GERARD JITAREANU - Un cercetator de prim rang!

GERARD JITAREANU - Un cercetator de prim rang!

 GERARD JITAREANU  

Botosaneanul Gerard Jitareanu este unul dintre cei mai importanti oameni in domeniul cercetarii agricole din Romania ultimelor decenii. Dupa o activitate didactica universitara impresionanta, Gerard Jitareanu este, in prezent, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica din Romania, precum si secretar de stat in Ministerul Educatiei.

In luna martie, Gerard Jitareanu s-a aflat la Botosani, impreuna cu reprezentanti ai Universitatii de Agronomie din Iasi, in vederea unui parteneriat cu Grupul Scolar Agricol Sendriceni.

Gerard Jitareanu s-a nascut pe 8 decembrie 1956, in Havirna, judetul Botosani. Intre anii 1971 si 1975 urmeaza cursurile Liceului de cultura generala nr. 2, sectia reala, din orasul Dorohoi. Dupa un an ajunge in Iasi, unde incepe Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic Iasi, obtinand, in anul 1980, Diploma de inginer - profilul agricol, specializarea agronomie.
Pregatirea profesionala nu se opreste aici. In 1993 devine Doctor în agronomie, specializarea Agrotehnica, la Universitatea Agronomica "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

Capacitatile obtinute in timpul studiilor ii deschid drumul catre o cariera de succes. Imediat dupa finalizarea studiilor, timp de patru ani, Gerard Jitareanu activeaza ca inginer la Sectorul de Cercetare, Laboratorul de Agrotehnica, Statiunea de Cercetari Agricole, Podu-Iloaie, judetul Iasi, loc de unde accede in mediul universitar.

Astfel ca, din 1984 pana in 1991 este Asistent universitar, disciplina de Agrotehnica, la Facultatea de Agronomie, Universitatea Agronomica "I.I.de la Brad", Iasi, iar din 1995, alti patru ani, este Conferentiar universitar, disciplinele de Agrotehnica, Tehnica experimentala, Ingineria conservarii solului si apei, Facultatea de Agricultura.

In 1999 ajunge la stadiul de Profesor universitar, disciplina de Agrotehnica, Facultatea de Agricultura. Din 2000 este Decan al Facultatii de Agricultura Iasi, pana in 2004, an in care devine Rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Iasi, functie detinuta pana in anul 2009.

Activitatea la catedra universitara este dublata, insa, de o excelenta ascensiune in domeniul agronomiei. Astfel, din 1999 pana in 2001 este Director al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi.
Din 2006 pana in prezent ocupa functia de Presedinte al Filialei Iasi a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, iar din 2009 este si Secretar de Stat la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, precum si Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Parcurge o impresionanta activitate stiintifica in domeniile Agrotehnica, Degradarea si conservarea solului, Fizica solului, publicate în reviste de specialitate, volume ale congreselor si conferintelor.

Participa la conferinte si congrese internationale, scrie carti si manuale universitare.

Se specializeaza in Belgia - Universitatea Catolica Louvain la Neuve, Departamentul de Geniu Rural; Olanda - Universitatea Agricola din Wageningen; SUA - Northwest Missouri State University; Danemarca, în domeniul tehnologiilor agricole, la Boris Landbruke Schole.

Este membru in organizatii si societati stiintifice, de la Societatea Romana de Stiinta Solului – Presedinte executiv din 2006, Soil and Tillage Research (ISTRO) – Board member, Societatea Romana de Cercetari pentru Lucrarile Solului – Presedinte, din 2005, pana la European Society for Soil Conservation – Council member.

Pentru activitatea sa, este distins cu Meritul Agricol în Grad de Ofiter, titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii Agrare de Stat din Chisinau, Republica Moldova, Premiul Societatii Române a Horticultorilor, Premiul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti".
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
55

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
101

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
133

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...