DRAGOŞ MEDIAN, medicul pentru care zâmbetul nu este sarcină de serviciu!

DRAGOŞ MEDIAN, medicul pentru care zâmbetul nu este sarcină de serviciu!

 DRAGOS MEDIAN  Puterea.ro

Vestea că prietena mea din Bucureşti are cancer la sân m-a afundat în tăcerea neputincioasă, chinuită, a celui care nu cunoaşte primul cuvânt ce se cuvine rostit. Cancerul, în România, încă înseamnă condamnare la moarte, sistem de sănătate precar, iar medicul... medicul este un loz în care îngrămădeşti, deodată, toate speranţele, rugăciunile, grijile. Însă chipul prietenei mele este senin, cuvintele se proţăpiseră bine pe un curaj al cărui izvor nu îl bănuiam încă. Secretul se dezvăluie puţin câte puţin, odată cu lista de medici pe la care trecuse. Reţin numele doctorului Pavel Chirilă, un medic creştin, de o înaltă valoare umană şi profesională. Un alt nume îmi atrage atenţia: Dragoş Median. "E din Botoşani", îmi spune imediat prietena mea, continuând apoi să îmi vorbească despre omul care menţine zeci de oameni pe valul plutitor de viaţă, în lupta cu o boală atât de cruntă.

Curiozitatea mă îmboldeşte să scotocesc internetul. De la început, surprinde tinereţea lui Dragoş Median: 38 de ani! Apoi, mesajele numeroase postate de pacieţii pe care i-a ridicat în picioare, dintr-un genunchi nu al rugăciunii, ci al pustiirilor trupeşti.

Apreciere, mulţumiri, recunoştinţă pentru omul care tratează cu "tact, blândeţe, înţelegere şi pricepere".  Mai exact, mărturiseşte o pacientă, "domnul doctor Median a fost cel care a demonstrat că această boală este la mâna medicinii, şi nu invers".

S-a născut pe 15 ianuarie 1976, la Botoşani. Fost elev al Şcolii 11, pe care a absolvit-o în anul 1990, urmează cursurile Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Botoşani, devenind apoi student la Facultatea de Medicină Generală – UMF "Gr.T. Popa" Iaşi (finalizată în anul 2000), cu studii post-universitare în cadrul ESMO (Societatea Europeană de Oncologie Medicală).

Între anii 2000-2001 este medic stagiar, iar următorii ani, până în 2006, activează ca medic rezident Oncologie Medicală, cu stagii medicină internă, cardiologie, hematologie, radioterapie, anatomie patologică şi medicină nucleară.

În prezent este medic specialist Oncologie Medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, și unde au activat, de-a lungul timpului, cei mai remarcabili profesori de obstetrică din România.

Doctorul Dragoş Median nu a plecat din România pentru că se simte împlinit aici, în ţara care l-a format şi ai cărei oameni îi sunt dragi.

Pentru pacienții care ajung la Filantropia, Dragoș Median este omul-care-zâmbește, acesta fiind primul "medicament" pe care îl administrează cu generozitate. Apoi urmează lupta adevărată, care vine atunci când pacientul este pregătit sufleteşte să facă faţă bolii. "Sigur, zâmbetul nu este sarcină de serviciu. Mie îmi place să vin la serviciu. Îmi place ce fac şi, chiar când mă simt copleşit, găsesc şi partea frumoasă a întregii zile. De aceea pot zâmbi", mărturiseşte medicul, într-un interviu pentru publicaţia Puterea.

Este conştient că sistemul medical românesc se confruntă cu probleme grave, că este nevoie de o reformă la standarde internaţionale, pentru a oferi condiţii profesioniştilor a căror misiune este de a salva vieţi, nu de a "completa hârţoage".

Medicii, spune Dragoş Median, au nevoie de locuri de muncă şi salarii decente şi de respect pentru munca lor. "Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că, încetul cu încetul, activitatea mea se concentrează mai mult pe completarea de hârtii, raportări etc. – singurele care contează în evaluarea medicului sau spitalului - şi mai puţin în  consultarea pacienţilor. Este o deficienţă majoră a sistemului, care a constatat că singurii umeri cărora le pot fi aruncate toate sarcinile sunt medicii; ei au interesul să muncească şi atunci fac şi munca unui corp administrativ absent", a completat medicul.

Dragoş Median este medicul de la Filantropia pentru care oncologia devine de multe ori o poartă spre o nouă viaţă.

Cum vorbesc despre el cei care îl cunosc? "Îşi petrece fiecare zi salvând femeile bolnave de cancer. Că este vorba de cancer la sân, care, din păcate, apare tot mai des în rândul femeilor de toate categoriile, sau de orice altă formă de cancer, scopul doctorului Dragoş Median este unul singur: acela de a se asigura că viaţa femeii merge înainte. Riscul există, însă profesionalismul, dăruirea şi omenia acestui medic au valenţe nebănuite", scrie, cu alt prilej, un alt articol al publicaţiei puterea, titlul fiind mai mult decât sugestiv: "Te respect, doctore!".

Ce rămâne în urma acestor poveşti, cu sacrificii clipă de clipă în faţa unei boli mistuitoare fizic, dar mai ales psihic?

"Ca doctor, ca tată, ca om sunt mândru că fac parte din această breaslă şi datorită acestui om care mi-a salvat fiica", scrie un alt medic, Florian Nuţu, despre Dragoş Median.

"Daca s-ar putea să se multiplice astfel de oameni, atunci am câştiga lupta cu moartea", spune şi Isabela Tocitu.

Sunt cuvinte mari? Sunt aprecieri gratuite, de complezenţă, vorbe care să justifice minuni ce ţin doar de natura divină? Medicul nu este Dumnezeu, ştim cu toţii asta, dar în fiecare medic Dumnezeu există!

Ne-am obişnuit să blamăm categorii profesionale, să generalizăm acolo unde ies la suprafaţă prea-desele feţe ale corupţiei, ale incompetenţei, ale bădărăniei şi lipsei de educaţie. Dar în fiecare spital, şcoală, poliţie, tribunal, primărie îşi vede de treabă cel puţin un om! Pentru acel om merită să ducem povestea mai departe. Pentru acest om, care astăzi este Dragoş Median, merită să tratăm cu respect halatul alb dătător de viaţă!

(Florentina Toniţă)


  Credit FOTO: Puterea.ro şi site-ul Spitalului Filantropia

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
25

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
45

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
40

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...