MARIA BACIU - Drumul de la joc la poezie!

MARIA BACIU - Drumul de la joc la poezie!

MARIA BACIU

Stiri Botosani ii ureaza poetei Maria Baciu, la aniversare, LA MULTI ANI, sanatate si inspiratie poetica spre a-si trai mai departe destinul scriitoricesc, singurul care pare sa delimiteze certul de incert, realul de ireal... intr-o lume care, chiar daca nu recunoaste, are inca nevoie de POEZIE.

Nascuta pe 4 martie 1942 in Cernesti, comuna Todireni, judetul Botosani, Maria Baciu este, prin excelenta, o poeta a copilariei si a jocului cu rima. Dincolo de aparenta simplitate a literaturii pentru copii, dincolo de fragilitatea constructiei poemului-joc, poezia pentru copii nu se poate naste decat langa ei, principalii beneficiari: copiii.

Chiar daca a abordat si scrierile "serioase", Maria Baciu ramane, fara doar si poate, Poetul Copiilor. Si nu e putin lucru!
Poeta Maria Baciu este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Al.I.Cuza Iaşi, promoţia 1966.

Din 1966 pană in 1970, a fost profesor de Limba şi literatura româna la Liceul Teoretic din Truşeşti, după care a continuat la catedra Şcolii Normale N.Iorga (Liceul Pedagogic) din Botoşani.

S-a implicat in editarea revistelor pentru copii. A fost redactor şef al revistei pentru copii Sotron şi al revistei pentru adolescenţi Pardon! În 1980 înfiinţează Cenaclul literar M. Eminescu, în 1983 editează publicaţia Educatorul, iar între anii 1994 - 1996 revista pentru copii Sotron, iniţiative încununate cu succes.

Paralel cu activitatea de la catedră şi cea editorial publică versuri, articole literare şi recenzii în diverse ziare şi reviste ca: Clopotul, Gazeta de Botoşani, Caiete botoşenene, Hyperion, Colloquium, Cronica, Convorbiri literare, Luceafarul, Ateneu, România literară, Învăţătorul, Lumina lină ş.a. A scris poezie, proză pentru copii, carte de metodică pentru uz şcolar, teatru pentru copii.


Debuteaza editorial în 1985, cu ciclul Cercuri, din volumul colectiv Soldaţii - 5 poeţi, Iaşi, Junimea.

Apariţii editoriale
Oglinzi, versuri, Iaşi, Junimea, 1988.
Buna dimineata, Puf, poezii pentru copii, Botoşani, Inspectoratul Scolar al jud. Botoşani, 1994.
Cartea cu semnele rupte, poezii, Botoşani, Eldos, 1995.
Daruri de Crăciun, poezii pentru copii, Iaşi, Fides, 1996.
Lume îndrăzneaţă, Botoşani, Grafik Art, 1998.
Zodiac cu... otrăvuri, Botoşani, Grafik Art, 1998.
Fetiţa cu buline, versuri, Timisoara, Ed.Augusta, 2000.

Vremea fragilor, poezii pentru copii, Augusta, Timişoara, 2000.
Vinovatul spectacol, poezii, Ed.Augusta, Timişoara, 2001.
Necuprinsele iubiri, poezii, Ed.Augusta, Timişoara, 2003.
Ţara ionuţilor pozitivi, roman, Ed.Grafik-Art, Botoşani, 2003.
Neimblinzitele cercuri, Timisoara, Helicon.
Vara copilariei, Axa, Botosani, 2004
Vara lui Danel, Axa, Botosani, 2005
Copilarie de lux, Albu-Provident, Iasi, 2005
Pelerinul, Axa, Botosani, 2006
Concertul de pe Metropolitan Imas, poezii pt. copii, Ed, Axa, 2008
Ghetutele copilăriei, proză, Ed. Axa, 2009
Et in Arcadia ego, proză, Ed. Axa, 2009

A colaborat pentru alcătuirea unei cărţi pentru uz didactic, Scenarii şi povestiri pentru grădiniţă şi clasele I-IV, Botoşani, Eldos, 1995. Autoare a piesei de teatru pentru copii Tigrisorul Pietrek, care se joacă începând cu anul 1995 pe scena Teatrului de păpuşi Vasilache, Botoşani, Grafik Art, 2000.

Premii
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie
la cea de a III-a ediţie a Festivalului - concurs naţional de poezie şi interpretare critică a operei eminesciene Porni Luceafarul..., Botoşani, 1983.
Premiul U.S.R., Filiala Iasi, pentru volumul Copilărie de lux, 2005

Referinţe critice
L.Antonesei, E.Iordache, D.Ţiganiuc, G.Dorian, A.Barbu, L.Cifor, V.Topa, D.Baciu, D.Fetescu, S.Lazarovici, D.Lungu, Tr.Apetrei, ş.a.

Bibliografie
Silvia Lazarovici, Dicţionarul scriitorilor botoşăneni, Ed. Geea, 2000:
Gellu Dorian, Nord - Antologia poeţilor botoşăneni de azi, coordonator, Ed. Axa, 2009.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Euronews scrie despre satul din Romania in care nu exista hoti

astăzi, 15:03
77

Oamenii care traiesc in satul Eibenthal nu isi tin banii prin seife sau ii ascund sub saltea, satul fiind recunoscut pentru lipsa furturilor si a hotilor. Eibenthal este un sat din comuna Dubova,...

"De vorbă cu personalitățile locale": Pompierul maratonist Iulian Rotariu, invitatul Penitenciarului Botoșani

astăzi, 14:05
95

"Viitorul ni-l putem modela după cum vrem. Viaţa este un lut căruia voinţa îi dă forma." (L. Rebreanu)Miercuri, 20 iunie 2018, începând cu ora 13....

Microbii. Alimentatia

astăzi, 13:50
168

1) Sindromul drobului de sare. 2) Microbii şi alergiile. 3) Moda fobiilor. 4) Teama de grăsime. 5) Mîncarea surogat. 6) Mîncarea ca religie. 7) Pînă unde mergi cu frica? 8) Postul...