GIANI CIOBANU - Micul Schumacher de Darabani

GIANI CIOBANU - Micul Schumacher de Darabani
Dărăbăneanul Giani Ciobanu a reuşit o performanţă extraordinară: locul I la Concursul naţional de karting de la Tg. Secuiesc.

În cadrul aceleiaşi întreceri automobilistice, echipajul instructorului Neculai Ilaş a ocupat cea mai înaltă treaptă a podiumului la proba de educaţie rutieră.

Un zgomot infernal, mult fum şi un nor gros de praf se ridică de pe terenul Bazei Sportive a Grupului Şcolar, acolo unde se antrenează copiii cercului de karting din cadrul Clubului Copiilor Darabani. Este vorba de 11 grupe de elevi care fac aici karting, educaţie rutieră, plus că învaţă de la instructorul Neculai Ilaş să întreţină şi să repare maşinile. Nici nu a început bine antrenamentul, că maşina de curse necesită deja o intervenţie.

Aflăm că aici este Bază Sportivă, doar pentru că scrie pe gardul care împrejmuieşte "pista" de kartig, dar termenul este forţat deoarece regăsim aici un amalgam de pietriş, asfalt şi mărăcini. Pe proiectul de reabilitare a acestui teren s-a aşternut praful, probabil undeva într-un sertar al Agenţiei Naţionale de Investiţii. Nici nu e de mirare, din moment ce banii europeni au dispărut chiar şi de pe panourile electorale din Darabani.

În perioada 9-12 iunie trei elevi (Giani Ciobanu, Iulian Ghiorghiciuc şi Gabriel Scalcău) de la Clubul Copiilor Darabani, coordonaţi de instructorul Neculai Ilaş, au participat la Concursul naţional de educaţie rutieră şi karting de la Tg. Secuiesc. "Memorialul Jani Ferenc şi Codruţ Morar" a fost organizat de Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe şi Clubul Copiilor din Întorsătura Buzăului, sponsorul principal al întrecerii automobilistice fiind firma Skat Kart Tg. Secuiesc. Organizatorii le-au pus la dispoziţie competitorilor din peste 30 de judeţe echipament complet şi karturi noi, tinerii piloţi dărăbăneni fiind obişnuiţi cu karturile Comar sau cu cele cu motor de Mombră sau Hoinar, adevărate piese de muzeu. 

"Trag uneori de timp la antrenamente ca să nu consumăm foarte multă benzină şi ulei. Preţul unui cauciuc de kart este egal cu cel al unei Dacii, iar schimbarea unui piston cu segmenţi costă aproximativ 70 euro", ne-a spus instructorul Neculai Ilaş, care regretă că nu a putut participa la concursul automobilistic de la Târgu Secuiesc cu mai mulţi copii, deoarece organizatorii au asigurat cazarea şi mâncarea doar pentru trei  tineri piloţi de curse. "Doar noi şi cei din Suceava nu am avut mijloace de transport proprii, iar de la cantină până la cartodrom era o distanţă de aproximativ 5 km", ne-a mărturisit Ilaş. Chiar şi în aceste condiţii, echipajul dărăbănean a fost revelaţia întrecerii automobilistice.

În momentul în care a urcat în kart, lui Giani Ciobanu îi tremurau picioarele. La prima sesiune de antrenamente i s-a oprit motorul maşinii, iar la cea de-a doua s-a desprins toba kartului. Participarea dărăbăneanului la acest concurs părea o căciulă mult prea mare pentru el. Uşor uşor, micul pilot de curse a prins curaj şi a reuşit să ocupe în final locul I la categoria sa de vârstă(pufo). Giani-Constantin, care şi-a aniversat cei 9 ani cu doar două săptămâni înaintea concursului, nu este doar un talent al sporturilor cu motor, ci este şi foarte bun la învăţătură. "În ciuda unor probleme familiale, Giani este un elev de premiul întâi. Este un copil foarte bine dotat intelectual", îl caracterizează învăţătorul său, Vlad Avasiloae. 

Gabriel Scalcău a avut şi el ghinion în calificări pentru că s-a oprit motorul kartului său şi a pierdut foarte mult timp, dar a revenit extraordinar şi a terminat cursa pe locul 12, în timp ce Iulian Ghiorghiciuc a trecut linia de sosire al 8-lea. Talentaţii piloţi dărăbăneni au avut o prestaţie fără greşeală în proba de educaţie rutieră a concursului, reuşind să se claseze în final pe locul I. Unii dintre premianţi sperau să rămână la final măcar cu echipamentul din timpul cursei. Alţii visau şi mai frumos: că vor primi kartul. S-au ales cu cupe, medalii şi diplome şi cu o amintire de neuitat.

Probabil că trebuie să ai talent cu carul şi un profesor magistral ca să obţii aceste rezultate, în condiţiile mizere ale bazei didactice de la noi. Din păcate, în acest sport situaţia materială este decizivă, iar talentul nu este suficient pentru a face performanţă. "Prin participarea la această competiţie, probabil că acestor copii li s-a oferit o şansă unică în viaţă", ne-a declarat Neculai Ilaş. Instructorul, mult prea modest, acceptă mai greu o fotografie(sus) împreună cu elevii săi, motivând mai în glumă, mai în serios: "Eu nu am câştigat nici o medalie". Replica a venit firesc: "Ba da. Pe cea mai valoroasă: medalia bunului simţ". (Foto Paul Munteanu) 


(Material preluat de pe www.darabaneni.ro


 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie

astăzi, 07:00
1

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
917

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
170

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...