GEORGETA ANDRUNACHE - O botosaneanca in Guiness-Book!

GEORGETA ANDRUNACHE - O botosaneanca in Guiness-Book!

 Georgeta Andrunache si fiul sau, dupa victoria de la Beijing  

Botosaneanca Georgeta Andrunache a intrat in istoria canotajului mondial si nu numai. Sportiva nascuta in Dracsanii Botosanilor a cucerit, de-a lungul carierei, cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice.

A intrat in Guiness-Book-ul canotajului mondial! Alaturi de Andrunache, britanicul Steve Redgreve si Elisabeta Lipa sunt singurii sportivi din istoria canotajului mondial care au mai reusit sa cucereasca cinci medalii la Olimpiada.

Georgeta Andrunache isi aminteste de primul sau contact cu acest sport: "S-a facut o selectie la noi in scoala. Tin minte ca eram la ora de fizica atunci cand antrenoarea Elena Iacob a venit in clasa, pentru selectie".

 "Nu credeam eu ca am sa ajung sa stau in cantonamente de cate 11 luni pe an. Vazusem eu ceva despre canotaj, insa nu mi-am imaginat ca e vorba de asa ceva", recunoaste Georgeta Andrunache.

Canotoarea nu si-a imaginat ca va fi una dintre cele mai mari sportive din istoria tarii noastre si spune ca nu ar schimba nimic din trecutul sau, chiar daca "perioada de pregatire este una infernala".

Legitimata la Dinamo Bucuresti, Georgeta Andrunache a fost prezenta la Jocurile Olimpice de la Sydney, in 2000, de la Atena, in 2004, si de la Beijing, in 2008.

Palmares:

Jocuri Olimpice - 5 medalii de aur (2000, 2004, 2008) si una de bronz (2008).

Campionate Mondiale - 5 medalii de aur (1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003), 3 medalii de argint (1997, 2001, 2003) si o medalie de bronz (2003).

Campionate Nationale: multipla campioana nationala.

Campioana olimpica s-a nascut la Dracsani, in judetul Botosani.

"Intr-o zi a venit de la scoala si mi-a zis ca a venit cineva de la Bucuresti si a spus sa mergem intr-o excursie. Noi, ca la tara, nu avem tot ce ne trebuia si nu am vrut sa o las. Ea a plins, dar ca sa o incurajez i-am spus sa mearga cu mine in padure, sa aducem lemne. A mers cu mine si apoi un vecin mi-a spus: Tu stii de ce o cheama pe fata? I-am spus ca stiu. Mi-a spus ca nu este adevarat cu excursia. Atunci am lasat lemnele in ograda si m-am dus la directoarea scolii. Ea mi-a spus sa ma duc repede la profesorul de sport si sa vad daca mai poate pleca. Celelalte fete selectionate erau plecate deja. Am vorbit cu antrenorul de la Botosani si am trimis-o singura la Bucuresti", povesteste mama Georgetei Andrunache, din Dracsanii Botosanilor.

Georgeta Damian a cochetat cu canotajul inca de mica, parintii ei povestind ca de fiecare data cind pleca de acasa stiau unde o gasesc. Crescuta in apropierea unuia dintre cele mai mari iazuri din tara, a invatat sa inoate si sa visleasca inca inainte de a fi selectionata.

"Nu m-am gindit niciodata ca o sa ajunga campioana. Ea era mititica, slaba si negruta. Mie mi-a venit in gind ca o sa ajunga campioana? A muncit mult. Venea acasa si plingea, spunind ca o cearta fetele", isi aminteste acum mama campioanei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
29

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
62

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
118

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...