pancreas.

Realizarile din domeniul transplantului au primit o importanta recunoastere la nivel national in anul 2000, cand presedintele Emil Constantinescu a atribuit inalte distinctii ale Romaniei mai multor medici, printre care si prof. dr. Mihai Lucan.

In paralel cu practica medicala, botosaneanul activeaza si in cadrul universitar. A inceput in 1990, cand a intrat pe post de Conferentiar, seful Catedrei de Urologie - Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, institutie unde in 1992 obtine titlul de Profesor.

Trei ani mai tarziu devine Seful Centrului de Transplant Renal Cluj-Napoca, iar in 1999 Director al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj, pentru ca in 2005 sa fie numit Sef al Oficiului Regional de Transplant Cluj.

A urmat cursuri de specializare in toata lumea, a lucrat in clinici de prestigiu.
Este membru al socieatilor stiintifice interne si internationale: Societatea Europeana de Urologie, Societatea Internationala de Urologie, Societatea Europeana de Transplant, Societatea Italiana de Urologie, Societatea Romana de Boli Genitourinare, Societatea Romana de Transplant de Organe (Romtransplant)- membru fondator si initiator, Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica si alte Tehnici Interventionale.

Prof. Dr. M. Lucan a participat ca ajutor la peste 6000 de operatii (in perioada 1975-1990), iar din 1990 pana in anul 2007 a executat peste 30.000 de operatii urologice, marea lor majoritate operatii mari si foarte mari, reconstructive, dupa exenteratii oncologice, plastice pediatrice si peste 22.000 de operatii endoscopice si laparoscopice.

In colaborare cu U.M.F. "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca si Consortiul Interuniversitar de Transplant de Organe cu sediul la Roma, Prof. Dr. Mihai Lucan a infiintat la Cluj un program de transplant renal, care s-a dezvoltat progresiv, ajungand sa fie cel mai eficient program de acest fel la nivel national (756 transplanturi renale, 6 transplanturi combinate de rinichi si pancreas, 1 transplant solitar de pancreas).

"Mai mult de 75% din viata mi-am petrecut-o in clinica. Este o viata sacrificata, dar altfel nu poti face performanta. Important este ca familia ma intelege si am toata sustinerea celor dragi. Per ansamblu, trebuie sa recunosc ca sunt multumit de ceea ce am realizat", marturiseste intr-un interviu botosaneanul Mihai Lucan.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
132

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
85

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
109

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...