DUMITRU HURDUC: Istoria de aproape un secol a unui botosanean!

DUMITRU HURDUC: Istoria de aproape un secol a unui botosanean!

   arhiva

Pe 10 octombrie implineste 90 de ani! Este doctor in stiinte farmaceutice, membru de onoare al Societatii Romane de Istoria Farmaciei, membru al Societatii Internationale de Istoria Farmaciei si membru al Societatii Catalane de Istoria Farmaciei. Este veteran de razboi, cu gradul de colonel.

Dumitru Hurduc s-a nascut in urma cu exact 90 de ani, in comuna Nicseni, judetul Botosani. Parintii, Maria si Gheorghe Hurduc, au fost proprietari de pamant si industriasi, oameni cu stare materiala buna, ceea ce i-a determinat pe comunisti sa ii considere burghezi, iar fiul lor sa fie dat afara din invatamant.

A urmat Liceul "August Treboniu Laurian" din Botosani, intre anii 1932-1940, dupa care a optat pentru Facultatea de Farmacie din Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1945, cu o intrerupere in anul 1944.

"In 1944, din cauza bombardamentului american care a dus la intreruperea activitatii in toate scolile romanesti, am fost concentrat si am facut frontul in zona regiunii Iacobeni si in apus, de la Brasov pana la Carei si, in noiembrie ’44, am reluat cursurile si am dat examenele pentru anul IV in decembrie ’44. Am absolvit facultatea in 1945, fiind sef de promotie", marturiseste Dumitru Hurduc intr-un interviu acordat revistagalenus.ro.

Moldoveanul coborat dintre dealurile line ale Botosanilor s-a bucurat inca din timpul facultatii de aprecierea profesorilor, care i-au si oferit ocazia de a se perfectiona in domeniul ales.

Astfel, in anii IV si V de facultate este numit preparator onorific la Catedra de Chimie analitica, imediat dupa absolvirea facultatii fiind avansat asistent universitar la aceeasi catedra. Din pacate, ramane aici doar cateva luni, fiind indepartat din invatamant: s-a considerat ca, fiind fiul unor oameni cu stare materiala buna, apartine clasei burgheze.

Ajunge sa lucreze in Pitesti, la SANEPID, pe post de toxicolog. Si cum omul sfinteste locul, Dumitru Hurduc isi ia in serios munca, la fel cum o facea si la catedra universitara. Infiinteaza si doteaza laboratorul de chimie al sectiei Igiena Muncii, fiind numit apoi seful acestuia.

"In perioada cat am lucrat la Pitesti, am fost profesor de chimie la Scoala Tehnica Sanitara de 3 ani. Tot la Pitesti am fost specialistul Directiei Sanitare pe problema calitatii medicamentului. Ani de zile am fost secretarul stiintific al USSM – sectia Farmacie", spune Dumitru Hurduc.

Ca toxicolog, lucreaza in subteran la galeriile de aductiune la constructia barajului de la Vidraru.

Dumitru Hurduc face, in vremea sa, si istorie in inovatie, introducand in monografiile FR IX (Factor Reumatoid), pentru prima data, drept substraturi specifice de sinteza si formulele matematice de evaluare stabilite, absolut originale si neprevazute de orice alta farmacopee de circulatie europeana la data aparitiei FR IX. In colaborare cu colegii din laborator, a contribuit la elaborarea monografiei de Heparina si Insulina.

"Am folosit conceptul filmului in evaluarea calitativa a activitatii endopeptidazelor pancreatice, metoda introdusa de mine. Am lucrat in probleme de electrochimie, evaluand stratul dublu electric prim metoda curbelor electrocapilare, ceea ce poate folosi la studiul proprietatilor substantelor tensioactive, cu largi perspective in domeniul farmaceutic. As mentiona ca, in colaborare, am reusit sa transform pH-metru in pH-stat. Trebuie sa va spun ca, pe vremea aceea, un astfel de aparat costa cateva mii de dolari. Nu aveam acesti bani si atunci am transformat, printr-o metoda absolut originala, un pH-metru in pH-stat, ceea ce a reprezentat o inovatie, o metoda speciala, gandita stiintific", isi aminteste cercetatorul Dumitru Hurduc.

La 90 de ani, Dumitru Hurduc este un model pentru generatii intregi de farmacisti, medici, cercetatori. Un om cu inegalabile resurse, o personalitate puternica, lucida si inca extrem de utila breslei sale si Romaniei intregi.

Stiri Botosani ii ureaza ilustrului cercetator LA MULTI ANI si multa sanatate! Dumnezeu sa ne dea ragazul spre a-l cinsti cum se cuvine!


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai multe zone din municipiul Botoşani au rămas deja fără apă!

astăzi, 12:03
51

Alimentarea cu apă a început deja să fie sistată în mai multe zone din municipiul Botoşani, acest lucru datorându-se faptului că rezervoarele încep deja să se golească....

Directorul Nova Apaserv: Recomandăm să se facă rezerve de apă! Probleme ar putea fi două zile!

astăzi, 10:47
3136

Problemele apărute la Barajul de la Bucecea, unde se execută lucrări de mentenanță de către Administrația Bazinală de Apă Siret, ar putea duce la sistarea alimentării cu apă în munici...

Doi botoșăneni au INTERZIS ÎN TOATE barurile, cluburile, discotecile de pe raza municipiului Botoşani!

astăzi, 10:36
366

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că în noaptea de 14 spre 15 octombrie 2017, în timp ce se afla în incinta unui club de pe raza municipiului Botoş...