LA MULTI ANI, PARINTE GABRIEL BORTAŞ!

LA MULTI ANI, PARINTE GABRIEL BORTAŞ!

 Parintele Gabriel Bortas  

Preotul este cel care trebuie sa pastreze credinta, sa imprastie bucuria, sa invete iubirea. Preotul ofera primul exemplu de curatenie sufleteasca si trupeasca. Intr-o lume chinuita de saracie, lipsuri si nelinisti sufletesti, preotul este cel care ofera fara sa ceara ceva in schimb, chiar daca este vorba doar despre Cuvantul lui Dumnezeu. Tristetea este ca, de prea mute ori, nu se intampla asa. Iar atunci cand intalnim un preot dedicat misiunii sale tindem sa devenim suspiciosi sau neincrezatori.

In primavara anului 2010, vreo 20 de copii din satul Luparia, comuna Prajeni, paseau in sala de spectacole a Teatrului de Papusi Vasilache. Dupa spectacol, au poposit la vorbe alaturi de actori, au sporovait, au facut fotografii si au marturisit din impresiile lor. Erau insotiti de preotul paroh Iliuţă Gabriel Bortaş. Ne-a atras atentia bucuria copiilor, chipurile senine, puritatea celor mici si bunul simt al celor marisori. Dar ne-a impresionat mai ales faptul ca printre strengarii de la Luparia se amestecau si pruncii preotului, iar aproape se afla, grijulie la copii, si sotia parintelui Iliuţă.Copiii din Luparia nu participau la activitate care trebuia trecuta in calendar, ci la o sarbatoare a sufletului lor. Au povestit despre viata din satul lor, despre jocurile de fotbal intre echipele de fete si baieti, pe terenul din spatele casei parohiale, despre cursele pe bicicleta pe ulitele satului. Dar, mai ales cum in fiecare duminica merg la biserica, participa la sfintele slujbe, merg in pelerinaj la manastiri, au participat la tabara "Floare de colt" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, la Durău.

Dar parintele Gabriel Bortaş nu s-a oprit aici. Copiii au pregatit propriile spectacole de teatru, prin care parintele a incercat sa le dezvolte sensibilitatea si receptivitatea la tot ce inseamna frumos. Micii crestini vin la biserica nu din teama ca altfel nu vor primi un 10 la Religie, ci pentru ca, din biserica, stiu ca vor ajunge in sala de spectacol, ca vor gasi raspuns la toate intrebarile lor, ca vor invata frumusetea prieteniei, fascinatia credintei si frumusetea ortodoxiei. 

"Dorim foarte mult sa apropiem copiii de Biserica, de Dumnezeu si de ce nu si de adevaratele valori ale vietii, care pot fi invatate si printr-o piesa de teatru", martuseste parintele Gabriel Bortaş.

Pentru ca un adult sa isi dedice timpul copiilor este nevoie de multa energie, de un consum sufletesc extraordinar. Dar daca adultul este preot, daca energia vine din credinta si puterea de la Dumnezeu, daca preotul considera ca cea mai mare investitie este cea in sufletul unui copil, atunci parintele Gabriel Iliuţă Bortaş este preotul pe care ar trebui sa il cautam in fiecare satuc, in fiecare comunitate, in fiecare casa.

De ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, ii uram La multi ani parintelui Gabriel din satul Luparia. Dumnezeu sa ii lumineze viata, sa ii ofere putere pentru a strabate cu bucurie toate intamplarile ce vor veni, alaturi de copii sau simpli enoriasi.  

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prima reactie a Presedintiei: Lipsa de claritate in prezentarea raportului lui Tudorel Toader

astăzi, 20:20
283

Evaluarea activitatii DNA si a conducerii sale de catre presedintele Klaus Iohannis difera de cea a ministerului Justitiei, a precizat joi seara Administratia prezidentiala, care acuza o "lipsa de cla...

Tudorel Toader: Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA

astăzi, 19:23
255

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat joi seara un raport privind "activitatea manageriala la DNA", la finalul caruia a anuntat ca declanseaza procedura de revocare a procurorului...

Duminică de poveste la Teatrul Vasilache: "Capra cu trei iezi"

astăzi, 18:24
83

Duminică, 25 februarie 2018, cei mici sunt așteptați la Teatrul "Vasilache", pentru a viziona spectacolul "Capra cu trei iezi", adaptare după Ion Creangă, dramatizar...