MATEI BARBU: "Daca vrei sa faci ceva pentru tara ta, poti sa faci asta din orice colt al lumii!"

MATEI BARBU: "Daca vrei sa faci ceva pentru tara ta, poti sa faci asta din orice colt al lumii!"

 MATEI BARBU  

Doua minute despre Romania, un filmulet postat pe You Tube cu peste 100.ooo de vizualizari si sute de comentarii si mii de like-uri pe retelele de socializare. Videolipul are un nume provocator, "De ce sa nu cunoastem Romania?" si poarta semnatura a doi tineri romani din Marea Britanie: Ana Busuioc, studenta la Grafica si Comunicare prin Design, si Matei Barbu, presedinte si co-fondator al Leeds Romanian Society. "Isprava" celor doi romani a ajuns in atentia televiziunilor si a publicatiilor romanesti, videoclipul fiind considerat a fi o metoda eficienta pentru promovarea tarii noastre in strainatate, intr-o vreme in care imaginea Romaniei parea sa fie mai degraba a unei Cenusarese...

Matei Barbu este absolvent al Colegiului National "Mihai Eminescu" din Botosani, in prezent student la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, si a acceptat cu bucurie sa raspunda intrebarilor noastre:

Singurul indiciu pe care il aveam despre Matei Barbu si legatura sa cu Botosanii a fost Liceul Mihai Eminescu. Sa pornim tot de aici discutia noastra. Ce ramane in sufletul unui absolvent de "Eminescu" care astazi priveste in urma din aula unei ilustre universitati britanice?  

As putea incepe prin a spune ca intotdeauna mi-am iubit liceul, dar acum probabil mai mult ca niciodata. Spun asta pentru ca mi-au trebuit doi ani la Universitatea din Leeds pentru a realiza importanta unui mediu competitiv in care am crescut si faptul de a avea profesori de inalta clasa. Datorez enorm liceului care mi-a oferit oportunitatea de a avea cei mai buni colegi si profesori si care mi-a aratat calea spre un parcurs academic de succes.

Cum a fost trecerea de la Botosani la Universitatea Leeds? Ce datorezi micului oras moldav?

Schimbarea de cultura a fost destul de dura, as putea spune. Cu siguranta, ideea de "soc cultural" nu este o legenda si se pare ca am simtit-o si eu din plin. Nu este usor sa te adaptezi intr-un oras unde nu cunosti pe nimeni, obiceiurile zilnice sunt diferite si totul se intampla cu o alta viteza.

Desi mi-a fost greu in primul an la universitate, consider ca a fost o experienta incredibila, ce mi-a deschis orizonturile, si cred ca acum, daca m-as muta in orice colt al lumii, mi-ar fi mult mai usor sa ma adaptez.

Standardul de la universitate aici este extrem de inalt si a trebuit sa ma adaptez rapid, insa nu regret niciun minut alegerea facuta de a studia aici.

Botosani mi-a fost intotdeauna "casa" si asa va ramane. Nu pot compara cele doua orase, pentru ca au semnificatii total diferite pentru mine. Cand ma gandesc la Botosani imi aduc aminte de familie, colegi, prieteni, amintiri din liceu si scoala generala, pe cand Leeds inseamna orasul unde imi traiesc studentia.



Doua minute spun mai mult despre Romania decat toate strategiile si eforturile diplomatice din ultimii ani! Asta ati demonstrat prin filmuletul postat pe You Tube, "Why not get to know Romania?", si care a starnit interesul a zeci de mii de romani si straini. Cum v-a venit ideea, si de ce pe You Tube?

Desi fac parte din Romanian Society aici, in Leeds, aceasta nu este singura. De asemenea, sunt membru al AIESEC, cea mai mare organizatie a studentilor din lume. Acesta organizatie ofera posibilitatea unor schimburi de experienta studentilor din intreaga lume. Mergand in doua schimburi de experienta cu AIESEC la Moscova si Vilnius, am fost nevoit sa-mi prezint tara echipei de internationali din care faceam parte. Problema pe care am intampinat-o a fost ca nu am reusit sa gasesc nicaieri un video care transmite un mesaj concret si succint despre Romania.

Avand in vedere ca eram si presedintele societatii romanesti din Leeds si avand o colega extrem de talentata, studiind Graphic Design la aceeasi universitate ca mine, am decis ca impreuna cu ea  sa facem un video despre Romania cu care sa umplem golul pe care l-am observat cand am fost in schimburile de experienta – si anume sa realizam un infografic despre Romania scurt si la obiect care sa fie la indemana oricarui roman ce doreste sa isi prezinte tara intr-un mod atractiv strainilor.

