LILIANA GRECU - Arta in alb-negru, pe fundal eminescian...

LILIANA GRECU - Arta in alb-negru, pe fundal eminescian...

LILIANA GRECU
atlaurian.wordpress.com

Liliana Grecu este un artist atipic, conturat in propriul stil inconfundabil. Un stil unic, surprinzator si previzibil in acelasi timp.

Grafician "profesionist", artist fotograf si vizionar "in alb-negru", Liliana Grecu a dovedit, in ultimii 15 ani, ca spiritul unui loc poate plamadi si plasmui deopotriva un artist, daca el, artistul, se lasa plamadit si plasmuit. Iar daca acel loc se numeste Ipotesti, totul capata (sub)inteles.

Nascuta pe 18 decembrie 1959, la Tecuci, judetul Galati, Liliana Grecu a absolvit in 1979 Liceul de Arta din Galati, iar cativa ani mai tarziu, in 1982, Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu", secţia grafica. In 1990 devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP).

Participa la expozitii de grup la Timişoara, Lugoj, Iasi, Botosani, Oradea, Bucuresti, Cluj, Baia Mare, la saloane anuale, ateliere. Anul 1986 ii aduce si un premiu, decernat la Suceava, in cadrul manifestarii "Voroneţiana". In 1990, expune in cadrul Salonului national de pictura din Bucuresti, iar cinci ani mai tarziu, tot in Capitala, la Teatrul Naţional, participa la Salonul anual al filialei UAP Iaşi.

In 1998 este prezenta in Expozitia Taberei de Pictura si Grafica "Stefan Luchian" de la Ipotesti, iar anul 2000 ii aduce o participare la Saloanele Moldovei, Bacau-Chisinau. La Slănic Moldova, in anul 2003, Liliana Grecu participa la Expoziţia Simpozionului anual de arte vizuale.

Prima expozitie personala are loc la Ipotesti, in anul 1991. De altfel, incepand cu anul 1995, Liliana Grecu isi desfasoara activitatea la Memorialul Ipotesti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", Ipotesti, Botosani, ca grafician.

Activitatea de grafica publicitara ii faciliteaza numeroase colaborari cu edituri, institutii culturale de prestigiu, dar si cu autori renumiti, unul dintre acestia fiind Cristian Badilita.

De ani buni, Liliana Grecu naste, in fapt, imaginea Ipotestilor, fiecare fotografie, invitatie, afis, tipizat, de la sigla institutiei muzeale pana la cele mai mici amanunte grafice beneficiind de ochiul si harul artistei.

Stil inconfundabil, spirit eminescian prin excelenta, lucrarile Lilianei Grecu se bucura din plin de albul natural, operele respira si ofera privitorului o anume relaxare, grafica fiind, astfel, doar un prilej de meditatie, de descoperire a fiecaruia prin sine insusi.

Discreta si totusi plina de forta, Liliana Grecu impresioneaza tocmai prin decenta esentei, esenta prezentata fara violenta, fara agresivitate, dar nu fara puternica amprenta a artistei, amprenta care nu iti lasa libertatea de a negocia sau interveni in subintelesuri.

Exigenta cu sine insasi, selectiva chiar si cu propriile creatii, Liliana Grecu tinde spre o arta elitista, de salon, de carte pretioasa…

Un artist care si-a gasit locul, un loc ce pare sa fie anume creat pentru a multumi si satisface un talent greu de multumit, intr-o lume care pare sa se multumeasca cu orice.

 

 

 

 

(F. Tonita)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent înecat în Iazul Polonic!

Duminică, 22 Iulie 2018
2023

S-a întâmplat duminică după-amiază în Dorohoi, după ce un grup de prieteni s-au dus la scăldat în iazul din marginea municipiului. Tânărul de 17 ani ar fi intrat &i...

Jim Fergus - "O mie de femei albe"

Duminică, 22 Iulie 2018
200

Recenziile favorabile, ideea că povestea are la bază un moment mai puţin cunoscut şi mai puţin mediatizat din istoria Statelor Unite şi afirmaţia lui Gérard Depardieu, aflată pe coperta...

Avertizare meteo de furtună!

Duminică, 22 Iulie 2018
972

Astfel, până la ora 21:15, în comunele Vlădeni, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Dersca, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna precum şi în or...