GIANI CIOBANU - Micul Schumacher de Darabani

GIANI CIOBANU - Micul Schumacher de Darabani
Dărăbăneanul Giani Ciobanu a reuşit o performanţă extraordinară: locul I la Concursul naţional de karting de la Tg. Secuiesc.

În cadrul aceleiaşi întreceri automobilistice, echipajul instructorului Neculai Ilaş a ocupat cea mai înaltă treaptă a podiumului la proba de educaţie rutieră.

Un zgomot infernal, mult fum şi un nor gros de praf se ridică de pe terenul Bazei Sportive a Grupului Şcolar, acolo unde se antrenează copiii cercului de karting din cadrul Clubului Copiilor Darabani. Este vorba de 11 grupe de elevi care fac aici karting, educaţie rutieră, plus că învaţă de la instructorul Neculai Ilaş să întreţină şi să repare maşinile. Nici nu a început bine antrenamentul, că maşina de curse necesită deja o intervenţie.

Aflăm că aici este Bază Sportivă, doar pentru că scrie pe gardul care împrejmuieşte "pista" de kartig, dar termenul este forţat deoarece regăsim aici un amalgam de pietriş, asfalt şi mărăcini. Pe proiectul de reabilitare a acestui teren s-a aşternut praful, probabil undeva într-un sertar al Agenţiei Naţionale de Investiţii. Nici nu e de mirare, din moment ce banii europeni au dispărut chiar şi de pe panourile electorale din Darabani.

În perioada 9-12 iunie trei elevi (Giani Ciobanu, Iulian Ghiorghiciuc şi Gabriel Scalcău) de la Clubul Copiilor Darabani, coordonaţi de instructorul Neculai Ilaş, au participat la Concursul naţional de educaţie rutieră şi karting de la Tg. Secuiesc. "Memorialul Jani Ferenc şi Codruţ Morar" a fost organizat de Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe şi Clubul Copiilor din Întorsătura Buzăului, sponsorul principal al întrecerii automobilistice fiind firma Skat Kart Tg. Secuiesc. Organizatorii le-au pus la dispoziţie competitorilor din peste 30 de judeţe echipament complet şi karturi noi, tinerii piloţi dărăbăneni fiind obişnuiţi cu karturile Comar sau cu cele cu motor de Mombră sau Hoinar, adevărate piese de muzeu. 

"Trag uneori de timp la antrenamente ca să nu consumăm foarte multă benzină şi ulei. Preţul unui cauciuc de kart este egal cu cel al unei Dacii, iar schimbarea unui piston cu segmenţi costă aproximativ 70 euro", ne-a spus instructorul Neculai Ilaş, care regretă că nu a putut participa la concursul automobilistic de la Târgu Secuiesc cu mai mulţi copii, deoarece organizatorii au asigurat cazarea şi mâncarea doar pentru trei  tineri piloţi de curse. "Doar noi şi cei din Suceava nu am avut mijloace de transport proprii, iar de la cantină până la cartodrom era o distanţă de aproximativ 5 km", ne-a mărturisit Ilaş. Chiar şi în aceste condiţii, echipajul dărăbănean a fost revelaţia întrecerii automobilistice.

În momentul în care a urcat în kart, lui Giani Ciobanu îi tremurau picioarele. La prima sesiune de antrenamente i s-a oprit motorul maşinii, iar la cea de-a doua s-a desprins toba kartului. Participarea dărăbăneanului la acest concurs părea o căciulă mult prea mare pentru el. Uşor uşor, micul pilot de curse a prins curaj şi a reuşit să ocupe în final locul I la categoria sa de vârstă(pufo). Giani-Constantin, care şi-a aniversat cei 9 ani cu doar două săptămâni înaintea concursului, nu este doar un talent al sporturilor cu motor, ci este şi foarte bun la învăţătură. "În ciuda unor probleme familiale, Giani este un elev de premiul întâi. Este un copil foarte bine dotat intelectual", îl caracterizează învăţătorul său, Vlad Avasiloae. 

Gabriel Scalcău a avut şi el ghinion în calificări pentru că s-a oprit motorul kartului său şi a pierdut foarte mult timp, dar a revenit extraordinar şi a terminat cursa pe locul 12, în timp ce Iulian Ghiorghiciuc a trecut linia de sosire al 8-lea. Talentaţii piloţi dărăbăneni au avut o prestaţie fără greşeală în proba de educaţie rutieră a concursului, reuşind să se claseze în final pe locul I. Unii dintre premianţi sperau să rămână la final măcar cu echipamentul din timpul cursei. Alţii visau şi mai frumos: că vor primi kartul. S-au ales cu cupe, medalii şi diplome şi cu o amintire de neuitat.

Probabil că trebuie să ai talent cu carul şi un profesor magistral ca să obţii aceste rezultate, în condiţiile mizere ale bazei didactice de la noi. Din păcate, în acest sport situaţia materială este decizivă, iar talentul nu este suficient pentru a face performanţă. "Prin participarea la această competiţie, probabil că acestor copii li s-a oferit o şansă unică în viaţă", ne-a declarat Neculai Ilaş. Instructorul, mult prea modest, acceptă mai greu o fotografie(sus) împreună cu elevii săi, motivând mai în glumă, mai în serios: "Eu nu am câştigat nici o medalie". Replica a venit firesc: "Ba da. Pe cea mai valoroasă: medalia bunului simţ". (Foto Paul Munteanu) 


(Material preluat de pe www.darabaneni.ro


  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apelul disperat al lui Alin, tânărul tată căruia i-a ars casa, în Botoşani: "Am patru copii, nu pot să-i ţin pe drumuri!" - VIDEO

astăzi, 07:28
485

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1.30, casa lui Alin Cornilă, din satul Başeu, comuna Hudeşti, Botoşani, a luat foc. Tânărul de 22 de ani a apucat să ia...

În doar câteva ore, doi bărbați din aceeași localitate au încheiat socotelile cu viața!

astăzi, 07:03
1829

Sătenii au fost îngroziți de cele petrecute, mai ales că nu înțeleg de ce bărbații de 49, respectiv 48 de ani, și-au pus capăt zilelor, fără ca între cei doi să existe vre...

Vrei să muncești? Vezi oferta angajatorilor și salariile oferite!

astăzi, 07:01
1621

Aproape 750 de locuri de muncă vacante sunt la dispoziția șomerilor în această săptămână, după cum anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, alte 1...