LIVIU STOLERI - Un botosanean in Seoul Pops Orchestra! - VIDEO

LIVIU STOLERI - Un botosanean in Seoul Pops Orchestra! - VIDEO

 LIVIU GHEORGHE STOLERI  

Rar se intampla, in zilele noastre chinuite de criza, lipsuri, ironii politice sau induiosatoare saracii, sa mai intalnesti un om care pare sa traiasca deasupra lumii! Liviu Stoleri, violoncelistul care din 1983 slujeste arta botosaneana, este un astfel de om.

Traieste in Coreea, se bucura de oameni, de muzica, de sansa pe care viata i-a dat-o. In 2009, dupa un concert sustinut in Seul cu Filarmonica Oltenia din Craiova, a primit invitatia de a canta in Seoul Pops Orchestra, invitatie venita din partea maestrului Ha Sung Ho. O sansa pe care Liviu Stoleri a primit-o nu numai cu nespusa bucurie, ci si cu responsabilitate. Este singurul roman din Seoul Pops Orchestra.



Liviu Gheorghe Stoleri s-a nascut in 1958, in Fundu-Moldovei din judetul Suceava. A urmat primele trei clase la scoala din satul Colacu, iar din clasa a IV-a pana in prima clasa de liceu a fost elev al Liceului de Muzica din Botosani, unde a studiat violoncelul cu prof. Viorica Danuta, o apreciata violoncelista a Filarmonicii Botosani.



Continua studiile liceale la Liceul de Arta "O.Bancila" din Iasi, oras in care urmeaza si Conservatorul, in perioada 1977-1981, fiind student la clasa de violoncel a profesorului Gheorghe Rus.

Imediat dupa finalizarea studiilor universitare, Liviu Stoleri incepe activitatea la catedra, ca profesor de violoncel, la Liceul de Muzica din Piatra-Neamt.

Din 1990 pana in 2009 a activat la profesor de violoncel la Liceul de Arta "Stefan Luchian". Se mandreste cu fostii sai elevi, Alina Cusniriuc si Alupei Ovidiu, care astazi sunt violoncelisti in orchestra Filarmonicii Botosani, Loredana Chirila, profesor de violoncel la Liceul de Arta, pe lista de suflet figurand si fiica sa, Silvia, violoncelista la Filarmonica din Iasi.

Din 1983 pana in prezent este violoncelist in orchestra Filarmonicii Botosani.



Violoncelul i-a deschis drumuri pe toate meridianele lumii, alaturi de Filarmonica din Botosani, dar si cu cea din Bacau, Craiova sau cu Teatrul Muzical din Galati, ajungand in Republica Moldova, Franta, Italia, Spania, Germania, Grecia, Iran, Coreea.

Din ianuarie 2010 este membru in Seoul Pops Orchestra, cu care a avut turneu de concerte in Thailanda, Laos si Vietnam. In aceasta luna, Seoul Pops Orchestra va sustine un turneu artistic in China.



 

Taifas intre continente…


-Sunteti profesor, ati predat multor generatii, chiar fiica dumneavoastra a urmat o cariera muzicala, cum apreciati valoarea scolii romanesti de muzica?
-Scoala romaneasca de muzica are o valoare incontestabila, dovada cea mai graitoare fiind numarul mare de artisti instrumentisti prezenti in orchestrele din Europa si nu numai!                                                 
         
-Ati adunat 30 de ani de muzica, fie pe scena, fie la catedra. Daca ar fi sa o luati de la capat, ati alege altceva in viata?
-Daca ar fi sa o iau de la capat m-as stradui sa daruiesc la fel de mult, tot ceea ce am primit si eu in dar de la profesorii mei.


-Credeti in sansa artistului?
-Fiecare artist are sansa lui in viata, prin munca sustinuta si iubire fata de Muzica.

-Ce va leaga acum de artistii coreeni?
-Muzica este un limbaj universal, calea cea mai scurta de la un suflet la celalalt! 

-Cum este viata in Coreea? Va simtiti un artist, un turist sau un vietuitor cu bune si rele, cu probleme obisnuite?
-Korea este o tara cu oameni minunati care iubesc artistii, va pot spune ca ma simt ca acasa aici, am o multime de prieteni.    

-Ce va lipseste din Romania? De ce anume va este dor?
-Familia.                                     

-Cum este perceputa cultura in Coreea? Exista consumatori de arta, concerte cu sali pline?
-In Korea activitatea artistica este foarte intensa, concertele noastre au loc in sali cu un public numeros si entuziast.     




 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
19

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
152

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...

(P) Renovare de nota 10: cele mai populare dileme şi cum să le faci faţă

astăzi, 14:47
37

Renovările interioare nu sunt deloc uşoare, mai ales atunci când te loveşti de probleme pe care nu ştii cum să le soluţionezi. Fie că reamenajezi o casă, fie că urmează să te muţi &i...