ELENA IVANCA, "talent in stare bruta"

ELENA IVANCA, "talent in stare bruta"

 ELENA IVANCA  

"Sa aveti grija de ea. E o mare actrita! Am avut onoarea sa pun in scena cu marii actori ai tarii. Aura Buzescu m-a invitat s-o ascult inaintea unei premiere, alaturi de sotul ei. Am vazut si am lucrat cu mari talente. Dar asa ceva n-am mai intilnit. Ce are Elena Ivanca e talent in stare bruta". Sunt cuvinte dupa care tanjeste orice actor, dar venite din partea lui Vlad Mugur, un regizor din "prima linie" a teatrului romanesc, aprecierile devin legendare pentru o tanara venita din micul si deseori uitatul Botosani.

Regretatul Vlad Mugur o alegea pe Elena Ivanca sa joace in la fel de legendarul spectacol "Hamlet", de W. Shakespeare. Se intampla in 2001. 



Elena Ivanca s-a nascut pe 17 aprilie 1969, la Botosani. Absolventa a sectiei de Arta Actorului, Departamentul de Teatru din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, promotia 1999. Urmeaza Masterul la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Tirgu-Mures, sectia actorie, vorbire si expresivitate in artele spectacolului, finalizat cu sustinerea lucrarii de masterat cu titlul "Dictia, dincolo de aparente sau vorbirea de performanta".

In timpul facultatii se remarca in productiile de clasa ale unui alt regizor de marca, de aceasta data tanarul si cunoscutul Radu Afrim, renumit prin nonconformismul si curajul artei sale.



Imediat dupa absolvirea facultatii, Elena Ivanca se intoarce in Botosani, unde activeaza, timp de un an, la Teatrul Mihai Eminescu, pentru ca din 2000 sa devina actrita a Teatrului National Cluj. 

In 1999, joaca la Botosani in rolul Vera, din spectacolul "Oameni energici", de V. Suskin, dar si Rosetta, in "Leonce si Lena", de G. Büchner, directia de scena Ion Sapdaru.



Este cadru universitar la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj, sectia canto, unde preda cursuri de arta actorului, curs pe care il sustine si la Liceul de Coregrafie din Cluj.

In 1998, studenta fiind, obtine Premiul de interpretare la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, sectiunea Spectacole pentru Studenti. Doi ani mai tarziu, se face remarcata printr-un Woman show comic, "Declaratie", de T. Musatescu, spectacol selectat pentru Gala Tinarului Actor "Hop 2000", Mangalia, unde a obtinut Premiul al II-lea.

Se bucura de o extraordinara recunoastere in anul 2007, cand este distinsa cu Premiul de interpretare, pentru rolurile din spectacolul JERTFA, colaj de texte din dramaturgia lui Lucian Blaga, in cadrul Festivalului International "Lucian Blaga", 2007.
 
Clujenii o rasplatesc cu adoratie, decerandu-i in 2008 Premiul pentru intreaga activitate inchinata artei, acordat de Radio Cluj.

Joaca in numeroase spectacole, regizate de personalitati precum Vlad Mugur, Radu Afrim, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija, dar si in filmul de scurt metraj "Soldatul", regia Tamas Áron, Budapesta.

Interpreteaza rolul Ioana d`Arc, in "Ioana pe rug", oratoriu simfonic de Arthur Honegger, dirijor Florentin Mihaescu, la Filarmonica de Stat din Craiova, in anul 2006.

Elena Ivanca are forta, dar si bucurie. Manifesta o inocenta sinceritate, dar si tulburatoare ascutime a gestului teatral, menit sa impresioneze si sa fixeze in inima spectatorului personaje, eroi, intamplari. O actrita care face cinste Botosanilor!

(Foto: Teatrul National Cluj)


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
401

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
130

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
355

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...