GHEORGHE MEDIAN - Cucerit de Botosani, in slujba botosanenilor!

GHEORGHE MEDIAN - Cucerit de Botosani, in slujba botosanenilor!

 GHEORGHE MEDIAN  

La inceput nu s-au placut. Apoi s-au tatonat reciproc, s-au zgandarit, pana cand si-au descoperit reciproc sensibilitati comune.

Gheorghe Median a sfarsit prin a se indragosti de Botosani, iar Botosanii incep sa il rasplateasca pe istoric pentru aproape 4 decenii de frumoasa si constructiva convietuire.

Ce l-a legat pe prahoveanul venit dintr-o localitate situata aproape de Valenii de Munte de oraselul nordic si ratacit prin istoria Romaniei? Poate Nicolae Iorga, poate familia… Sau ambele!

S-a nascut pe 11 octombrie 1949, in satul Nucsoara de Jos, comuna Rancezi, din judetul Prahova. A absolvit, in 1967, Liceul Constantin Dobrogeanu Gherea din Ploiesti. Dupa liceu a urmat Facultatea de Istorie- Filozofie, sectia Istorie, a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

In anul 1972, cand a terminat facultatea, a fost repartizat la Muzeul Judetean Botosani, primii doi ani activand ca muzeograf la Casa Memoriala Nicolae Iorga.

Venirea la Botosani nu a fost lipsita de emotii. Gheorghe Median a aflat ca, de fapt, repartitia nu era pentru Muzeul Judetean, ci pentru Muzeul Rascoalei din 1907 de la Flamanzi, unitate care se infiintase in acel an 1972. A fost nevoie de explicatii, de un drum la Ministerul Culturii, de interventii la Comitetul Central, pentru a i se aproba, in final, un post la Casa Memoriala Nicolae Iorga Botosani.

A facut parte din colectivul de muzeografi care a elaborat tematica noului Muzeu Judetean de Istorie, proiect finalizat in decembrie 1977. Dupa o activitate sustinuta de aproape 20 de ani, Gheorghe Median devine Seful Sectiei Istorie - Arheologie din cadrul Muzeului Judetean Botosani.

De la sosirea la Botosani, ca proaspat absolvent, si pana in anul de gratie 2009, s-au scurs aproape 40 de ani de munca, de studiu, de impacare cu orasul care se dezvaluia cu greu, dar nu fara surprize.

Gheorghe Median l-a regasit la Botosani pe Nicolae Iorga, personalitate care ii era familiara de la Valenii de Munte, localitate unde Iorga locuise in ultimii ani, aproape de locul copilariei muzeografului.

Din pasiunea pentru Iorga a aparut, in urma cu 3 ani, cartea Nicolae Iorga si Botosanii - legaturi epistolare. Pentru aceasta carte, a fost nevoie de ani multi in Biblioteca Academiei Romane, unde Gheorghe Median a citit cele 453 de volume in care este consemnata corespondenta primita de Nicolae Iorga. 100.000 de scrisori, din care a ales 200 pentru lucrarea sa.

Efortul a meritat, pentru ca, un an mai tarziu, Gheorghe Median era distins cu Premiul National de Istorie Nicolae Iorga.

Impreuna cu Dusa Ozolin, a contribuit la primul album al judetului Botosani, aparut in 2000.

O alta colaborare de bun augur a fost cea cu Stefan Iovanesian, impreuna cu care a lucrat la cartea Armenii in istoria si viata orasului Botosani, aparuta in 2001. Insa cea mai draga lucrare pare sa ii fie istoricului cea din 2004, dedicata profesoarei Ileana Turusancu, editata in colectia Oameni si fapte, la Editura Agata.

La acestea se adauga peste 100 de expozitii temporare, zeci de simpozioane, manifestari stiintifice efectuate in calitate de angajat al Muzeului Judetean de Istorie Botosani.

Si nu e putin lucru!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Naștere cu bucluc: O tânără de 19 ani a sunat în ultima clipă la 112, anunțând că aduce pe lume un copil!

astăzi, 20:28
1248

La 19 ani, o tânără a avut parte de o experiență mai rar întâlnită. Deși era la a doua naștere și știa că sorocul e aproape, tânăra femeie a întârziat pr...

Aeronava SMURD, chemată pentru o femeie care a suferit un infarct!

astăzi, 19:04
895

Medicii din Botoșani au solicitat aeronava sanitară de la Iași pentru a prelua o pacientă aflată în stare gravă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 78 de ani, ca...

Microbuz cu români, accident grav pe o autostradă din Slovacia

astăzi, 17:53
1520

Cel puţin cinci cetăţeni români au fost răniţi după ce un microbuz înmatriculat în România a intrat în coliziune cu un camion, pe o autostradă din Slovacia, inform...