GHEORGHE BÂGU: "Nu vom uita niciodată nenorocirile pe care mi le-a pricinuit mie, familiei şi întregului meu neam urgia comunistă!"

GHEORGHE BÂGU: "Nu vom uita niciodată nenorocirile pe care mi le-a pricinuit mie, familiei şi întregului meu neam urgia comunistă!"

 Gheorghe Bagu  

Are 88 de ani si este printre putinii supravietuitori ai temnitelor comuniste, un marturisitor al veacului sau. Umilinte, foame, tortura crunta, reeducare. Acesta era idealul comunist care pregatea omul nou prin anihilarea oricarei demnitati, suprimarea principiilor crestine, dar mai ales prin controlul demonic asupra mintii, pentru a elimina manifestarile "dusmanoase" la adresa partidului.  
 
Gheorghe Bâgu s-a nascut pe 20 aprilie 1924, la Dorohoi. A urmat, in perioada 1931-1936, cinci clase primare la Dorohoi, iar apoi, pana in 1944, a fost elev al Liceului "Grigore Ghica Voievod" Dorohoi. Dupa absolvirea cursurilor liceale urmeaza, din iulie pana in noiembrie 1944, Scoala de ofiteri de cavalerie, la Sibiu, de unde pleaca la Bucuresti pentru a studia, pana in anul 1948, la Facultatea de Stiinte, sectia Geologie. Ca geolog, meserie pe care a iubit-o cu toată fiinţa lui, toată viaţa, a descoperit şi mai târziu au fost puse în valoare, nisipurile cuarţoase de la Hudeşti (folosite la fabrica de sticlă şi porţelan Dorohoi) când a fost trimis vreo doi ani să lucreze, la Darabani.

In anul 1948, chiar in ziua Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie, Gheorghe Bagu este arestat si condamnat, ca detinut politic. Arestarea se petrece la Iasi. A fost condamnat la doi ani de inchisoare, dar a executat trei ani. Este eliberat in 1951, dupa ce a trecut prin ororile reeducarii de la Pitesti si prin iadul de la Canal. Dupa inchisoare lucreaza, pana in 1984, ca geolog la Comitetul Geologic. Sotia lui, Didina, a fost si ea arestata, din 1948 pana in 1950. S-au casatorit in 1951, in luna mai. Dupa eliberarea din 1951 a avut domiciliu fortat, fiind urmarit de Securitate.

A fost arestat sub acuzaţia că ar fi fost simpatizant legionar, dupa ce a participat la consfatuiri cu studenti legionari. "Erau, de fapt, întâlniri între colegii din cămin, ne strângeam şi discutam diferite subiecte: despre fete, şcoală, politică", povesteşte Gheorghe Bâgu.

A scris despre ororile comunismului, in "Mărturisiri din întuneric" si "Mărturisiri din perioada comunistă – eseuri, portrete".

"Mărturiile le-am scris acum 20 de ani (1973) stăpânit de frica şi groaza de a nu fi descoperite… După ce am terminat relatarea amintirilor din întuneric am simţit o uşurare şi o mulţumire sufletească pentru că mă achitasem de o obligaţie morală. Obligaţie sfântă şi pentru faptul că toţi colegii cu care am fost judecat s-au prăpădit iar eu aveam datoria să spun urmaşilor tot ceea ce noi am suferit în timpul terorii roşii… sunt printre puţinii deţinuţi martori… la aşa zisa reeducare…", spune Gheorghe Bagu.

Arestat in ziua Sfintei Parascheva, a fost eliberat pe 9 martie (cinstirea celor 40 de Mucenici). "Să ştiţi să vă ţineţi gura! Nici o vorbă, nici un comentariu despre securitate, puşcărie sau coloniile de muncă!… De aici înainte, vă rog, să fiţi… prieteni ai securităţii… Majoritatea sunteţi intelectuali, aşa că terminaţi cu ideile retrograde, murdare, urâte şi revanşarde…", isi aminteste Gheorghe Bagu.

"Nu vom uita niciodată nenorocirile pe care mi le-a pricinuit mie, familiei şi întregului meu neam, urgia comunistă, ciuma roşie… că ţara a trăit peste 45 de ani în infernul comunist…".
 
Gheorghe Bagu a publicat numeroase studii in urma cercetarilor geologice,  care se refera, printre altele, si la zacamantul de nisip alb de la Hudesti – Miorcani, la sulful nativ de la Darabani, calcarele de la Stanca-Stefanesti, rezervele de ghips din zona Ivancauti – Cuzlau. De asemenea, a realizat cercetări şi în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului.

A publicat cărţile "Geologia Moldovei" (Gh.  Bâgu şi Al. Mocanu), "Resurse minerale de fier" (Gh. Bâgu şi Filipovici R.), "Tortonianul din Platforma Moldovenească" (Gh. Bâgu), "Mărturisiri din întuneric" (Gh. Bâgu), "Mărturisiri din perioada comunistă – eseuri, portrete" (Gh. Bâgu).

Citeste si "Gheorghe Bagu, erou vornicenean, pe vorniceneanul.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
259

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
311

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
442

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...