La mulţi ani, DAN SOCIU!

La mulţi ani, DAN SOCIU!

 DAN SOCIU  mediasinfo.ro

Dan Sociu este unul dintre  poetii botosaneni distinsi cu Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Prima.

Nascut pe 20 mai 1978 in Botosani, traitor in Capitala, Dan Sociu este tipul nonconformist, boem, genul tanarului scriitor dotat cu destul talent cat sa nu mai aiba nevoie de privilegiile sociale, dar destul de realist cat sa isi faureasca siesi conditii minime de trai in mijlocul societatii.

Cat timp a locuit in Botosani, Dan Sociu a avut rolul de a fi strans in jurul sau un grup de tineri preocupati de literatura, creand un curent de opinie, de atitudine, un posibil nucleu al tinerei generatii, nucleu care, insa, s-a autodizolvat imediat ce Sociu a parasit aceste meleaguri.

A debutat in presa botosaneana (Gazeta de Botosani si Intertext). In 2005, a lucrat la ziarul Curierul de Botosani. In 2006, revista 22, in urma voturilor a peste 5 critici literari, l-a desemnat ca fiind cel mai bun tanar poet al momentului. In 2007, la Colocviul Tinerilor Scriitori Cluj, a fost votat de colegii de generatie ca fiind cel mai popular tanar scriitor.

A tradus in 2007 prima antologie in limba romana a poeziilor lui Charles Bukowski, "Dragostea e un caine venit din iad", Editura Polirom.

A fost invitat de scriitoarea Herta Muller la Literaturfestival Berlin, 2007, si, la recomandarea lui Mircea Cartarescu, a obtinut o bursa la Akademie Solitude, 2008.

A fost invitat pentru lecturi publice in Slovenia, SUA, Cehia, Polonia, Suedia, Austria, Republica Moldova.

A scris: Borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână (Iaşi: Junimea, 2002) – Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pentru debut (2003) şi Premiul româno-canadian "Ronald Gasparic", Fratele păduche (Bucureşti: Editura Vinea, 2004), Cîntece excesive (Bucureşti: Cartea Românească, 2005) – Premiul pentru Poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Urbancolia (roman; Iaşi: Polirom, 2008), Nevoi speciale (roman; Iaşi: Polirom, 2008), Pavor nocturn (Bucureşti: Cartea Românească, 2011), Combinaţia (roman; Bucureşti: Casa de pariuri literare, 2012) – Nominalizare la Premiul Tânărului Prozator al anului 2012, Gala Tinerilor Scriitori, ed. a III-a, ian. 2013, Poezii naive şi sentimentale (Bucureşti: Cartea Românească, 2012).

A tradus: C. Bukowski – Dragostea e un câine venit din iad (antologie de poezie; Iaşi: Polirom, 2007), S. Heaney – Ţara mlaştină şi alte poeme (antologie de poezie; Iaşi: Polirom, 2009), J. Kerouac – Vagabonzii Dharma (Iaşi: Polirom, 2009), Al. Hemon – Omul de nicăieri (Iaşi: Polirom, 2010), E.E. Cummings – Poeme erotice (Bucureşti: Art, 2011), P. O. Ceallaigh – Şi te trezeşti râzând (Iaşi: Polirom, 2012).

Ştiri Botoşani îi urează poetului Dan Sociu LA MULŢI ANI, inspiraţie şi multă sănătate!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
251

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
45

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
368

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...