IBICA LEONTE - "Un om bun... pana la Dumnezeu!" - VIDEO

IBICA LEONTE - "Un om bun... pana la Dumnezeu!" - VIDEO

IBICA LEONTE

"Sufletul actorului respira dezordonat si ametitor, pentru ca respira praf stelar. Rasul sau nu este ras, ci speranta rasului omenesc, plansul sau nu este plans, ci nadejdea ca plansul omenesc poate deretica ungherele vraiste ale necazului", spunea marele actor Adrian Pintea.   

In unele situatii, praful stelar devine atat de stralucitor si de dens, incat actorul insusi se transforma in propriul suflet, un suflet care aduna, de-a lungul timpului, zeci de personaje, mii de aplauze, sute de spectacole. Un om mare cat sufletul sau!

Ibica Leonte este un astfel de suflet, un praf stelar menit sa aureoleze un teatru, oricare ar fi acela. S-a fericit cu numele sau, iata, Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani. O actrita care, fara sa joace cat ar fi indreptatit posibilitatile sale artistice, fara sa (prea)ocupe scena cu roluri principale, marturiseste de peste 30 de ani, pe aceeasi scandura, crezul artistic.

Nascuta pe 25 iunie 1957 in localitatea Zamostea, judetul Suceava, Ibica Leonte a devenit in anul 1979 actor papusar al Teatrului Vasilache. A jucat zeci de spectacole, a devenit un spirit al teatrului. Ibica Leonte face parte dintre oamenii care, odata ce ti-au stat in preajma, iti raman in memorie, dar nu prin suave sau efemere gesturi sau vorbiri, ci prin forta umana si bucuria in care isi cuprinde aproapele, fie el prieten, coleg sau spectator.

Fostii profesori de la Liceul "A.T.Laurian" isi amintesc cu drag de eleva sensibila, talentata, cuminte.      

"Un copil bun si talentat, care promitea  inca de atunci. Era talentata la literatura. Imi face placere de cate ori citesc distributia de la Teatrul Vasilache si o vad pe Ibica acolo. Ii doresc ani multi!", ii transmite, la ceas aniversar, profesorul Dumitru Tatarcan, de la Colegiul National "A.T.Laurian".

Un om discret, dar cu foarte multi prieteni. Un actor permanent pe scena, care echilibreaza, linisteste si bucura. In mijlocul unui public extrem de fragil – copiii – Ibica Leonte stie sa ofere bunatate, sa dozeze "obraznicie" copilareasca, sa infrunte obstacole si sa arate la final, cand actorul aduna aplauzele micilor spectatori, un chip luminos si fericit!

A jucat in "Dragonul vesel" sau "Fat Frumos din lacrima", in "Muzicantii din Bremen" sau "Fantezie de Jazz". In "Pinocchio ramane la scoala?", "Traistuta cu povesti", "Visul unei nopti de vara". Are intalnire duminica, 27 iunie, cu micii spectatori, la premiera spectacolului "Iedul cu trei capre", unde va juca rolul Bunicii Capre.

Ceea ce impresioneaza, insa, este lumina de pe chipul actorilor atunci cand sunt intrebati despre Ibica Leonte. Pentru un jurnalist pregatit sa faca fata si proverbialelor orgolii – care, se stie, in aceasta profesie ating cote nebanuite – bucuria de a intalni astfel de oameni se transforma in reala curiozitate. De ce ACEST OM reuseste sa straluceasca? CE ANUME din sufletul sau patrunde inima celuilalt?

Raspunsul este cel putin impresionant:

"Ibica Leonte îmi este mai mult decât o colegă de teatru, pe care o apreciez enorm pentru calităţile ei profesionale, morale şi etice, ea este pentru mine chiar mai mult şi decât un OM DE TEATRU, în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum l-a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere în Teatrul Vasilache, până acum. Ea este pentru mine ceea ce se gaseste foarte rar: Un om bun... pana la Dumnezeu. Ea are, pe langa talent in profesie, un suflet care - printr-o alchimie numai de ea stiuta, si in care ingredientul de baza al relatiei este iubirea fata de cei din jurul sau - produce multa, multa caldura spirituala. De câte ori mă aflu în preajma sa, magic şi miraculos, trăiesc un plăcut sentiment de candoare şi optimism. Pentru toate calităţile pe care fiinţa sa le conţine, IBICA LEONTE merita si trebuie sa existe...
LA MULŢI ANI! Cu tot dragul şi recunoştinţa (ambele insuficiente), Marius Rogojinschi".



"Pentru mine Ibica a fost mereu un Inger pazitor aici pe pamant. Ma face sa ma simt copil, poate si pentru ca o cunosc de cand aveam 10 ani. Suntem partenere de scena in multe spectacole. Ea joaca "Baba" eu "Fata Babei" din "Fata babei si fata Mosneagului" de exemplu, dar cel mai mult mi-a placut "Pinocchio ramane la scoala?", unde jucam impreuna doua personaje masculine: Ibica e Motanul "Kics", iar eu Vulpoiul "Marfa", amandoi "baieti de cartier" si suntem "amicii" lui Pinocchio", spune despre colega sa actrita Mihaela Nistorica.

Sarbatorita a rubricii la o zi dupa aniversarea zilei de nastere, Ibica Leonte a devenit, in timpul documentarii pentru acest material, un simbol al omului care isi sfinteste nu numai locul, ci si aproapele. Un exemplu de generozitate umana si artistica, un om care, in mijlocul copiilor traind, isi copilareste continuu viata...

LA MULTI ANI, IBICA LEONTE! 

 

Spectacole in care a jucat:


-Ispectorul TOU TOU -  autor Pierre Gripari
-Dragostea celor trei portocale – Carlo Gozzi
-Jurnalul lui Apolodor -  Gellu Naum
-Sarea-n bucate – Petre Ispirescu
-Dumbrava minunată – Nicolae Massim, după Mihail Sadoveanu
-Anotimpuri - Ibica Leonte şi Valentin Ligi
-Jazz Fantasy – Marius Rogojinschi
-Cartea Junglei – Rudyard Kipling (dramatizare de Dumitru Ignat)
-Povestiri de buzunar – Liviu Steciuc
-Amnarul – H.C.Andersen – dramatizare de Valentin Dobrescu
-Visul unei nopţi de vară - William Shakespeare, adaptare de Ion Sapdaru
-Hansel şi Gretel – Fraţii Grimm
-Poveste de iarnă – Stanca Vasilescu
-Două loturi – scenariu de Ion Mânzatu, după I.L. Caragiale
-Pinnochio râmâne la şcoală? – Ibica Leonte, Mihaela Nistorică, Marius Rusu
-Fata babei şi fata moşneagului – dramatizare de Valentin Dobrescu, după Ion Creangă
-În vizită cu Dl Goe şi Bubico – I.L. Caragiale 
-Tom Degeţel – dramatizare de Valentin Dobrescu, după povestiri populare englezeşti
-Trăistuţa cu poveşti – un colaj de texte de Valentin Dobrescu, după poveştile populare Turtiţa, Ridichea uriaşă, Căsuţa din ulcior
-Iedul cu trei capre – adaptare scenică de Valentin Dobrescu, după o idee de Octav Pancu Iaşi (Premiera duminica, 27 iunie 2010)


 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
2

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
61

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
233

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...