IOAN IAŢCU - Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei!

IOAN IAŢCU - Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei!

 IOAN IATCU  facebook

Ioan Iaţcu s-a născut pe 7 august 1980, în Botoşani, în prezent activând ca muzeograf la Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Cu ocazia zilei Sfantului Ioan Botezatorul, Stiri Botosani ii ureaza lui Ioan Iațcu La multi ani, sanatate, reusite profesionale, incredere in fortele proprii si inspiratie pentru noi proiecte.

În anul 1999 a absolvit Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, specializarea Pictură de Şevalet, la un an după ce obţinuse şi diploma de absolvire a Şcolii Populare de Artă Botoşani, specializarea Grafică şi Pictură de Şevalet.

Cu un palmares bogat în domeniul artistic, prin participări la tabere de pictură, grafică şi ceramică, Ioan Iaţcu a ales un alt drum decât Arta.

Astfel, în perioada 2000-2004, tânărul pictor botoşănean urmează cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, specializarea Istorie (coord. Prof. Dr. Octavian Bounegru), pe care le completează cu studii masterale, timp de doi ani, în cadrul aceleiaşi facultăţi, specializarea Studii Egeo-Mediteraneene (coord. Prof. Dr. Octavian Bounegru).

Drumul nu se opreşte aici, Ioan Laţcu aprofundând cercetarea istorică prin înscrierea la doctorat, cu tema "Construcţii religioase creştine în Scythia Minor în secolele IV-VI" (coord. Cercetător şt. gr. I, Dr. Ion Ioniţă), în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi.

Participă la săpăturile arheologice din Halmyris (com. Murighiol, jud. Tulcea, 2001, 2002), dar şi de la Histria (com. Istria, jud. Constanţa, 2002-2006).

Susţine comunicări precum "Stucatura pictată din bazilica episcopală de la Histria" (sesiunea ştiinţifică "Pontica" – Constanţa, 2006) sau "Decorul parietal al bazilicii episcopale de la Histria" (comunicare prezentată la Colocviile Şcolii Doctorale, Iaşi, 2008).

Totodată, efectuează stagii de documentare în domeniul arheologiei clasice greco-romane la Muzeul de Arheologie Mangalia (2003), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (2006) sau Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea (2003, 2004, 2007).

Un artist în istorie nu poate decât să îşi manifeste creativitatea în a descoperi drumuri noi în cercetare, dar şi în a valoriza, într-un mod cât se poate de obiectiv, aspecte încă neabordate ale artei înaintaşilor.

Ioan Iaţcu dovedeşte o extraordinară capacitate de a se adapta unui domeniu al datelor exacte, dar care îi va solicita mereu îndrazneala de a interpreta cu ochiul artistului fiecare nouă pagină, fiecare bucată de ceramică.

Încă din timpul liceului a participat la tabere de Pictură şi Grafică: Agafton (1996, 1997, 1998), Şendriceni (1997), Chişinău (1994, 1995), dar şi la tabăra de Ceramică de la Dorohoi, în anul 1998.

Îl regăsim, de asemenea, şi în calitate de participant la Expoziţii de Grup (1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000).

A realizat lucrări de grafică, precum Sigla "Centrului de Studii Egeo-Mediteraneene", dar şi Grafică de carte (Octavian Bounegru, Economie şi societate în spaţiul ponto-egean (sec. II A.C. – III P.C.), Iaşi, 2003) sau grafica materialelor de promovare (afişe, pliante, CD-uri) a proiectului "Europe Concerns You", "Youth in Action" implementat de Asociaţia Centrul European de Resurse şi Consultanţă CERC Iaşi.

La numai 32 de ani, Ioan Iaţcu pare să fie un om care şi-a croit propriul drum şi propria istorie. Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei! Un semn că Botoşanii nasc în continuare Oameni!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO Liviu Dragnea, declarații după Comitetul Executiv al PSD - "Decizia mea e foarte fermă: rămân la conducerea PSD"

Vineri, 22 Iunie 2018
479

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut în urmă cu scurt timp o conferință de presă, după reuniunea Comitetului Executiv al partidului, în care a obținut susținerea socia...

Român arestat în Germania. Domul din Koln, evacuat de teama unui atentat!

Vineri, 22 Iunie 2018
387

Domul din oraşul german Köln a fost evacuat vineri de frica unui atac terorist, un suspect român fiind arestat preventiv, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate germane citate ...

Când este valabil procesul-verbal de reținere a permisului

Vineri, 22 Iunie 2018
298

Din procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului nu trebuie să lipsească și mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de ...