Am folosit YouTube ca mijloc media datorita faptului ca acest serviciu este disponibil in intreaga lume, extrem de usor accesibil si gratuit. Mai mult decat atat, este usor de partajat pe retelele sociale, loc de unde cresc sansele ca video-ul sa devina viral.

Care a fost reactia studentilor straini care au vizionat filmuletul?

Majoritatea celor care au vazut filmuletul au ramas extrem de impresionati. In primul rand le-a placut realizarea. Dupa cum era de asteptat, nu multi stiau toate detaliile din filmulet, drept urmare au fost surprinsi sa descopere informatii noi despre Romania.

Esti presedinte si co-fondator la Leeds Romanian Society, organism care functioneaza in cadrul Universitatii din Leeds, una dintre cele mai mari universitati britanice. Pe ce se concentreaza activitatea societatii si, mai ales, cum au primit studentii romani infiintarea acesteia?

In primul an cand am venit la universitate aici, am fost placut surprins sa observ ca studentii au posibilitatea de face parte din cluburi si societati de toate felurile; de la Harry Potter society la Aikido, Chess, Calligraphy, Japanese si multe altele. Avand atat de multe societati si cluburi, m-am asteptat ca Leeds University Union sa aiba si o societate romaneasca, mai ales ca stiam si alti romani care studiau la universitate aici si care in primul an au simtit destul de puternic socul mutarii aici. Prin urmare, impreuna cu alti doi romani, Stefana Ailioaie si Dragos Ioan Manta, ne-am gandit sa infiintam o societate avand ca scop ajutarea studentilor din primul an cu acomodarea in Leeds – un lucru pe care noi l-am considerat esential avand in vedere ca fiecare dintre noi am trecut prin aceleasi greutati.

Dupa ce am infiintat societatea ne-am gandit sa oferim posibilitatea tututor studentilor romani, dar si straini, sa poata face parte din ea si sa ne axam pe trei categorii principale: studentii din primul an (ce au nevoie de ajutor cu adaptarea in Leeds), studentii din ani superiori impreuna cu cei de la master si doctorat (ce au nevoie de ajutor cu permisul de munca, alte documente si informatii de la Ambasada Romaniei la Londra) si studentii straini (ce ar dori sa afle mai multe despre Romania).

Desigur ca aceste categorii nu sunt diferentiate in niciun fel cand vine vorba de evenimente, noi facand asta pentru a stabili mai usor prioritatile.

La inceput ideea a fost intampinata cu scepticism de ceilalti romani din Leeds. Cu trecerea timpului si cu inmultirea proiectelor si evenimentelor lumea a inceput sa aiba incredere in societate, dorindu-si chiar sa ne ajute si oferindu-ne diferite idei, sugestii, dar si parte din timpul lor pentru derularea unora dintre activitati.

Ce urmeaza dupa absolvirea Universitatii Leeds? Intrebarea (si nerabdarea) fireasca este de fapt alta: revii in tara sau consideri ca poti face mai mult pentru Romania de acolo sau din orice alta parte a lumii?

Oricat de mult mi-ar placea sa spun ca stiu exact ce mi-as dori sa fac,  este intotdeauna dificil sa spun cu siguranta. Multe lucruri se pot intampla intre timp. In principal mi-as dori sa imi gasesc un loc de munca stabil intr-o companie multinationala, dupa care sa urmez un master. Desi exista locuri de munca in Marea Britanie, competitia este uriasa, uneori ajungandu-se si la 3000 de oameni pe loc. Prin urmare, imi este greu sa stiu exact daca voi primi acel loc de munca la care visez.

Cat priveste intoarcerea in Romania, nu as putea spune cu siguranta cand se va intampla, dar dorinta mea este de a ma intoarce. Daca nu in urmatorii 2-3 ani, atunci peste 10, dar tot ma voi intoarce.

Daca vrei sa faci ceva pentru tara ta, atunci mai mult ca sigur poti sa faci asta din orice colt al lumii. Chiar daca, poate, fiind afara nu ajut la cresterea nivelului de trai in Romania, cu siguranta ajut la crearea unei imagini benefice prin cercurile de prieteni si cunoscuti. Desi nu pare ceva semnificativ, cunoscand si alte persoane care fac acelasi lucru, consider ca in cativa ani imaginea tarii se va imbunatati vizibil.

(A consemnat Florentina Toniţă)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
497

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
67

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
88

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...