GEORGE ŞPAIUC - 50! La mulţi ani!

GEORGE ŞPAIUC - 50! La mulţi ani!

 GEORGE SPAIUC  Facebook

Pictorul George Şpaiuc împlineşte, pe 8 aprilie, 50 de ani! O aniversare care ar trebui să fie a cetăţii, nu doar a creatorului. O jumătate de secol de viaţă şi sute de lucrări, zeci de expoziţii, mii de ore de muncă în faţa şevaletului. Nume nu de ajuns de cunoscut, încă, botoşănenilor, George Şpaiuc a câştigat în ţară şi în străinătate rezonanţa specifică pictorilor admiraţi, căutaţi, studiaţi. 

Născut pe 8 aprilie 1964, la Hlipiceni, judeţul Botosani, George Şpaiuc a absolvit Şcoala de Artă din Botoşani, ca elev al profesorului Victor Hreniuc. Este membru U.A.P. Alba-Iulia şi membru al asociatiei culturale T.A.G. Suceava.

Autodidact, stăruitor atent şi răbdător în faţa peisajului, făuritor de pace în culoare, fără a epuiza încă temele picturale pe care le abordează, George Şpaiuc descoperă permanent alte şi alte lumini, în nuanţe şi perspective neaşteptate. Pictorul îşi construieşte prin culoare propria maturitate artistică, dincolo de reguli, academisme sau subjugate traiectorii pe cărarea bătută a înaintaşilor. Cărare pe care artistul calcă, simte, caută, dar apoi coteşte brusc în spaţii apartent neconvenţionale cărora le conferă nota personală, fără a ieşi din patosul tradiţional, dar recompunând, coloristic şi compoziţional, întreaga percepţie a celor de până la el.



Macii lui George Şpaiuc acoperă întreaga lume, fără a lasa loc nici măcar orizontului. Dintr-un roşu concret, cu forme bine definite, macii aruncă în susul pânzei decolorări transparente, însă nicidecum deformate. În tablouri uneori monumentale, macii inunda realul, coboară în spaţiul privitorului, oferind liniştea şi frumuseţea verilor româneşti.

George Şpaiuc devine, astfel, un impresionist prin definitie, un colorist prin formaţie. Natura a rămas principala sa sursa de inspiratie, însă, completată de peisajul construit, rural şi urban, conferă complexitate şi profunzime artistului şi creaţiei sale.

Rămân în galeria de seamă lucrarile executate în Italia, peisajele din satele Botoşanilor, dar mai ales florile aşezate conştient, într-o coloratură atent controlată artistic, asemenea pictorilor de la sfarsitul secolului IX - începutul secolului XX, cu trimitere directă spre Grigorescu, Luchian, însă coborand din impresionismul lui Claude Monet.

George Şpaiuc îşi populează cu folos, în sens artistic, locul său bine definit în rândul pictorilor din Moldova şi nu numai.



"Studiile libere de pictura, realizate in tara, dar si in Italia sau Canada, confirma observatia mai veche ca George Spaiuc este nascut pictor si ca intalnirea cu destinul sau de creator era inevitabila.  Sensibilitatea fata de impulsurile felurite ale naturii a devenit o constanta si, pe cale de consecinta, raporturile vizuale ale acestuia cu motivul tin de firesc si de inteligenta imaginativa a unui daruit culorii si formelor de expresie ale luminii. Pictorul porneste de la impulsurile vitale ale realului si evolueaza catre dimensiunea simbolica a vizibilului tradusa in limbaj cromatic, relatia dintre forma si culoare fiind intotdeauna complementara. Multe dintre peisajele expuse acum se racordeaza spatiului romanesc, italian sau canadian. Lucrul in plein air i se potriveste deoarece are stiinta de a vedea dincolo de vizibil si sa opereze selectii de imagini cu scopul de a genera vizibil si nicidecum sa fie sclavul lui. Este limpede ca vrea sa placa privitorilor, sa le ofere privilegiul unui festin intelectual si sa genereze bucurie stenica. Acest parcurs, generos sub raportul ofertei, ii asigura mai intotdeauna un succes ce trebuie privit sub unghiul de vedere al invocatei generozitati. Face, deseori, elogiul naturii, dar urmareste si pasul urmator al transcenderii senzatiei imediate prin reflexivitatea gandirii tintind inefabilul", marturisea in urma cu cativa ani criticul de arta Valentin Ciuca, despre pictura lui George Spaiuc.

