IRINA MIRT - Ii fluiera... regulamentar (si) pe barbati!

IRINA MIRT - Ii fluiera... regulamentar (si) pe barbati!

IRINA MIRT

A inceput prin a practica handbalul, dar si-a implinit visul ca arbitru international de fotbal!
Cea mai mare reusita a Irinei Mirt, originara de langa Roman dar stabilita in Botosani, este delegarea in finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin din Statele Unite ale Americii, ca arbitru asistent!

Drumul nu a fost usor, insa perseverenta, profesionalismul si, mai ales, orgoliul de a reusi, au impus-o intr-o lume ce parea sa apartina exclusiv barbatilor.

Astfel, o pasiune care incepea in urma cu peste 20 de ani, printre studiile la facultate sau orele de serviciu, a devenit astazi un mod de viata.

S-a nascut pe 12 decembrie 1972, intr-un sat cu nume predestinat – Pildesti, din comuna Cordun, langa Roman. De mica, chiar daca a fost atrasa de fotbal, a practicat atletismul si handbalul. In 1990, cand era inca eleva, Irina Mirt a jucat prima data fotbal intr-o partida oficiala, in echipa de fotbal feminin Eco Roman, de unde, in 1993, a ajuns la Vointa Iasi.

La Iasi incep, de altfel, primele semne ale unei posibile cariere. Urmeaza cursuri de arbitri, apoi trei ani de stagiu, cu arbitrari in divizia D de juniori. De aici urmeaza drumul firesc. Da examen pentru arbitri divizionari C.

In 1997 arbitreaza meciuri din Divizia C, pentru ca din 1999 sa devina arbitru divizionar B.
Se face repede remarcata. Recunoasterea meritelor si a pasiunii pentru sportul rege a venit in anul 2001, cind a fost inclusa pe lista FIFA.

Primul meci international la care a Irina a fost asistent a avut loc in 2001, in Iugoslavia, intre reprezentativele de fotbal feminin ale Iugoslaviei si Irlandei de Nord. A urmat apoi Elvetia, Bosnia, Polonia.
 
In 2003, insa, este selectionata ca arbitru asistent la finala Campionatului European de Fotbal Junioare din Germania, pentru ca imediat sa fie delegata la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din SUA.

Intoarsa in tara, este delegata ca asistent la doua meciuri din Divizia A.

Stabilita in Botosani, Irina Mirt a lucrat ca operator calcul la Regia de Apa, urmand in acelasi timp si Facultatea de Psihologie, din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi.

"Dupa delegarile la meciurile internationale, am inceput sa castig si bani, care sa recompenseze munca mea de zece ani. Cand arbitram in divizia D, nu castigam nici cat pentru un kilogram de salam", marturisea in urma cu cativa ani Irina Mirt.

In anii 2002-2003, cand echipa fanion a Romanului, Laminorul, evolua in divizia C, fotbalistii au fost arbitrati, la un meci sustinut pe teren propriu, chiar de catre Irina Mirt.

"Evolutiile ei, atat din meciul sustinut la noi, cat si in celelalte jocuri, la care a fost delegata, au demonstrat ca este un arbitru de valoare si nu degeaba a ajuns acolo unde este acum. Ca om, o cunosc mai putin, dar, din cate am vazut, cred ca are si un caracter deosebit, avand in vedere si faptul ca, pentru ca o femeie sa poata conduce un meci de fotbal pe un stadion, acolo unde se spun multe lucruri, este mai greu", isi aminteste Dumitru Plesca, director al clubului Laminorul Roman.

Ion Craciunescu spune despre Irina Mirt: "Profesional, le da lectii multor arbitri de la noi". In ultimii ani, Irina Mirt a dominat topurile de specialitate ale FIFA si UEFA, in 2007 fiind singura reprezentanta a Romaniei la Campionatul mondial de fotbal feminin din China.

La debutul in Divizia A, Argeş - National in 2003, a fost elogiata de Nicolae Dica. "Meciul s-a terminat egal, 1-1, fara sa existe probleme. Am vazut declaratiile lui Dica seara, la stirile sportive, si m-am bucurat ca am fost apreciata pentru ce am facut la debut", declara Irina Mirt pentru Prosport.

Cariera stralucitoare a arbitrei din Botosani nu face decat sa demonstreze ca pasiunea nu tine cont de piedici, deziluzii sau alte obstacole neprevazute. Iar intr-o lume a barbatilor, exemplul unei astfel de femei este mai mult decat graitor!

 


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

"Binecuvântată fii, închisoare!", un film despre credință și supraviețuire!

Duminică, 24 Iunie 2018
57

"Binecuvântată fii, închisoare!" - o poveste reala, plina de durere si de credinta. Cartea, lucrare autobiografica, a fost scrisa de romanca Nicole Valery Grossu, in limba ...

Mii de romani scandeaza impotriva PSD si a lui Liviu Dragnea! VIDEO

Duminică, 24 Iunie 2018
388

Mii de romani din tara si din strainatate au iesit din nou, duminica, in strada, impotriva incercarilor PSD de a-l salva pe Liviu Dragnea, prin modificarea majora a legislatiei penale prin ordonanta d...

Statul va putea să oblige unele companii să lucreze pentru Armată, să rechiziționeze bunuri și să scoată persoane la muncă!

Duminică, 24 Iunie 2018
311

"În urma testării mecanismelor de punere în aplicare a măsurilor excepționale corespunzătoare stărilor de urgență și de asediu, în cadrul exercițiilor NATO de managemen...