LIVIU IOLU – Fotbalist ratat, jurnalist de succes si o iubire ca-n filme!

LIVIU IOLU – Fotbalist ratat, jurnalist de succes si o iubire ca-n filme!

LIVIU IOLU

Despre dorohoianul Liviu Iolu, colegii de breasla spun ca este jurnalistul "care nu se speteste scriind, dar cu mai tot ce scrie ia premii".

La doar 28 de ani, figureaza in categoria celor mai premiati jurnalisti romani ai generatiei sale. Daca nu ar fi fost jurnalist, Liviu ar fi ajuns fotbalist. Dumnezeu i-a pregatit, pare-se, un alt destin, pentru ca, dupa un accident pe terenul de joc, s-a lasat de fotbal si s-a dedicat definitiv scrisului. Pastreaza ca amintire, din tineretea fotbalistica, niste suruburi in genunchiul stang...

Nascut in 1981, la Dorohoi, Liviu Iolu si-a impartit copilaria si adolescenta intre Fetesti (Ialomita), unde a urmat cursurile Scolii Generale 7, si Dorohoi, unde a frecventat Liceul Teoretic "G. Ghica", pentru ca in clasa a XII-a sa se intoarca la Fetesti, de aceasta data la Liceul Teoretic "Carol I".

Revine in Moldova, in 2004 absolvind cu brio Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" - Facultatea de Litere din Iasi. Experienta profesionala incepe din anii facultatii, timp de 4 ani fiind redactor sef al Opiniei Studentesti. Tot la Iasi intra in lumea televiziunii, 2 ani activand la TVR Iasi ca redactor.

Dupa terminarea facultatii pleaca in Bucuresti, unde este pe rand redactor, sef de sectie, reporter special si Senior Editor la Evenimentul Zilei, calitate detinuta si in prezent. De asemenea, colaboreaza cu Dilema Veche. S-a specializat in reportaj la Lille și Bruxelles.
"Premii sa fie, ca le ia pe toate Iolu!", spun jurnalistii de la Catavencu! In 2006, a scris pentru prima data pe sport si a si triumfat cu acel text la premiile "Ioan Chirila".

Anul trecut, a castigat Marele Premiu pentru presa scrisa la Gala Clubului Roman de Presa. Anchetele lui Iolu din 2007, despre cei doi romani arestati in Irak, dezvaluiri care au dus la demisia ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu, au fost apreciate de juriul CRP.

Fotbalist ratat!

Inainte de a deveni reporter, a fost fotbalist. A jucat la Rapid Fetești si Clubul Sportiv Scolar Dorohoi. Isi aminteste cum, odata, s-a infruntat pe teren cu insusi Dorin Goian. El juca pentru Dorohoi, Goian pentru Foresta. A terminat cu fotbalul cand și-a rupt piciorul și a tot sperat ca va reveni. In ultimul an de facultate, a renunțat sa mai spere si s-a apucat de fumat.

"Fraţii Goian, Semeghin au ajuns fotbalişti. Ei erau la Foresta şi jucau mereu cu Dorohoiul. Într-un meci l-am ţinut pe Dorin la cornere. De pe atunci era uriaş. M-am întâlnit de mai multe ori cu el, dar n-am avut curaj să-l întreb dacă îşi aminteşte acel 1-0 pentru noi, la Dorohoi, într-o zi de primăvară… Oricum, când te uiţi la un meci în care joacă Dorin să ştii că mai sunt două duzine de fotbalişti rataţi care se uită şi se mândresc că au jucat cândva contra lui, prin cine ştie ce divizie…", spune Liviu Iolu, cel mai premiat reporter al generaţiei sale.

Casatoria cu Sanda Nicola

Anul trecut, un eveniment extraordinar si in aceeasi masura neasteptat s-a petrecut in viata lui Liviu Iolu, acest om despre care ai fi tentat sa spui ca alege din cotidian ce este mai simplu si mai concret, fara complicatii sau abateri de la mersul firesc.

S-a casatorit. Cu jurnalista Sanda Nicola, trecuta in ultimii 8 ani prin experiente cumplite. Experiente din care, insa, Sanda a iesit umanizata, curata: "Sunt Sanda Nicola, am avut cancer si cred ca este cel mai bun lucru care mi s-a intamplat", spune sotia lui Liviu.

Pe Sanda Nicola, viata a supus-o la grele incercari: in 2001, baietelul ei a murit la doar trei ore dupa nastere. "Vladimir a trait doar cateva ore dupa ce l-am adus pe lume. Nici n-am apucat sa-l vad. Dupa aceasta veste tragica, m-am izolat pentru o vreme si nu am vrut sa mai aud de nimic. Dupa doi ani, am divortat de Bebe Nicola, dar a fost o despartire civilizata", povesteste Sanda, cu tristete.

Insa povestea nu s-a terminat aici. In 2005, in urma unor analize ginecologice de rutina, a aflat ca sufera de cancer uterin.

Dupa cele mai bune tratamente si chinuitoare interventii chirurgicale in strainatate, starea sanatatii sale s-a imbunatatit. "Nu ma las invinsa de cancer!", a spus Sanda. Si a invins!

Viata sentimentala a Sandei parea insa sa se fi sfarsit. "Feminitatea mea a fost zdruncinata, asa ca relatia mea cu Steven, un olandez despre care ziaristii au sustinut ca e barbatul vietii mele, n-a mers. N-a mers pentru ca nu eram eu pregatita sufleteste. Sa faci biopsii, sa mai decupezi cate o bucata din aparatul tau genital, te marcheaza".

Insa, in urma cu un an, o veste a facut valva printre prietenii Sandei: "M-am casatorit cu un ziarist. Suntem foarte fericiti!".

In mod cert, dorohoianul Liviu Iolu este un om fericit. La doar 28 de ani, poate spune despre el ca este un fotbalist ratat si un jurnalist de succes.
Si, mai ales, traieste o iubire ca-n filme!

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este starea lui Benzar, fotbalistul rănit grav la meciul cu Dinamo: ”Greu de crezut că-l mai putem folosi în etapele următoare!”

astăzi, 13:15
143

FC Botoșani a învins Dinamo, 2-1, într-un meci plin de evenimente. Au fost de toate: un autogol, un penalty ratat, un antrenor eliminat, un fotbalist trimis la cabine și un altul care a ...

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
26

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
536

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...