FLORENTINA TONITA: „Avem doua entitati care mentin sufletul neamului romanesc, biserica si satele”

FLORENTINA TONITA: „Avem doua entitati care mentin sufletul neamului romanesc, biserica si satele”
Stiri.Botosani sarbatoreste astazi ziua de nastere al celui mai important om din redactie si ii ureaza LA MULTI ANI! La multi ani, FLORENTINA TONITA! “Niciodata lumea nu va desparti efemerul de arta. Niciodata arta nu se va pierde in uscaciunea unei frunze de castan, in miezul verii. Cel mult va construi forme, ca din forme sa renasca arta". (Florentina Tonita)

Poet, prozator, pictor, publicist cultural, jurnalist, muzeograf, presedinte al Asociaţiei Culturale CLUBART, om de cultura cu valente multiple, Florentina Tonita lasa timpul sa-i cearna opera, iesind in public cu timiditate, cu zgarcenie si cu gratie in acelasi timp.

Modestia care o caracterizeaza o tine departe de ochii lumii, ea fiind omul orchestra al unuia dintre cele mai importate portaluri regionale de stiri, portalul botosani.ro.

Pe Florentina o caracterizeaza cel mai bine, pe langa modestie, daruirea sufleteasca, iubirea aproapelui, fiind primul om care sare in ajutorul cuiva. Cei mai multi dintre dumneavoastra, cititorii nostri, care nu sunteti putini la numar datorita sarbatoritei de astazi, ati cunoscut-o cu ocazia unor actiuni caritabile, de sustinere a copiilor cu deficiente dar si in perioada in care organiza festivaluri de muzica, teatru si poezie pentru cei mici.

Nascuta pe 7 octombrie in Tutova, intr-un anotimp al culorilor si luminii, si-a facut studiile liceale in tinutul Barladului. Dupa absolvirea facultatii de muzeistica din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, in anul 1994, se indragosteste de Ipotesti, unde se si stabileste un timp cu munca, devenind muzeograf, dar si colaborator in acelasi timp la un post local de radio, unde a fost realizatorul unor emisiuni spirituale si prezentatorul seratelor de poezie la acea data. A infiintat cenacluri literare, o asociatie culturala, a descoperit si promovat talente literare, muzicale sau din domeniul artelor plastice. In perioada studentiei a frecventat si cursuri de arte plastice, participand la mai multe expozitii colective din tara. Lucrarile sale se afla in colectii particulare din Romania, Italia, Germania sau Canada.

A interpretat rolul Zulniei Iorga în filmul documentar despre Nicolae Iorga, realizat şi difuzat de TVR, la Casa Memoriala “Nicolae Iorga" Botosani, in anul 2001.

A publicat volumul de versuri “Lacrimi de nisip", premiat de Editura Parnas din Iaşi, precum si de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău, pentru “Cea mai buna carte de debut" – Poezie, a anului 2003, la Festivalul-Concurs Naţional de Poezie “Avangarda XXII. "La drum cu îngerii" este cartea de reportaje semnata de Florentina Tonita, aparuta la Editura Clubul Saeculum din Beclean in 2007, despre care Aurel Dorcu scria ca este “o carte de o reala frumusete spirituala". In curs de aparitie, un roman inspirat de viata detinutilor politici din perioada comunista si cartea de poezie “Forma pasarii".

Este prezenta cu poezii, fragmente de proza, eseuri, reportaje in revistele Cronica (Iaşi), Hyperion (Botoşani), Bucovina literară (Suceava), Orient latin (Timişoara), Minerva (Bistriţa), Cetatea culturală (Cluj), Poezia (Iaşi), Nord literar (Satu Mare), Mişcarea literară (Bistriţa), şi on-line: Agero Stuttgart (Germania), Noi Nu!, Mioriţa (USA) etc.

A obtinut numeroase premii la concursuri de creatie literara din intreaga tara, un astfel de premiu asigurandu-i si debutul editorial.

Din 2005, Florentina Tonita si-a gasit menirea in presa si publicistica, activand la mai multe publicatii locale unde a ocupat functii de corector, redactor, secretar general de redactie si redactor sef.

In prezent este redactor sef la publicatia on line “stiri.botosani", pe care a coordonat-o de la primul articol, publicatia ajungand in prezent una foarte importanta pentru botosaneni, fiind preferata inaintea altora cu traditie din Botosani.

