LA MULTI ANI, PARINTE STARET BENEDICT SAUCIUC! - VIDEO

LA MULTI ANI, PARINTE STARET BENEDICT SAUCIUC! - VIDEO
I se spune Ierusalimul romanesc, si pe buna dreptate! Un centru de spiritualitate, un punct de sprijin al crestinismului. Un loc binecuvantat, Manastirea Neamt, aflat acum in grija si sub binecuvantarea unui botosanean: Parintele Benedict Sauciuc.

Parintele staret Benedict Sauciuc, la cei 49 de ani,  a strans duhovniceste si a marturisit credinta, dar a si trecut proba smereniei si a rabdarii.

S-a nascut la 3 noiembrie 1962, in localitatea Copalau, judetul Botosani, din parintii Ioan si Elvira, fiind al optulea din cei unsprezece copii ai lor.  In satul natal a absolvit primele zece clase, dupa care a urmat Scoala Profesionala Electrocontact - Botosani (1979 - 1981).

In 1982 a intrat ca frate in obstea Manastirii Neamt, unde a fost tuns in monahism la 3 aprilie 1984, schimbandu-i-se numele din Dumitru in Benedict.

In 1988 a fost hirotonit ierodiacon in comuna Mileanca, judetul Botosani, si tot in acel an, in 7 noiembrie 1988, este hirotonit ieromonah la Manastirea Neamt.

Intre anii 1988 - 1993 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, iar intre anii 1993 - 1997 Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, fiind declarat licentiat in urma sustinerii, la Catedra de Istoria Bisericeasca Universala, a tezei: "Istoricul monahismului athonit".

Calugar statornic si smerit, indelung rabdator si harnic, Protosinghelul Benedict este un exemplu de rabdare pentru monahii impreuna-vietuitori in manastire si o nadejde pentru buna-lucrare in slavita Manastire Neamt.

In seara zilei de 5 noiembrie 1997, I.P.S. Mitropolit Daniel l-a hirotesit si instalat staret, in prezenta tuturor staretilor si egumenilor manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor.

In anii 80, tanarul Benedict Sauciuc locuia la Neamt in casa protosinghelului Ghenadie Crudu, al carui ucenic credincios a fost. Batranul Ghenadie era un om al pacii, incununat cu darul blandetii si al rugaciunii, un duhovnic ascultat nu doar de monahi ai obstii, ci mai ales de credinciosii din diverse locuri ale Moldovei.

In casa parintelui Ghenadie, ucenicul ascultator a muncit cu sarg, l-a cinstit pe batran, l-a ajutat, l-a ingrijit. Probabil statornicia si harnicia au constituit principalele motivatii ale alegerii parintelui Benedict ca staret al Neamtului, dupa ce cativa ani l-a ajutat in administratia manastirii pe arhimandritul dr. Irineu Cheorbeja, staret intre anii 1990-1997.

Arhimandritul Benedict Sauciuc a trecut in aceasta perioada a staretiei sale prin mari incercari. Adeseori zambetul i-a disparut, timpul nu i-a ingaduit odihna, rugaciunile, canonul, spun cei care ii sunt acum alaturi.

La implinirea celor 49 de ani, ii uram parintelui multa sanatate, putere de a strajui la poarta binecuvantatei credinte si multa putere de munca, alaturi de gandurile noastre bune.

La multi ani, Parinte Benedict Sauciuc! 


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
14

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
29

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
48

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...