LA MULTI ANI, MIHAELA ŞTEMPEL!

LA MULTI ANI, MIHAELA ŞTEMPEL!

MIHAELA STEMPEL

"Daca adunam pe 1 cu 1, care 1 se aduna cu celalalt? Care unu se transforma in 2?", se intreba Constantin Noica, intr-o pura mirare filosofica. Daca adunam 1 Papusa cu 1 Actor, care 1 se transforma in 2? O intrebare fara raspuns. Nici filosofii, nici criticii nu au dezlegat misterul. Asa ca lui 2 o sa ii spunem simplu: ACTOR-PAPUSAR. Stiati ca ACTOR-PAPUSAR nu are forma pentru feminin? Pentru ca inseamna pur si simplu 2.

Nemasurata modestie si neorgolioasa meserie ii trebuie unui actor pentru a zamisli, din spatele papusii, suflete de scena. Mihaela Stempel a devenit, in timp, ea insasi un suflet al scenei. Nu poti strabate decenii de viata in Teatrul Vasilache si sa nu te identifici cu scandura lui, sa nu devii parte din marele mister al povestilor! 

Mihaela Stempel a adunat aproape 30 de ani pe scena la "Vasilache", zeci de roluri, sute de spectacole, mii si mii de zile de repetitii, emotii. Toate pentru Maria-Sa Copilul!

Artista s-a nascut pe 27 martie 1964, in Botosani, iar din 1984 este angajata a Teatrului.

Pe cand era eleva a Scolii 4 din Botosani, Mihaela Stempel a avut sansa unei intalniri care i-a asezat copilaria pe un fagas artistic, drum care nu s-a mai abatut apoi nicicum de la menirea sa: a primit rolul principal intr-un spectacol montat de Gabriela Nistorica.

"Cand Mihaela Stempel era in clasa a doua la Scoala Generala 4, unde erau si copiii mei, am montat o piesa de teatru  cu papusi, "Necazurile lui Surubel", in care am distribuit-o ca  personaj principal, adica Surubel. Un copil foarte talentat, care dupa vreo 10 ani a devenit colega mea pe scena Teatrului Vasilache", isi aminteste astazi cunoscuta actrita Gabriela Nistorica, Societar de Onoare al Teatrului Vasilache, care a jucat sute de roluri si a regizat numeroase spectacole de-a lungul carierei sale.

In cei aproape 30 de ani de teatru, Mihaela Stempel a fost Alba ca Zapada, Cenusareasa, Lizuca, Tanti Mita, Baghera, Sfanta Duminica... A jucat in "Daruiti copiilor ingeri" (regia Marius Rogojinschi), "Fata babei si fata mosneagului" (regia Valentin Dobrescu), "O poveste posibila" (regia Valentin Dobrescu), a fost asistent de regie la spectacolul "O zi din viaţa lui Robinson Crusoe",  a fost Micul Muc in ultima premiera a regizorului Marius Rogojinschi, si in alte zeci de productii.

A incantat sute de copii in "Ratusca cea urata" (regia Valentin Dobrescu), a fost alaturi de micutii spectatori ani la rand, cu modestia si daruirea artistului menit sa zamisleasca povesti, sa creeze personaje si sa ramana, astfel, in sufletul fiecarui om, fie acesta copil, parinte sau bunic.

"In opinia mea, bazat fiind pe forta argumentelor ce tin de o evidenta si autentica valoare artistica, Mihaela Stempel este un exemplu de vocatie, inteligenta scenica,versatilitate creativa, atribute care se asociaza cu o forta a caracterului demna de tot respectul", marturiseste Marius Rogojinschi, regizor.

Un alt moment important al carierei Mihaelei Stempel, dupa intalnirea cu actrita Gabriela Nistorica, este cel in care regizorul Marius Rogojinschi a distribuit-o in spectacolul "Oameni si copii", dupa un text de Daniil Harms, unde Mihaela Stempel a jucat alaturi de Cristian Onofrei.  In 1992, spectacolul a fost distins cu Premiul I la Gala Internationala a recitalurilor papusaresti, Botosani, pentru ca in acelasi an sa obtina tot Premiul I, la sectiunea pentru copii a Festivalului de la Lugano (Elvetia). Regizorul Marius Rogojinschi primea pentru acelasi spectacol, la Gala Internationala a recitalurilor papusaresti de la Botosani, Premiul special al juriului pentru Regie si Optiune repertoriala.   
 
"Ca regizor pot sa afirm, in urma unei colaborari de 20 de ani, ca actrita Mihaela Stempel face parte din specia rara a actorilor teatrului de animatie care aduc FARMEC, LUMINA si EMOTIE pe scena, trecand dincolo de rampa si coplesind inimile spectatorilor. Fac o sincera reverenta in fata colegei mele, actrita Mihaela Stempel", mai spune regizorul Marius Rogojinschi.

Printre putinele roluri in care Mihaela Stempel nu este actor-papusar este cel din "Daruiti copiilor ingeri". Rolul Maria devine o emblema artistica a Actorului in general, a Mihaelei Stempel in special. In acest spectacol, Dumnezeu ii cantareste Mariei sufletul si, prin glasul Ingerului, ii daruieste Harul Sau: "Tie, pentru ca nu vrei sa ranesti pe nimeni nici macar cu o privire, tie iti daruiesc Blandetea! Vei avea o inima blanda ca o raza de soare si vei alina multe suflete chinuite", ii spune Ingerul Mariei. Si a sarutat-o pe frunte... 
 

 

In ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, Stiri Botosani ii ureaza actritei Mihaela Stempel LA MULTI ANI cu sanatate si bucurii cu... aplauze la scena deschisa! 

 

Si un cadou muzical:
  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
186

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
271

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
401

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...