DUMITRU MURARIU - Omul zilei in Romania!

DUMITRU MURARIU - Omul zilei in Romania!

 DUMITRU MURARIU  

La 71 de ani, conduce de peste două decenii una dintre cele mai mari instituţii de cultură ale României! În urmă cu câţiva ani a vrut să se implice într-un proiect important la Botoşani, dar fără succes... Botoşănenii l-au încununat cu titlul de Cetăţean de onoare şi l-au trimis înapoi, la Bucureşti.

Dumitru Murariu. Readucem în atenţie aceasta mare personalitate pentru că, în aceste zile, o ştire ţine prima pagină în presa naţională: La Bucureşti, pe 17 septembrie se redeschide Muzeul Antipa (deschiderea oficiala a avut loc joi, 15 septembrie, in prezenta oficialitatilor), sub conducerea celui care, la peste 70 de ani, oferă astfel României o instituţie modernă, de nivel european, cu o viziune extrem de îndrăzneaţă: 66 de infotouch-uri, proiecţii 3D, plasme şi sisteme interactive de prezentare a exponatelor. Vizitatorii, spune Dumitru Murariu, se vor simți ca în Jurassic Park!
Drumul prin Botosanii (in)sensibili la cultura!

Pentru cei care ştiu că Dumitru Murariu este un botoşănean legat sufleteşte de locurile naşterii sale, evenimentul de sâmbătă provoacă şi oarecare tristeţe.

Nascut pe meleagurile care l-au plamadit pe Grigore Antipa - unul dintre cei mai mari savanti ai tarii si ai lumii, statornic in a-si urma indeaproape si cat mai merituos inaintasul, Dumitru Murariu a incercat, cu modestie, dar hotarata pornire, sa aseze Botosaniul pe harta turistica, fie si numai prin faptul ca orasul pastra inca intact locul in care s-a ivit pe lume Grigore Antipa.

In anul 2004, Dumitru Murariu a incercat sa induplece autoritatile botosanene sa se implice in conservarea Caselor Antipa din Botosani. Proiectul, de anvergura la acea vreme, se baza pe o finantare PHARE, obtinuta de Muzeul Judetean de Istorie Botosani, si se referea la Reabilitarea patrimoniului istoric si cultural in vederea sporirii atractivitatii turistice a judetului Botosani.

Era vorba despre reabilitarea cladirii Muzeului de Etnografie, a celor doua case memoriale Grigore Antipa si despre infiintarea unui muzeu de etnografie in aer liber. Cu sprijinul lui Dumitru Murariu, sefii Muzeului Judetean isi propuneau ca in Casele Antipa, situate pe Bulevardul Mihai Eminescu, sa amenajeze un centru de documentare pentru elevii cu performate deosebite la biologie.

Intre timp, Muzeul de Etnografie a fost retrocedat, obiectele de patrimoniu bagate la subsol, iar Casele Antipa aproape desfiintate si sufocate de noi constructii, fara ca responsabilii de Cultura botosaneana sa manifeste vreo ingrijorare in acest sens.

Casa Antipa, in care s-a nascut in 1867 marele savant roman Grigore Antipa, dateaza din 1860 si figureaza pe Lista Monumentelor Istorice a Institutului National al Monumentelor Istorice, la pozitia 289. Omul de stiinta Grigore Antipa este primul savant care a primit, in noiembrie 2009, post-portem, titlul de cetatean de onoare al Bucurestiului. Demersul apartine Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti, care poarta numele omului de stiinta. Decizia de cinstire a lui Grigore Antipa a fost luata de nimeni altul decat directorul Muzeului bucurestean, botosaneanul Dumitru Murariu.

Conducerea Muzeului Judetean Botosani, pentru a acoperi intrucatva rusinea de care ne acopeream, a propus, in 2005, ca Dumitru Murariu sa primeasca titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani. Distinctie mai mult decat meritata, desigur, dar probabil ca nu acesta va fi fost visul bucuresteanului nascut botosanean.

Cu un Titlu de onoare bifat, botosanenii isi duc mai departe rusinea pe care, probabil, nimic nu o va putea spala: Muzeul de Etnografie naruit, cedat mult prea usor unor mostenitori care cantaresc istoria in bani, si Casele Antipa "deocheate" zi de zi de cafengiii si moftangiii anilor 2000, intr-un oras care nu va fi niciodata ce-a fost si nici mai mult decat este acum.

Vom ramane doar cu mandria ca acolo, la Bucuresti, Dumitru Murariu este un demn urmas al botosaneanului Grigore Antipa, savant pentru care Botosanii nu par sa aiba vreun respect. 


Un savant… pe viata!

Urmas de seama al lui Grigore Antipa, botosaneanul Dumitru Murariu este el insusi director al celui mai mare muzeu de istorie naturala din tara, membru al Academiei Romane.

Nascut in Ungurenii Botosanilor, pe 21 septembrie 1940, Dumitru Murariu a urmat clasele primare in sat, iar liceul "la oras", la "A.T.Laurian".

La Iasi a absolvit, in 1966, Facultatea de Biologie-Geografie, sectia zoologie, pentru ca in 1975 sa devina doctor in stiinte biologice al Universitatii din Bucuresti. De-a lungul timpului a facut cercetari la Institutul Smithsonian din Washington DC, la Muzeul de Istorie Naturala din Pittsburg – Pennsylvania si la Muzeul de Istorie Naturala al Universitatii Statului Kansas din Lawrence.

Viata sa s-a legat definitiv, se pare, de numele savantului Grigore Antipa, Dumitru Murariu indeplinind mai intai functia de sef de sectie la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" Bucuresti, institutie pe care din 1990 o si conduce, din postura de director general.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Hudum, cu doi răniți! FOTO

astăzi, 13:12
470

Două persoane au fost rănite, în urma unui accident produs sâmbătă la Hudum.În evenimentul rutier au fost implicate o motocicletă și o mașină marca Mercedes în...

Verde la educație pentru circulație - FOTO

astăzi, 12:25
143

Poliţia Română şi Lidl organizează, pentru al şaselea an consecutiv, campania naţională Verde la educaţie pentru circulaţie. Proiectul se adresează copiilor cu vârste cuprinse &i...

Memoria zilei: 145 de ani de la nașterea, la Botoșani, a unuia dintre cei mai mari matematicieni ai lumii!

astăzi, 11:08
198

Dimitrie Pompeiu s-a născut la 22 septembrie 1873 în comuna Broscăuţi (judeţul Botoşani), a urmat şcoala primara şi gimnaziul în Dorohoi şi apoi şcoala normală de institutor...