La mulţi ani, MARCEL CHIŢAC!

La mulţi ani, MARCEL CHIŢAC!

MARCEL CHITAC
nordulextrem.blogspot.com

Marcel Chiţac s-a născut pe 8 mai 1953, în Horodiştea Botoşanilor. A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Iaşi, obţinând apoi, în 1978, licenţa în arte plastice, specialitatea pictură de şevalet, la Universitatea de Artă "Nicolae Grigorescu" Bucureşti. Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Din anul 1978 locuieşte în Bucureşti, unde deschide şi cele mai multe expoziţii personale, dar picturile sale vor poposi, de-a lungul timpului, pe simeze din România şi în străinătate: Elveţia, Austria, Franţa, Belgia, Ungaria, Cehia, Polonia.

Despre pictura lui Marcel Chiţac au scris mari critici de artă, de la Dan Grigorescu la Valentin Ciucă sau Constantin Prut. Numele său se regăseşte în "Enciclopedia artiştilor români contemporani", vol. I, 1996, realizată de Vasile Florea, dar şi în "LEXICON critic şi documentar – Pictori, sculptori şi desenatori din România, Secolele XV-XX", editura MEDRO, Bucureşti, 2008, de Mircea Deac, sau în lucrarea "Artişti, ateliere, galerii (Ghid facultativ de încântat privirea)", editura KARTA-GRAPHIC, Ploieşti, 2009, sub semnătura lui Corneliu Ostahie.

În timpul studenţiei a executat restaurarea unor scene de frescă la Mânăstirea Humor, în cadrul programului UNESCO pentru mânăstirile din Bucovina în 1976. De altfel, din anul 1979, Marcel Chiţac este autorizat ca zugrav de icoane de către Comisia de Pictură Bisericească din cadrul Patriarhiei Române. În anul 1979 se angajează ca muzeograf la Muzeul de Artă al Municipiului Bucureşti, unde activează până în 1986, când devine absolvent al programului de perfecţionare în istoria genurilor şi tehnicilor artistice. Tot din 1986 (până în prezent) este angajat ca artist plastic la Studioul de Arte Plastice al Armatei. În perioada 1996-2000 colaborează ca expert în domeniul Artă-patrimoniul naţional cu Ministerul Justiţiei.

Marcel Chițac este şi autorul cărţilor "Omul de hlei – crochiuri şi eboşe literare" şi "Găina afonă – istorii", editura Lumina Tipo, Bucureşti, 2012.
 
Din anul 2004 este Cavaler al Ordinului "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer, categoria arte plastice.

Consiliul Local din Păltiniş, judeţul Botoşani, i-a conferit pictorului, în 29 octombrie 2008, titlul de Cetăţean de onoare.

"În satul în care am venit pe lume la argilă i se spune hlei, celţii care au poposit cândva pe acolo o numeau cré (englezii îi spun clay), la funinginea ce se depune pe hornurile sobelor i se zice şmoagă, ceea ce seamănă izbitor cu englezescul smog, o moşie se numeşte în dosul soarelui, iar alta în lungul vântului. Tata, odată, când ara pe Dealul Crucii, şi bunicul, altădată, săpând pe Bâtcă, au găsit topoare din piatră şi cioburi din ceramică – cu ornamente incizate – din neolitic. Mama, copil fiind, s-a speriat de o flacără ce a ţâşnit din pământ, pe Holm, semn al unei comori care aşteaptă a fi descoperită. Chiar şi numai pentru atât – deşi aş putea enumera încă multe alte motive – şi tot ar fi meritat să răsar acolo, în Horodiştea cea nordică de pe malul Prutului (denumirea veche era Gorodişte, ceea ce însemna loc împrejmuit, aşezare omenească), acolo de unde drumul se întoarce înapoi, crezând c-a ajuns la capătul lumii, neştiind bietul de el că, de fapt, acolo-i buricul pământului", mărturiseşte Marcel Chiţac, într-un altfel de Curriculum Vitae Pictura lui Marcel Chițac a atras atenția criticilor încă din anii 80, botoșăneanul din Horodiștea fiind considerat de către Dan Grigorescu un "talent solid, care-şi păstrează încrederea neabătută în virtuţile tradiţiei româneşti".

Arta tânărului pictor impresiona mai ales prin echilibrul cromatic, prin compoziţiile bine construite, desenul riguros, toate acestea păstrând de-a lungul anilor o notă originală care i-a şi asigurat mai târziu locul binemeritat în istoria artei româneşti.

"Deşi armoniile cromatice ne amintesc de paleta lui Cezanne, tablourile sale sunt unitare, având o notă originală, în modul în care redau atmosfera şi intimitatea peisajelor şi portretelor. Apreciem de asemenea efortul spre compoziţie, realizând portrete colective temeinic aprofundate, psihologic şi social, prin intuirea gesticii, veridicitatea desenului, sugestia culorii, atmosferă", scria în 1983 Mircea Deac.Tablourile lui Marcel Chiţac nu îşi închid privitorul în zona contemplaţiei. Mesajul liric depăşeşte linia simplei observaţii şi "caută semnificaţiile esenţiale, dându-le apoi glas în imagini capabile să-şi transmită direct mesajul liric şi concluziile unei înţelepte meditaţii asupra celor pe care le priveşte în preajmă" (Dan Grigorescu).Consecvent cu sine, un profesionist al culorii de şevalet, Marcel Chiţac abordează cu aceeaşi seriozitate peisajul ca şi nudul, portretul ca şi natura statică. Cu o cromatică sobră, desfăşurată într-un spectru echilibrat şi restrâns, pictorul pare să îşi completeze tablourile cu realitatea concretă, ochiul privitorului fiind impresionat de efectele luminii naturale care, condusă parcă instinctiv de urmele pensulelor, conferă lucrărilor dimensiuni estetice nebănuite. Monocromia nudurilor nu coboară lucrarea în monotonie, excelenta intuiţie a formelor şi rigurozitatea desenului nu fac decât să menţină privirea în zona esteticului. Nudurile lui Marcel Chiţac nu stârnesc controverse, nu incită mentalul. Atent conturate în spaţiul pânzei, deşi senzuale, trupurile transmit o abandonare a carnalului în faţa spiritului. Marcel Chiţac se joacă în linii, forme şi tonuri, trupul devenind un instrument de lucru pe care artistul ştie să îl controleze astfel încât să îi confere valoarea picturală ce i se cuvine. 

(Florentina Toniţă)
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacție halucinantă a unui membru CNA, vizavi de falsa urgență a unei fete: „O cretină de 16 ani (...) S-o ducem la școala de corecție”

astăzi, 18:50
38

Radu Herjeu, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, a avut o reacție halucinantă în cazul fetei de 16 ani, care a ținut zeci de polițiști în alertă timp de mai ...

Imagini deplorabile ale cimitirului „Pacea”: containere căzute și mormane de deșeuri printre morminte

astăzi, 17:02
236

Un polițist din Botoșani a publicat, pe o rețea de socializare, o serie de imagini sugestive pentru modul în care arăta cimitirul „Pacea” sâmbătă, în juru...

Viorica Dăncilă întră în lupta pentru președinția României!

astăzi, 14:38
242

PSD a oficializat astăzi candidatura premierului Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, într-un Congres extraordinar la care participă și liderul socialiștilor eur...