Activitatea publicistica a Florentinei nu se margineste la un singur domeniu, ea scrie si publica materiale despre viata oamenilor din Botosani, despre copiii talentati sau despre oamenii aflati in momente de cumpana.

Cu aceeasi usurinta scrie cronici de teatru, cronici muzicale, prezentari de carti sau de evenimente culturale.

Poate va intrebati cine aduce in atentia botosanenilor pe cei nascuti pe aceste locuri si care s-au realizat pe plan profesional, cultural, artistic? Ati aflat raspunsul.

La autoarea de literatura Florentina Tonita impresioneaza stilul, curgerea armonioasa a frazei, fiind o povestitoare de exceptie si un creator de imagini poetice dintre cele mai rafinate.

Personajele sale se nasc din istoria zbuciumata a nemului romanesc, detinuti politici din vremea comunismului, monahi si monahii, scriitori, oameni dinre cei sporiti in fata lui Dumnezeu.

Descrierea locurilor lasa o mireasma in inima cititorului, pentru un timp, cat parcurgi textul, te afli acolo, in inima si spiritual sugerat atat de bine de autoare.

Modesta, chiar neglijenta cu propriile scrieri, Florentina Tonita s-a rispit peste tot, in tot felul de publicatii tiparite sau on line, pe bloguri, pe siteuri, fara sa se adune in carti, mesajul transmis de ea ajunge astfel mai usor la sufletele oamenilor decat daca si-ar inchide scrierile intre zidurile groase ale volumelor uitate de cele mai multe ori in rafturile unor edituri sau librarii.

Va da de lucru celor care vor dori sa o editeze intr-o zi, sa o scoata din banalul cotidian al presei de astazi, pentru ca textele sale literare publicate nu poarta de multe ori nici semnatura autoarei.

Aurel Dorcu: “O carte de o reala frumusete spirituala, despre cartea de reportaje La drum cu ingerii aparuta la Editura Clubul Saeculum in 2007 “Cartea "La drum cu îngerii", de Florentina Toniţă, cuprinde o suită de reportaje, menţionează subtitlul cărţii, eu le-aş spune evocări sentimental-educative, în urma vizitelor autoarei în câteva locuri cu atmosfera religioasă, de o elevată spiritualitate culturală.Sunt locuri către care a călătorit scriitoarea, pentru a se întâlni cu oameni şi locuri de o deosebită importanţă. Locuri înscrise în memoria oamenilor, în istoria scrisă şi nescrisă a credinţei creştine. Vroia să întâlnească persoane încă vii sau imaginea amintirii unor oameni de mare elevaţie spirituală.

.Stilul reportajelor scrise de Florentina Tonita, propriu stilului literar, cu descrieri interesante de locuri, cu personaje vii si autentice. Un stil fluent, respirand adesea o atmosfera de realism cu usoare tente poetice.

In ultima vreme, cand se citeste putin si cand cartile bune sunt rare, recomand sa cautam si sa aflam aceste pagini. Sa le citim si sa reflectam asupra lor, bucurandu-ne ca intre noi au trait si mai sunt asemenea oameni daruiti cu spirit nobil".

Lucian Alecsa, din prefata cartii “La drum cu ingerii": Volumul poate fi citit si ca un mic tratat de initiere spre cunoasterea monahala din manastiri... Aerul respirat aici este purificat pentru toti ce i care indraznesc sa calce aceste tinuturi.

Gellu Dorian, cronica la volumul de versuri “Lacrimi de nisip": “Candoarea din care se nasc poeziile Florentinei Toniţă este a unei fiinţe în care puritatea se zbate între incertitudine şi claritate, dincolo de limbajul poetic perceptibil dominând sentimentele de cele mai multe ori de iubire ascunsă de care poeta nu poate scăpa. (...)Poeta, în cea mai mare parte a poeziilor, îşi concepe existenţa ca pe o clepsidră care îşi plânge lacrimile de nisip, lacrimi ce devin cuvinte, cuvinte din care sar aceleaşi sentimente care pot exista numai în inima unei femei de o sensibilitate aparte.

Echipa Stiri.Botosani ii ureaza "LA MULTI ANI!"

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
4

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
152

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
231

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...