FLORIN PRODAN - Nasterea artistului prin sine insusi!

FLORIN PRODAN - Nasterea artistului prin sine insusi!

FLORIN PRODAN

Florin Prodan este pictorul cufundat in propriul lirism, pentru ca apoi sa iasa la suprafata cum nu te astepti, in tonuri surprinzatoare, deseori datatoare de neliniste vizuala, alteori incremenit in albastrul ireal pe care isi sustine pictural starile.

Nascut pe 4 noiembrie 1962, in satul Victoria, comuna Hlipiceni, judetul Botosani, absolvent al Institutului Politehnic Iasi, Florin Prodan si-a consumat existenta in studii de arta devenind astfel un autodidact cu folos, intru primenirea vietii sale.

Functionar public, activand intr-un domeniu total diferit de pasiunea sa, pictorul si-a trait un timp aproape clandestin culoarea, pentru ca, la prima vedere, nimic din exteriorul lui Florin Prodan nu tradeaza sufletul de artist.

Autor a multor expozitii personale din Iasi, Botosani sau Piatra Neamt, dar si participant in expozitii colective, artistul atrage prin paleta coloristica optimista, chiar si acolo unde griul se impregneaza obsedant in intregul peisaj, lucrarile sale fiind mai degraba stari, spatii rupte din cotidianul nefolositor, pe care pictorul le re/naste in culoare.

De departe, albastrul lui Prodan fascineaza prin forta pe care i-o da artistul, in special in lucrarile in care lumina ocupa trei patrimi din compozitie, incadrand sus-jos un peisaj. Florin Prodan nu se teme de spatiul uniform, curat al culorii, atata timp cat il echilibreaza compozitional si il foloseste doar ca pretext pentru a accentua si a transmite o stare.

Fara a trece prin scoala romaneasca de gen, asumandu-si (riscant, e adevarat) statutul de autodidact, Florin Prodan dovedeste un real talent nativ, pe care si-l cultiva permanent si neconditionat.

Artistul dovedeste o buna cunoastere a paletei, a rolului culorii, dar mai ales un bun simt compozitional. Lucrarile sale nu obosesc, dimpotriva.

Dozajul griurilor, care devin astfel baza pentru multe lucrari, abundenta albastrului sau juxtapunerea reusita a nuantelor fac din pictorul botosanean un liric prin excelenta.

Florin Prodan are lucrari in colectii particulare din Franta, Italia, Iran, China, Anglia, S.U.A.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
138

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
89

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
110

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...