LUCIA CIFOR - Aniversare printre cuvinte!

LUCIA CIFOR - Aniversare printre cuvinte!

LUCIA CIFOR

Lucia Cifor s-a nascut pe 10 noiembrie 1965, la Prajeni, in judetul Botosani.

Fosta eleva a Liceului Pedagogic Nicolae Iorga Botosani, pe care l-a absolvit in anul 1983, Lucia Cifor a pastrat legatura cu lumea literara a orasului, numeroase carti sau studii bucurandu-se de atentia sa.

In 1987 a absolvit cu brio Facultatea de Filologie, sectia romana-germana, a Universitatii "Al. I.Cuza" Iasi. A urmat specializarea, examenul de definitivat in invatamant, pentru limba si literatura romana, apoi studiul aprofundat si, in 1999, obtine titlul de doctor in filologie, cu teza Orizonturi si dimensiuni ale "locuirii" in limbajul poetic romanesc (distinctia Magna cum laude), publicata sub titlul Poezie si gnoza, Editura Augusta, Timisoara, 2000.

In prezent este profesor universitar la Catedra de Literatura Comparata si Estetica a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi.
 
Pana la acest nivel, insa, botosaneanca Lucia Cifor a parcurs toate etapele profesionale, de la profesor stagiar de limba si literatura romana in invatamantul preuniversitar, pana la asistent de cercetare si cercetator stiintific in cadrul Institutului de Filologie Romana A. Philippide, departamentul de lexicografie – lexicologie.

Timp de trei ani, in perioada 1996-1999, a fost membru in echipa de redactare a Dictionarului enciclopedic ilustrat, sectiunea Nume proprii, proiect de cercetare cu caracter interdisciplinar realizat in comun cu cercetatori din centrele universitare si academice de la Iasi, Bucuresti si Chisinau. Lucrarea a aparut (sub acelasi nume) la Editura Cartier din Chisinau (1999).

Tot ca o recunoastere a capacitatii sale intelectuale, dar si a muncii sustinute, Lucia Cifor este cooptata, pentru o perioada de 11 ani (1992-2003),  in echipa Proiectului Academiei Romane Dictionarul limbii romane (DLR), inscris in Planul National de Cercetare Fundamentala.

Nu in ultimul rand, si-a adus contributia in cadrul proiectului finantat de CNCSIS, "Dictionarul limbajului poetic eminescian. Semne si sensuri poetice".

Participa la numeroase conferinte, simpozioane, congrese stiintifice, in tara sau peste hotare. De asemenea, duce o activitate sustinuta de coordonare si indrumare stiintifica.

Din 2006 este profesor asociat la Scoala Doctorala de Studii Filologice din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

In urma cu doi ani, 2007, la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, Lucia Cifor a facut parte din Comisia de doctorat pentru sustinerea tezei de doctorat realizata de lect. univ. drd. Oana Boc, sotia actualului prim-ministru interimar Emil Boc.

La frumoasa aniversare, Stiri Botosani ii ureaza LA MULTI ANI, intru frumoasa si curata viata printre cuvinte!
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Votează destinația anului 2024, Cornișa face parte dintre atracțiile supuse votului. „Să ne mândrim că suntem finaliști!”

astăzi, 09:43
20

Cornișa Aqua Park&Sports a intrat într-o competiție ce are drept scop promovarea turismului. „Votează destinația anului” este una dintre cele mai importante competiții desti...

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
65

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
35

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...