La mulți ani, Gheorghe-Mihai CORON!

Un artist respectat, iubit, admirat. A rămas un botoşănean cu suflet de artist, hrănindu-se din destinul moldav al lui Luchian, dar urmărind mereu liniile lui Grigorescu.

La mulți ani, Gheorghe-Mihai CORON!

Gheorghe-Mihai CORON
Foto: artindex.ro

Gheorghe Mihai Coron s-a născut pe 19 aprilie 1938, în satul Todireni, din judeţul Botoşani. Este un apreciat pictor şi profesor, cu lucrări în colecţii de stat şi în străinătate (Franţa, Germania, Austria, Canada, Israel sau Siria). 

Locuieşte în Galaţi, dar a rămas legat pentru totdeauna de locurile natale, ale căror culori le-a păstrat mereu în lucrările sale. A crescut într-o familie de meseriaşi, moștenind dragostea pentru desen de la mama sa, care era croitoreasă, meserie care l-a fascinat şi pe el. Chiar dacă părinţii îl vedeau inginer, Gheorghe Mihai Coron a avut alt destin. A fost învăţător, profesor de matematică, pentru ca în cele din urmă să aleagă lumea fascinantă a artei.

"M-am născut între două ape şi un peisaj colinar. Ţin minte că vara mergeam la păscut cu vitele pe malul apei, iar iarna până la şcoală mergeam pe gheaţă", spune pictorul.

A urmat Facultatea de Arte Plastice Iasi si Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. La Galaţi a activat decenii la rând ca profesor de desen la Liceul Pedagogic. "Eu am încercat să fac şi pictură abstractă şi mi-am dat seama că nu mă reprezintă şi nu aş şti până unde să merg. Pictura mea este o pictură naturalist-realistă. Am făcut pictură şi după natură. Dacă văd un sat sau un grup care îmi place, caut să le schiţez", spune pictorul, iar lucrările sale ilustrează pe deplin atracţia sa către piesajele lacustre.
 
Îşi învaţă elevii după propriile rigori, îndemnându-i să îşi acorde cât mai multe ore în faţa şevaletului. "Poate că este prea mult să spun că m-am realizat, dar sunt mulţumit. Poate cu matematica nu aveam aceeaşi mulţumire sufletească cum am avut cu pictura. Am avut parte de persoane cu totul aparte la vernisaje, am călătorit foarte mult în Europa", mărturisea pictorul în presa gălăţeană.

Din 1969, Gheorghe Mihai Coron participă la toate expoziţiile şi saloanele Filialei U.A.P. Galaţi pe plan local, la expoziţiile organizate de filială la Bucureşti, Brăila, Suceava, Cluj – Napoca, Constanţa, Iaşi, Tulcea , Braşov, Focşani şi la unele expoziţii organizate de Muzeul de Artă Vizuală Galaţi. Are expoziţii personale în Galaţi, Braşov, Brăila, Iaşi, Bucureşti, Botoşani (1983 – Galeriile de Artă "Ştefan Luchian"), Tecuci.

Despre Gheorghe-Mihai Coron, Corneliu Stoica spune"Cultivă un lirism cald, reţinut, emanator de poezie şi euritmii parcă desprinse din şoapta izvoarelor sau freamătul codrilor. În faţa marelui spectacol al naturii el nu devine exuberant, nu urmăreşte înregistrarea frustă a datelor realului. Impresiile nu violentează spaţiul tablourilor, ele sunt supuse cenzurii propriului eu, astfel că peisajele par mai degrabă nişte meditaţii asupra naturii, totul învăluit în hlamida unei melancolii ce-şi are originea în structura intimă a fiinţei artistului".

A expus lucrări în străinătate: Germania, Franţa etc. Despre lucrările artistului au scris critici de artă şi scriitori din ţară, precum M. Tomozei Cocoş, M. M. Crişan, C. Prut, Al. Titu, V. Mocani, Al. Andriţoiu, A. Leon, M. Mihalache, C. Angelescu, Gh. Andreescu, Corneliu Stoica, R. Macovei, E. Hruşcă, D. Petrachi Lemny, P. Balahur, V. Udrescu etc. şi critici de artă din străinătate. Are lucrări în colecţii de stat şi în străinătate: Franţa, Germania, Austria, Canada, Sua, Danemarca, Israel, Siria.

"Mulţi colegi de-ai mei spuneau că desenul este o materie uşoară, de la sfârşitul catalogului, care o poate face oricine. Am avut confruntări foarte puternice şi am apărat pictura", spune pictorul.

Este un artist respectat, iubit, admirat. A rămas un botoşănean cu suflet de artist, hrănindu-se din destinul moldav al lui Luchian, dar urmărind mereu liniile lui Grigorescu.

"Armonii reţinute, pe game stinse, spaţii sugerate din dialogul între griuri calde şi reci, cantităţi cromatice bine dozate, un ritm controlat al zonelor cromatice definesc acest univers afectiv pozitiv, din care stările limită, efervescenţa sau tensiuni tragice- sunt eliminate. Formele sunt simple, fără a deveni însă sărace. Pictorul, care evită mereu capcana pitorescului, este cu certitudine sensibil la sugestiile inepuizabile ale lumii exterioare. Discursul plastic, foarte coerent, rămâne însă în primul rând un discurs cromatic. Acuarela ne confirmă pasiunea pentru culoare. În unele cazuri, în serii de imagini în care forma se dizolvă cu totul, iar emoţia e mai puţin cenzurată, culoarea devine foarte elocventă", spunea în anul 1987, despre Gheorghe Mihai Coron, criticul Constantin Prut.
Foto: artindex.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

21 mai: Mare sărbătoare pentru creștinătate - Sfinții Împărați Constantin și Elena!

Luni, 20 Mai 2019
197

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al in...

A ajuns la Urgențe după o înțepătură de albină. Ce sfat i-au dat medicii!

Luni, 20 Mai 2019
385

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a ajuns, sâmbătă, la Unitatea de Primire a Urgențelor Botoșani, acesta simțindu-se rău în urma unei înțepături de albine. Întrucât, imediat ce a văzu...

A fost găsit trupul neînsuflețit al femeii dispărute în urma ploii de sâmbătă! FOTO

Luni, 20 Mai 2019
5275

Cele mai negre temeri s-au adeverit în cazul femeii care a dispărut de sâmbătă la amiază, sătenii bănuind că aceasta ar fi fost luată de viitură, în urma ploii care s-a...