IOANA CRISTINA MIHAI - De la Botosani la Bruxelles, si din nou acasa!

IOANA CRISTINA MIHAI - De la Botosani la Bruxelles, si din nou acasa!

 IOANA CRISTINA MIHAI  

Ioana Cristina Mihai s-a născut la Botoşani, la 8 iunie 1980. A început studiul pianului la vârsta de 7 ani, cu profesorul Adrian Stanciu, si a continuat cu Eugenia Harnagea si Stela Serpeanu, la Liceul de muzică "St.Luchian" din Botosani.

Participă la diverse concursuri naţionale: Piatra-Neamţ (1995-1996), la Constanţa (1997, premiul II) şi Odorheiul -Secuiesc (1998). Tot atunci începe şi colaborarea cu Filarmonica botoşăneană (1996), interpretand concertul in Re Major pentru pian şi orchestră de Joseph Haydn sub bagheta dirijorului Nicolae Ursu. Susţine recitaluri în Botoşani, Piatra-Neamţ, Iaşi.

In anul 1999, susţine examenul de admitere la Universitatea de Arte "George Enescu" din laşi (Facultatea de Interpretare Muzicală - secţia pian). Este admisă prima pe lista candidaţilor.

Activitatea studentei Ioana Mihai este urmărită şi orientată spre desăvârşire de către pianista Gabriela Lipceanu şi maestrul Mircea Dan Raducanu, pianist, pedagog şi teoretician de înalta ţinută. Colaborarea cu cei doi îşi va lăsa amprenta asupra personalităţii pianistei, caracterizată prin dorinţa de perfecţionare, exigenţă în studiu (meticulozitate) şi înclinaţia spre fantezie şi imagistic, atât de necesare unui instrumentist.

În 2004, debutează pe scena Filarmonicii ieşene sub bagheta dirijorului Cor¬neliu Calistru, interpretând concertul nr. 2 in fa minor de Fr. Chopin.

Începând cu anul 2004 este angajată a Universităţii de Arte "George Enescu", Iaşi, ca preparator universitar la catedra canto, şi a Colegiului Naţional "Octav Băncilă", Iaşi, în calitate de pianist acompaniator. Perioadă bogată în evenimente artistice, acompaniind studenţi şi elevi la concursuri naţionale şi internaţionale: Concursul Naţional de interpretare "Marţian Negrea" (Ploieşti, martie 2006), unde obţine Premiul Special al juriului pentru acompaniament; Concursul Naţional "Ionel Perlea" (Slobozia, mai 2006 şi 2007), Concursul Naţional de Lieduri româneşti (Braşov, 2003, 2006, 2007); Concursul Internaţional de coarde (Braşov, septembrie 2006); Concursul Naţional "Mihail Jora" (noiembrie 2006), unde obţine Premiul Special "Lisette Georgescu" pentru cel mai bun acompaniament; Concursul Internaţional de interpretare "Paul Constantinescu" (Ploieşti, decembrie 2006); Olimpiada Naţională de Muzică (Cluj, aprilie 2007); Concursul internaţional de canto "Joseph Schmidt" (Suceava, mai 2007), Concursul internaţional "Hariclea Darclée" (iulie 2007). A susţinut numeroase recitaluri cu studenţi, elevi şi profesori ai Universităţii de Arte şi ai Colegiului Naţional "Octav Băncilă", Iasi.

In septembrie 2006 a participat împreună cu prof. Dumitru Iosub şi Dumitru Sâpcu la trei festivaluri internaţionale in Bulgaria (Dobrich, Gabrovo si Pernik).

In decembrie 2006 si in aprilie 2008 inregistrează ptr TVR IASI pagini muzicale ale compozitorilor Mihail Jora, Valentin Teodorian, Fr.Poulenc si J.Brahms, acompaniind studenti si profesori ai Academiei de Arte.

Urmează cursuri de măiestrie si lucreaza cu pianistii: Andrei Deleanu(1997,1998) Dana Borşan (Oradea, 2004), Daniel Goiti, Horia Mihail (Iaşi, aprilie 2007), Andreas Henkel (februarie 2008), Pascal Salomon (Iasi si Ungaria 2008).

In anul 2008 sustine o serie de recitaluri la Filarmonica din Bacau, Muzeul de arta din Barlad, Casa Armatei din Brasov, Sala Theodor Macarie din Piatra Neamt (martie si aprilie), Amfiteatrul  Universitatii din Suceava, Palatul Cotroceni din Bucuresti si in cadrul festivalului George Enescu organizat de Filarmonica Moldova Iasi si Universitatea de arta "George Enescu" Iasi.

Colaboreaza cu Filarmonica Modova Iasi in iunie si septembrie 2008.
 
In noiembrie 2008 participa la festivalul "Harmos" din Porto, Portugalia reprezentand Conservatorul Regal din Bruxelles.

In aprilie 2009 colaboreaza din nou cu Filarmonica din Botosani interpretand concertul nr.23 KW 488 de W.A.Mozart sub bagheta dirijorului Mihail Secikin.

In anul 2009-2010 este acceptata sa participa la cursurile de maiestrie organizate de Conservatorul Regal din Bruxelles la initiativa renumitului artist Udo Reinemann permitandu-i colaborarea cu artisti consacrati ca Mitsuko Shirai, Julius Drake, Edith Wiens, Felicity Lott, Wolfram Rieger, Rudolf Jansen, Wolfgang Holzmair

In perioada 2009 - 2011 sustine numeroase concerte in cadrul manifestarilor Casei de cultura belgo-romane Arthis din Bruxelles.

In anul  2011 absolva cu distinctie cursurile de Master ale Conservatorului regal din Bruxelles la clasa profesorului Daniel Blumenthal

In prezent locuieste si isi desfasoara activitatea pianistica la Bruxelles.

Pe data de 16 decembrie 2011, la ora 18.30, Ioana Mihai va concerta cu Filarmonica Botosani, sub bagheta dirijorului Adelin Catinean. In program: Ludwig van Beethoven – Concertul pentru pian si orchestra nr 5 in mi bemol major - "Imperialul" si Simfonia a 4-a in si bemol major.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
15

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
61

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
20

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...