ION SAPDARU - Omul care face povestea sa vorbeasca...

ION SAPDARU - Omul care face povestea sa vorbeasca...

 ION SAPDARU  

Ion Sapdaru face parte dintre artistii adoptati de micul targ al Botosanilor in urma cu multi ani. Nascut pe 4 august 1961 in Transnistria, Ion Sapdaru a fost printre primii artisti care au parasit spatiul Basarabiei, oprindu-se la Iasi, in 1990.

Format in scoala de teatru ruseasca, intrucat, dupa absolvirea, in 1983, a  Institutului de Teatru din Chisinau, Republica Moldova, a urmat Institutul de Cinematografie VGIK din Moscova, Ion Sapdaru a adus in teatrul romanesc, si implicit in cel botosanean, structura indrazneata si extrem de sugestiva a actorului puternic, de substanta, facut sa contureze, prin gest si limbaj, forta artistica si personaliatea regizorului.

Ion Sapdaru are marele merit de a crea la Botosani, unde este angajat ca regizor, spectacole care au reusit sa atraga atentia criticilor, dar si sa deschida drumuri netede unor artisti. Cel mai bun exemplu este Daniel Badale, care dupa rolul din Ivan Turbinca, un succes de rasunet, a fost preluat de Teatrul National Bucuresti.

Ecoul reprezentatiei botosanane nu s-a stins inca, noua stagiune a teatrului bucurestean planuind, pentru luna noiembrie, o premiera a spectacolului Ivan Turbinca la Teatrul National, cu actori ai Teatrului National, tot in regia lui Ion Sapdaru, avandu-l in rol principal pe acelasi Daniel Badale.

Ion Sapdaru este regizorul lucid, dotat cu generozitatea artistica necesara pentru a echilibra scenic fiecare aparitie a actorilor, reusind sa le puna in valoare gesturile, sublinierile verbale sau creand flash-uri "furate" din experienta cinematografica, datatoare de stralucire si nimb artistic.

Regizorul Sapdaru nu se incapataneaza sa pastreze doar pentru sine mesajul unui spectacol, ci, nevazut, conduce firesc actiunea, devenind astfel o calauza pentru public, tocmai pentru ca nu lucreaza "impotriva textului", ci se incadreaza ingenios in atmosfera si intentiile autorului.

De aceea, in "Suflete moarte", dupa Gogol, montat pe scena Teatrului Mihai Eminescu, regizorul reuseste sa impresioneze tocmai pentru ca nu se detaseaza de atmosfera tipic ruseasca, de specificul epocii, pastrand doza necesara de lirism si farmec gogolian.

Pentru ca apoi, in "Ivan Turbinca", dupa Ion Creanga, regizorul sa mizeze tocmai pe spiritul alert, jucaus, ghidus al actorilor, vartejul artistic fiind greu de fixat intr-o scena care sa se delimiteze de celelalte din spectacol.
Dincolo de harul de regizor si actor de teatru, Ion Sapdaru si-a construit, de cativa ani, si un renume in lumea filmului, unde de multe ori a jucat alaturi de alti colegi din teatrul botosanean. 

Regizorul Ion Sapdaru a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de film european de la Essonne, pentru rolul din lungmetrajul de debut al lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?".

Alaturi de Ion Sapdaru, in filmul dublu-premiat la Cannes, in 2006, au mai jucat si alti trei actori ai Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani: Marius Rogojinschi, Cristina Ciofu şi Volinasi Costin, dar si Daniel Badale, fost actor al institutiei botosanene.

Ion Sapdaru a regizat la Botosani spectacolele "Ivan Turbincă", "Romeo si Julieta", "Suflete moarte" si "Harap Alb".
 

Filmografie:
-Weekend cu mama, regia Stere Gulea, 2009
-Francesca, regia Boby Paunescu, 2009
-California Dreamin (Nesfarsit), regia Cristian Nemescu, 2007
-4 luni, 3 saptamani si 2 zile, regia Cristian Mungiu, 2007
-Hartia va fi albastra, regia Radu Muntean, 2006
-A fost sau n-a fost, regia Corneliu Porumboiu, 2006
-Calatorie la oras, regia Corneliu Porumboiu, 2003


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hoț "calificat" în furturi din locuințe, prins de polițiștii din Darabani!

astăzi, 09:26
92

4.000 de lei este prejudiciul cauzat de un tânăr de 23 de ani, care vreme de trei luni a intrat în opt locuințe, de unde a furat bunuri și sume de bani. Pe lângă infracțiunile d...

Trei nume pentru funcția de premier. PSD decide azi cine îi ia locul lui Tudose!

astăzi, 09:14
269

Mihai Tudose și-a anunțat luni seară demisia în urma ședinței Comitetului Executiv Național al PSD în urma căreia a pierdut sprijinul partidului. Liviu Dragnea și-a impus punctul d...

Fotbalist botoşănean luat în vizor de patronul FCSB

astăzi, 08:54
167

Gigi Becali a renunțat pentru moment la pista ”Băluță”, dar un alt jucător important al Craiovei se află pe lista finanțatorului de la FCSB: Andrei Burlacu, mijl...