La mulți ani, DAN PIȚA!

La mulți ani, DAN PIȚA!

DAN PITA

Regizorul Dan Pita s-a nascut pe 11 octombrie 1938, la Dorohoi. Debuteaza in 1970, cu un documentar de lungmetraj, "Apa ca un bivol negru", realizat in colaborare cu sase colegi de breasla. Este primul film antitotalitar realizat in Romania.

Dupa doi ani, in 1972, are loc premiera filmului "Nunta de piatra", care cuprinde doua mediu-metraje, unul semnat de Mircea Veroiu si cel de-al doilea de Dan Pita. Primul mediu-metraj, "Fefeleaga", ecranizarea povestirii cu acelasi nume de Ion Agarbiceanu, va fi distins, impreuna cu "La o nunta", semnat de Dan Pita, cu Diploma de onoare la Festivalul International al Filmului de la Cannes, in 1972.

Cele doua mediu-metraje primesc si Premiul Oscar - ex aequo la Festivalul Filmului pentru Arta Cinematografica de la Ciudad de Panama, in 1974.

"La o nunta", semnat de Dan Pita, va fi achizitionat de Muzeul de Arta Moderna din New York.

Putini stiu, marturiseste Marian Radulescu, ca Nunta de piatra (pe care astazi critici si cinefili il situeaza in top ten-ul preferintelor lor de film romanesc) a fost selectionat pentru saptamana criticii de la Cannes, ca a trebuit sa fie vizionat de nenumarate ori ca sa i se dea aprobarea de difuzare, ca in tara i s-a dat un calificativ mediocru, iar realizatorii au fost sanctionati "pentru atitudini estetizante" si au fost pusi sa plateasca pelicula.

Scenaristul Titus Popovici ii incredinteaza lui Pita scenariul primului western romanesc: Profetul, aurul si ardelenii. "Mi-as dori - marturisea regizorul in perioada de filmari - sa iasa un western clasic si modern in acelasi timp. Vreau sa fac un film serios. De fapt, si asta este o experienta: sa incerci sa transformi joaca in ceva serios." Succesul de casa atrage inca doua episoade: Artista, dolarii si ardelenii (1980 - regizat de Mircea Veroiu) si Pruncul, petrolul si ardelenii (1981 - tot in regia lui Dan Pita)

"Concurs", filmul realizat in 1982, ii aduce Premiul Fipresci (Federatia Internationala a Presei de Cinema). Filmul a fost lansat in 1982 si reprezinta o ampla critica la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Claudiu Bleont si Stefan Iordache sunt cateva dintre numele prezente in distributia impresionanta a acestei pelicule.

Faleze de nisip (1983) a fost retras din cinematografe la numai cateva zile de la premiera si - in acelasi an - aspru criticat de Nicolae Ceausescu in celebra plenara de la Mangalia pentru "denaturarea realitatii socialiste".

Recunoasterea internationala a regizorului Dan Pita a venit odata cu lansarea filmului "Pas in doi", o poveste sensibila si pasionanta despre doi tineri a caror prietenie este pusa la incercare de dragostea pentru aceeasi femeie. Avand in distributie nume precum Claudiu Bleont, Ecaterina Nazare, Anda Onesa si Petre Nicolae, pelicula a castigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. In 1987, Dan Pita a revenit la Berlinala, de data aceasta in calitate de membru al juriului.

Primul film dupa revolutie, in 1992, este "Hotel de lux", pentru care Dan Pita obtine trofeul "Leul de Argint".

Dupa o pauza de aproape opt ani, regizorul revine pe ecrane in anul 2000, cu filmul de debut al Alexandrei Dinu, "Second Hand".

Regizorul Dan Pita a primit distinctia de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UNATC, in cadrul unei ceremonii prin care institutia de teatru a celebrat 60 de ani de la infiintare. Laudatio pentru Dan Pita a fost rostit de criticul de film Manuela Cernat, care l-a descris pe regizor ca fiind "un urias artist al cinematografiei romanesti".

Cea mai recentă peliculă regizată de Dan Piţa şi produsă de MediaPro Pictures a obţinut premiul "Best Feature" în competiţia internaţională la Festivalul de Film de la Avanca (Portugalia), în timp ce Corneliu Ulici a primit premiul pentru interpretare. "Ceva bun de la viaţă" este o poveste despre prietenie, dragoste, visuri, greutăţi şi împliniri, toate presărate cu speranţă. Doi prieteni crescuţi la casa de copii îşi caută un rost în viaţă în haosul tranziţiei postdecembriste.

Dan Piţa a început pregătirile pentru următorul său film, o adaptare după celebra nuvelă a lui Panait Istrati, "Chira Chiralina". Scenariul iniţial îi aparţine lui Ioan Grigorescu, care a încetat din viaţă în martie 2011, şi care a adaptat pentru marele ecran, printre altele, Felix şi "Otilia" (1972) şi "Craii de Curtea Veche" (1995). Dan Piţa a rescris între timp scenariul, ultimul draft purtând şi semnătura sa. "Chira Chiralina. Povestire în trei părţi" a fost publicată pentru prima dată în revista Europe, la 15 august 1923, la Paris, în limba franceză. În română a a apărut în 1924, într-o traducere anonimă.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de zeci de mii de lei și 10 permise confiscate de polițiști la Botoșani!

astăzi, 17:56
15

 În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jand...

„Un copac pentru viitorul nostru!”- activitate de promovare a împăduririi la școala din Albești! (Foto)

astăzi, 17:21
27

Protejarea mediului înconjurător a fost mereu una dintre grijile elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială nr. 2 din Tudor Vladimirescu, comuna Albești. Având în ve...

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
572

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...