GHEORGHE CLIVETI - Un darabanean si minunata sa istorie!

GHEORGHE CLIVETI - Un darabanean si minunata sa istorie!
Gheorghe Cliveti s-a nascut la 23 aprilie 1952, in Darabani, judetul Botoşani. Este Profesor universitar doctor, Director al Centrului de Istoria Relatiilor Internationale, la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, Şef al Catedrei de Istorie Moderna.

Dupa anii 1989, darabaneanul Gheorghe Cliveti trecea drept cel mai tanar istoric din Iasi care a primit gradul de profesor.

Prof.dr. Gheorghe Cliveti nu a lucrat de la inceput in invatamantul universitar. Fiind sef de promotie pe tara, recomandat de colectivul de profesori pentru invatamint superior si cercetare, acesta a fost repartizat de Ministerul Educatiei si Invatamintului din acea vreme sa lucreze la Directia Patrimoniului cultural-national din Bucuresti.

Gheorghe Cliveti a facut parte din Serviciul evidenta-studii al Directiei Patrimoniului, pana la desfiintarea sa, in anul 1977, prin decret prezidential.

Dupa cinci ani de la absolvirea facultatii, Gheorghe Cliveti isi incepea activitatea in Universitatea "Al. I. Cuza", ocupand postul de asistent. Prima treapta de atunci a universitarilor avea sa fie, pentru acesta, cea mai lunga, in timp.
Promovarile didactice fiind imposibile, Gh. Cliveti a fost avansat la titlul de lector abia 11 ani mai tirziu, adica dupa 1989, srie Ziarul de Iasi in urma cu 12 ani.

"In anii 1985-1987, am obtinut acordul conducerii facultatii si Rectoratului universitatii pentru a tine si cursuri: un curs special de Istorie moderna universala si altul de Probleme fundamentale ale istoriei romanilor, avansarea la gradul de lector fiind, din ratiuni cunoscute, o imposibilitate atunci", a afirmat prof.dr. Gh. Cliveti, in memoriul de activitate stiintifica si didactica, conform aceleiasi surse.

In ultimii ani de asistent, Gheorghe Cliveti a activat ca "visiting Professor" (bursier Fulbright), la Universitatea statului Nebraska din Omaha, S.U.A.

"La universitatea americana am tinut cursuri de Istorie diplomatica, pentru studentii de la Istorie si de la Stiinte Politice. Tot in Statele Unite am tinut conferinte publice pe teme de istorie sau de politica internationala, dintre care as aminti-o pe cea de la Fulton-Missouri, exact acolo unde, in 1946, Churchill lansa faimoasa sintagma "cortina de fier". In aprilie 1990, fiind prezent la Midwest Conference on World Affairs, am prezentat cazul Romaniei, in cadrul temei “URSS si Europa de Est. Vantul schimbarii?", a mai spus prof.dr. Gheorghe Cliveti.

"Dupa revenirea mea in tara am fost promovat, in urma concursului, lector la Catedra de Istorie universala, tinand cursuri si seminarii de Istorie moderna universala si Geografie istorica", a adaugat istoricul. In urma unui alt concurs, acesta a devenit, in anul 1994, conferentiar. Anul 1996 ii aducea titlul de sef al catedrei de Istorie universala. In anul 1997, istoricul Gh. Cliveti a candidat pentru postul de profesor universitar, primind confirmarea de la Ministerul Educatiei Nationale.


In 1988 a fost distins cu Premiul "Nicolae Balcescu" al Academiei Romane pentru cartea Romania şi Puterile Garante (1856-1878), Editura Universitatii "Al.I.Cuza" din Iaşi.

In 1990 este bursier D.A.A.D., in Germania (la Universitati din München, Frankfurt am Main şi Düsseldorf), dupa ce, in urma cu cinci ani, fusese  bursier al Universitatii "Albert-Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Germania, iar in 1983 bursier al Universitatii "Albert-Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Germania.

(Redactia isi cere scuze pentru lipsa fotografiei care sa ilustreze acest material. Imediat ce vom obtine o fotografie a distinsului profesor o vom posta la acest material)

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
79

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
88

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
119

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...