Fără a deveni un manierist în pictură, dar rămânând totuşi fidel unor surse de inspiraţie care l-au consacrat şi menţinut în atenţia publicului, George Şpaiuc impresionează şi surprinde tocmai prin subtilitatea cu care îşi ţine aproape privitorul, transformând realul perceptibil în culoare şi stări care par să se schimbe de la o clipă la alta.

La împlinirea celor 50 de ani, îi urăm lui George Şpaiuc un luminos La mulţi ani, inspiraţie şi clipe fericite în culoare, satisfacţii artistice şi plinătate spirituală.

(Florentina Toniţă)






EXPOZITII PERSONALE (cf. site-ului pictura-georgespaiuc.ro):
2011 Galeriile"Stefan Luchian "Botosani   Iulius Mall , Suceava
2010 Galeria de Arta a bibliotecii "I.G.Sbiera", Suceava; Galeriile "Top-Art", Iasi
2009 Galeriile "Top-Art", Iasi
Casa de cultura "Platon Pardau", Vatra-Dornei
2008 Oakville, Canada
2007 Sediu O.N.U. Bucuresti
Galeriile"Eurombank", Suceava
Galeriile"Stefan Luchian", Botosani
2006 Galeriile "Eurombank", Suceava
2005 Galeriile "Eurombank", Suceava
Galeriile "Stefan Luchian", Botosani
2004 Galeriile "Pod Pogor Fiul" ,Iasi
2003 Galeriile "Stefan Luchian", Botosani
1999 B.R.D, Botosani
Galeriile "Stefan Luchian", Botosani
1998 Galeriile "Stefan Luchian", Botosani
1997 Galeria "Luceafarul", Botosani
Galeriile "Stefan Luchian", Botosani
Galeria "Bank-Post", Suceava
1994 Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

EXPOZITII DE GRUP
Botosani, anuale si bienale ale U.A.P.din 1990, 1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1999, 2002, 2005, 2006, 2007, 2011,2012,2013
Bucuresti, Galeriile de Arta "Avant-Post":1993, 1994
Galeriile de Arta "Dragomir":1996, 1997
Roma, Galeriile "Degli Artisti" :1999, 2000, 2001
Oakville(Canada): 2008
Botosani,Hliboca,Cernauti 2008 In cadrul proiectului european"de buna vecinatate" Romania-Ucraina.
Vatra-Dornei: 2009, 2010 cu asociatia culturala T.A.G.
Suceava:2009,2010,2011,2012,2013.

EXPOZITII  NATIONALE
Botosani:2013 Salonul National, Alba Iulia :2012 Salonul National, Bucuresti:2012,  Palatul Sutu, Casa de licitatii  MONAVISSA, Bacau-Chisinau:2012, Saloanele Moldovei, Piatra-Neamt:2012, Bienala Lascar Vorel, Pitesti:1995,1997, Resita:2004, cutie-sevalet, Suceava:2007.

BIBLIOGRAFIE:
-"Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova" 2011 Valentin Ciuca
-"Un secol de arte frumoase in Moldova" 2009  Valentin Ciuca
-"Vernisaje Selective" 2010 Valentin Ciuca
-"Institutii si personalitati de prestigiu pe care le iubesc" 2005  Aurel Dorcu
-"Exercitii de fidelitate"2007 Valentin Ciuca
Au mai scris despre autor:Gelu Dorian, Vasilian Dobos, Tiberiu Cosovan, Mihai Vicol, Valerian Topa, Horatiu Ioan Lascu, Aristotel Bunescu. etc.

TABERE DE PICTURA: Agafton, Ipotesti, Sendriceni, Campulung, Crivaia, Vatra-Dornei, Stupca, Balcic, Putna,Sozopol,Albac,Moneasa etc.  
                       
LUCRARI IN COLECTII DIN: Romania, Italia, U.S.A., Ucraina, Germania, Anglia, Canada, Grecia, Belgia etc










 
 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
5

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
40

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
267

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...