LA MULTI ANI, CORNELIU FILIP!

LA MULTI ANI, CORNELIU FILIP!

CORNELIU FILIP

Om de radio, publicist, doctor in istorie, scriitor. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Vocea de la Radio Romania Actualitati care a povestit, ani la rand, despre ispravile botosanenilor!

Greu poate cuprinde un singur om atata lume in cuvinte scrise sau rostite. Un cautator de intamplari, un provocator de fraze atat cat ele, cuvintele, sa starneasca interes cititorului si ascultatorului deopotriva. Corneliu Filip este un om discret al urbei, dar un staruitor jurnalist, un botosanean care a avut rabdare cu istoria pe care a strabatut-o, pentru ca ea, istoria, sa se transforme apoi in pasiune si sa ii devina un nou mod de viata.

Un jurnalist care nu a ezitat sa scotoceasca lumea pentru a prinde apoi, in carti, impresii din America, Japonia, Israel... 

Corneliu Filip s-a nascut pe 19 martie 1948, in Botosani, oras caruia ii ramane fidel si il slujeste cu credinta.

A debutat editorial in anul 1982, cu volumul de reportaje "Secvente botosanene", aparut la Editura Sport – Turism, Bucuresti. Dupa trei ani publica a doua carte, "Oameni si pasiuni", la aceeasi editura. Urmeaza, in 1987, "O masina strabate lumea", reportaje (colab. cu Ion Chingaru).

Dupa 1989, Corneliu Filip ia lumea la pas, adunand impresiile in volumul "Bun gasit Japonie!", note de calatorie, carte publicata de Editura Haiku, Bucuresti, in anul 1994, pentru ca in 1997 sa ii apara "Un roman prin Israel", Enciclopedie pentru turisti, in colaborare cu Zvi Barbiro, la Editura Carta-Ierusalim, Israel.

Aventura continua cu "Omul de la Soare Rasare", un roman care vede lumina tiparului tot la Editura Haiku, in anul 2000, an in care apare si cartea de povestiri "Singuri in tranzitie", la Editura Orion Bucuresti.

Anul 2000 este, de altfel, unul extrem de productiv pentru scriitorul Corneliu Filip, ale carui note de calatorie, "Pelerinaje 2000, intalniri in Israel", sunt publicate si se bucura de o buna critica, volumului urmandu-i o alta carte, de aceasta data de reportaje, "Pasiuni si afaceri".
 
Jurnalistul scriitor nu are stare, asa ca viziteaza America imediat dupa tragedia din 11 septembrie 2001, aventura in urma careia apare, in 2002, volumul "America sub spectrul terorismului", consemnari de calator in SUA, Canada si Mexic, Editura Axa Botosani.

Jurnalistul scriitor revine in spatiul romanesc, unde abordeaza un nou stil, pe care il stapaneste si il foloseste cu usurinta, scrieri care se vor regasi apoi in volumul de povestiri umoristice "Mesaje vesele de pe Corabia nebunilor", aparut la Editura Axa Botosani.

Umorul se dovedeste a fi, insa, doar un popas scriitoricesc, intrucat, doi ani mai tarziu, si anume in 2006, Corneliu Filip surprinde publicul cu o noua lucrare, de dimensiuni si insemnatate aparte: "Tratatul de la Varsovia, organizatie politico-militara sub egida Moscovei", Editura Cetatea de scaun, Targoviste (teza de doctorat), volum caruia ii urmeaza, in 2007, lucrarea "Tratatul de la Varsovia in relatiile internationale ale epocii sale – 1955-1991", Editura Cetatea de scaun Targoviste, volume care ii "confera", de altfel, si titlul de doctor in istorie.

(Material publicat pe data de 1.07.2010)

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
201

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
60

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
61

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...