IOAN IAŢCU - Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei!

IOAN IAŢCU - Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei!

 IOAN IATCU  facebook

Ioan Iaţcu s-a născut pe 7 august 1980, în Botoşani, în prezent activând ca muzeograf la Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Cu ocazia zilei Sfantului Ioan Botezatorul, Stiri Botosani ii ureaza lui Ioan Iațcu La multi ani, sanatate, reusite profesionale, incredere in fortele proprii si inspiratie pentru noi proiecte.

În anul 1999 a absolvit Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, specializarea Pictură de Şevalet, la un an după ce obţinuse şi diploma de absolvire a Şcolii Populare de Artă Botoşani, specializarea Grafică şi Pictură de Şevalet.

Cu un palmares bogat în domeniul artistic, prin participări la tabere de pictură, grafică şi ceramică, Ioan Iaţcu a ales un alt drum decât Arta.

Astfel, în perioada 2000-2004, tânărul pictor botoşănean urmează cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, specializarea Istorie (coord. Prof. Dr. Octavian Bounegru), pe care le completează cu studii masterale, timp de doi ani, în cadrul aceleiaşi facultăţi, specializarea Studii Egeo-Mediteraneene (coord. Prof. Dr. Octavian Bounegru).

Drumul nu se opreşte aici, Ioan Laţcu aprofundând cercetarea istorică prin înscrierea la doctorat, cu tema "Construcţii religioase creştine în Scythia Minor în secolele IV-VI" (coord. Cercetător şt. gr. I, Dr. Ion Ioniţă), în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi.

Participă la săpăturile arheologice din Halmyris (com. Murighiol, jud. Tulcea, 2001, 2002), dar şi de la Histria (com. Istria, jud. Constanţa, 2002-2006).

Susţine comunicări precum "Stucatura pictată din bazilica episcopală de la Histria" (sesiunea ştiinţifică "Pontica" – Constanţa, 2006) sau "Decorul parietal al bazilicii episcopale de la Histria" (comunicare prezentată la Colocviile Şcolii Doctorale, Iaşi, 2008).

Totodată, efectuează stagii de documentare în domeniul arheologiei clasice greco-romane la Muzeul de Arheologie Mangalia (2003), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (2006) sau Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea (2003, 2004, 2007).

Un artist în istorie nu poate decât să îşi manifeste creativitatea în a descoperi drumuri noi în cercetare, dar şi în a valoriza, într-un mod cât se poate de obiectiv, aspecte încă neabordate ale artei înaintaşilor.

Ioan Iaţcu dovedeşte o extraordinară capacitate de a se adapta unui domeniu al datelor exacte, dar care îi va solicita mereu îndrazneala de a interpreta cu ochiul artistului fiecare nouă pagină, fiecare bucată de ceramică.

Încă din timpul liceului a participat la tabere de Pictură şi Grafică: Agafton (1996, 1997, 1998), Şendriceni (1997), Chişinău (1994, 1995), dar şi la tabăra de Ceramică de la Dorohoi, în anul 1998.

Îl regăsim, de asemenea, şi în calitate de participant la Expoziţii de Grup (1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000).

A realizat lucrări de grafică, precum Sigla "Centrului de Studii Egeo-Mediteraneene", dar şi Grafică de carte (Octavian Bounegru, Economie şi societate în spaţiul ponto-egean (sec. II A.C. – III P.C.), Iaşi, 2003) sau grafica materialelor de promovare (afişe, pliante, CD-uri) a proiectului "Europe Concerns You", "Youth in Action" implementat de Asociaţia Centrul European de Resurse şi Consultanţă CERC Iaşi.

La numai 32 de ani, Ioan Iaţcu pare să fie un om care şi-a croit propriul drum şi propria istorie. Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei! Un semn că Botoşanii nasc în continuare Oameni!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a decis structura anului scolar 2018-2019: Cursurile incep luni, 10 septembrie

Marţi, 20 Februarie 2018
412

Noul an scolar 2018-2019 va incepe luni, 10 septembrie, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa. Noul an scolar are 168 de zile lucratoare (34 de saptamani)...

Maşini avariate după un accident petrecut în localitatea Mănăstirea Doamnei-FOTO

Marţi, 20 Februarie 2018
769

Şoferul unui autoturism Mercedes intenţiona să efectueze o manevră la stânga pentru a intra pe un drum lateral, iar în acelaşi timp un autoturism VW a intrat în depăşirea sa....

Bărbat găsit îngheţat de frig în curtea locuinţei sale

Marţi, 20 Februarie 2018
2081

Marcel V., de 48 de ani, din comuna Ştiubieni, a fost găsit de nişte vecini zăcând în curte. A fost chemată o ambulanţă şi a fost transportat iniţial la Spitalul Săveni, apo...