LUCRETIA ANDRONIC - O viata in poezie, poezia unei vieti!

LUCRETIA ANDRONIC - O viata in poezie, poezia unei vieti!

LUCRETIA ANDRONIC

"Regret mrejele în care-am cazut,/ iubirea din calea careia am fugit./ Regret ca ce-am întîlnit am pierdut./ Ca n-am întîlnit ce as fi vrut", mărturiseşte poeta Lucreţia Andronic în poemele sale. Însă, dincolo de regrete, câtă poezie şi frumuseţe! Câtă satisfacţie a întâmplării poetice!  

Lucreţia Andronic, pe numele său real Lucreţia Ifrim, s-a născut pe 25 aprilie 1925, la Dumbrăveni, judeţul Suceava. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, statut obţinut după publicarea multor volume de versuri, dar şi adjudecarea premiilor literare de-a lungul timpului.

Plămădită în spaţiul sucevean, Lucreţia Andronic a fost elevă a Liceului "Carmen Sylva" din Botoşani. În perioada 1948-1952 a urmat cursurile Facultăţii de Chimie Industrială Iaşi, instituţie unde a obţinut şi licenţa. A activat la Direcţia Agricolă Botoşani. Locuieşte în oraşul Botoşani.

Poeta Lucreţia Andronic a debutat publicistic în revista Convorbiri literare, debutul editorial petrecându-se în anul 1987, cu volumul "Uşa dintre cuvinte", apărut la Editura Litera. Un an mai târziu publica "Târgul de vise", la aceeaşi editură.

Au urmat volume noi, postdecembriste, semn că poeta venea cu un depozit important de poeme. Astfel, în 1990 publică "Vara neterminată", Editura Litera, în 1992 "Întîlniri în infinit", la Editura Cariatide, iar în 1993 "Vacantă în cer", Editura Cariatide Iasi.

La Editura Institutului National pentru Societatea si Cultura Română îi apare, în anul 1997, volumul "Între două vesnicii", iar doi ani mai târziu "Inelul nuntii de pelin", la Editura Geneze. Următorii ani colaborează cu edituri din Botoşani, publicând "Raza pe care urc", la Editura Agata, în anul 2003, iar în 2005, la Editura Axa, "Păcate omenesti sau Jurnalul unei fete bătrâne".

Lucreţia Andronic nu se opreşte aici. În 2007 îi apar volumele "În calea misterelor" şi "Pentru tot si pentru toate", ambele la Editura Mongabit, Galaţi.

Poeta a fost distinsă cu diplomă cu prilejul aniversării a 12o ani de la aparitia revistei Convorbiri Literare, publicaţie unde Lucreţia Andronic a debutat.


LUCREŢIA ANDRONIC: Printre regrete

Regret tot ce n-am facut.
Pomul oprit. Gîndul ascuns.
Regret mrejele în care-am cazut,
iubirea din calea careia am fugit.
Regret ca ce-am întîlnit am pierdut.
Ca n-am întîlnit ce as fi vrut.
Regret ca nu sînt copac.
Sa dorm, si sa mor în picioare.
Regret ca sînt nunta fara taraf.
Chef fara pahare.
Regret ca zîmbetul tau e plin de noroi.
Ca zîmbetul meu e tavalit în praf.
Regret ca sînt. Regret ca nu sînt!
Regret ca n-o pot plagia pe Edith Piaf,
Seducatoru-i, rîvnitu-i refren:
Rien, non, je ne regrete, rien!
Regret ca regret. Regret ca…
Dar ce oare nu regret?
Poate doar ca nu-s fulg în perna
celui de Dumnezeu si de oameni uitat.
Sigur ca nu-s frunza cazuta
pe ochiul înlacrimat!


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
22

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
177

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
145

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...