FLORIN PRODAN - Nasterea artistului prin sine insusi!

FLORIN PRODAN - Nasterea artistului prin sine insusi!

FLORIN PRODAN

Florin Prodan este pictorul cufundat in propriul lirism, pentru ca apoi sa iasa la suprafata cum nu te astepti, in tonuri surprinzatoare, deseori datatoare de neliniste vizuala, alteori incremenit in albastrul ireal pe care isi sustine pictural starile.

Nascut pe 4 noiembrie 1962, in satul Victoria, comuna Hlipiceni, judetul Botosani, absolvent al Institutului Politehnic Iasi, Florin Prodan si-a consumat existenta in studii de arta devenind astfel un autodidact cu folos, intru primenirea vietii sale.

Functionar public, activand intr-un domeniu total diferit de pasiunea sa, pictorul si-a trait un timp aproape clandestin culoarea, pentru ca, la prima vedere, nimic din exteriorul lui Florin Prodan nu tradeaza sufletul de artist.

Autor a multor expozitii personale din Iasi, Botosani sau Piatra Neamt, dar si participant in expozitii colective, artistul atrage prin paleta coloristica optimista, chiar si acolo unde griul se impregneaza obsedant in intregul peisaj, lucrarile sale fiind mai degraba stari, spatii rupte din cotidianul nefolositor, pe care pictorul le re/naste in culoare.

De departe, albastrul lui Prodan fascineaza prin forta pe care i-o da artistul, in special in lucrarile in care lumina ocupa trei patrimi din compozitie, incadrand sus-jos un peisaj. Florin Prodan nu se teme de spatiul uniform, curat al culorii, atata timp cat il echilibreaza compozitional si il foloseste doar ca pretext pentru a accentua si a transmite o stare.

Fara a trece prin scoala romaneasca de gen, asumandu-si (riscant, e adevarat) statutul de autodidact, Florin Prodan dovedeste un real talent nativ, pe care si-l cultiva permanent si neconditionat.

Artistul dovedeste o buna cunoastere a paletei, a rolului culorii, dar mai ales un bun simt compozitional. Lucrarile sale nu obosesc, dimpotriva.

Dozajul griurilor, care devin astfel baza pentru multe lucrari, abundenta albastrului sau juxtapunerea reusita a nuantelor fac din pictorul botosanean un liric prin excelenta.

Florin Prodan are lucrari in colectii particulare din Franta, Italia, Iran, China, Anglia, S.U.A.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transferat în stare gravă la Iaşi după ce a căzut din nuc!

astăzi, 08:34
331

Incidentul a avut loc sâmbătă, pe o stradă din apropierea Parcului Tineretului. Bărbatul s-a urcat în nuc, dar după numai câteva minute a căzut.Câţiva vecini l-au v...

Acordarea ajutoarelor de încălzire în sezonul 2017-2018!

astăzi, 08:20
78

Societatea Modern Calor S.A. anunță că, începând de astăzi, 25 septembrie 2017, se pot depune cererile pentru acordarea de ajutoare de încălzire pentru sezonul rece 2017-2018....

Atenţie, şoferi! Vizibilitate redusă pe şosele din cauza ceţii!

astăzi, 08:10
116

Administraţia Naţională de Meterologie a emis, luni dimineaţă, o atenţionare Cod Galben de ceaţă.Vizate sunt judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi zona joasă a judeţului Suceava.Se ...