DORINA BUZDUGAN - Dascalul si Trubadurii sai minunati!

DORINA BUZDUGAN - Dascalul si Trubadurii sai minunati!

 Dorina Buzdugan, alaturi de Trubaduri  

Dascalul este prin excelenta un creator! Slefuitor de suflete, indrumator prin misterele vietii, fauritor de caractere si pastrator de frumos, dascalul devine un personaj pitoresc pentru copiii nostri, un model pentru noi insine, dar mai ales un inepuizabil depozitar de tezaur. Un tezaur care va pastra nealterate amintirile legate de sutele, miile de elevi care trec pragul unei clase.

Un astfel de dascal este, negresit, Dorina Buzdugan. De cateva generatii de elevi, Dorina Buzdugan formeaza TRUBADURI. In micii artisti, Dorina Buzdugan aduna picatura cu picatura, sunet cu sunet, cantec peste cantec. De unde provine aceasta fericita idee a dascalului de la Liceul de Arte Stefan Luchian?   

"Povestea cantecelor mele vine din inima Ardealului, de pe plaiuri muresene. Acolo inima mea a inceput sa bata si de atunci cantecul este o permanenta luminoasa a sufletului meu. Destinul a facut ca eu sa parasesc meleagurile natale si astfel cantecele mele si-au gasit materializarea in nordul moldav, pe plai enescian", marturiseste Dorina Buzdugan.

Miercuri seara, zeci de oameni s-au strans pentru a asculta cu emotie melodiile pe care prof. Dorina Buzdugan le-a compus pentru copiii sai, elevii clasei a III-a. Si cata frumusete pe chipurile acestor copii!

Aventura a inceput in urma cu 4 ani, cand a aparut prima carte si albumul "Draga mea copilarie".

"Cantecele mele sunt o contopire intre existenta mea de zi cu zi in mijlocul copiilor, la Botosani, si amintirile dragi ale copilariei mele, ale vacantelor petrecute impreuna cu copilul si cu sotul meu pe frumoasele meleaguri targumuresene", spune omul care nu ezita sa se considere implinit si fericit.

A urmat, in 2008, al doilea album "Frumoasa mea copilarie".

"Intentia mea este si aceea de a arata ca muzica e pur si simplu frumoasa, ne face si pe noi mai frumosi, mai calzi, mai buni. Daca noi, romanii, iubim muzica inseamna ca suntem frumosi si buni", marturiseste atat de frumos Dorina Buzdugan.

Editat in anul 2009, al treilea volum si-a facut aparitia pe piata editoriala de gen, volumul fiind prezentat publicului in aceste zile. Este vorba despre CD-ul "Minunata esti, copilarie!". Dorina Buzdugan nu este singura in aventura muzicala inceputa cu cativa ani in urma. Povestile muzicale prind viata prin interpretarea cantecelor de catre "Trubaduri", adica elevi ai Liceului de Arta.

"Fac parte dintr-o familie muzicala, nu stiu cum ar fi la mine in casa si... in suflet… fara muzica. Toti cantam, toti ne pricepem mai mult sau mai putin la cantat, dar toti iubim muzica! Ii multumesc bunului Dumnezeu ca mie si familiei mele, copiilor in mijlocul carora ma aflu zi de zi, tutror celor dragi mie ne-a insotit vietile cu muzica. Cred ca acolo, in adancul sufletului meu toate aceste trairi pe care muzica mi le produce au un ecou puternic, iar placerea de a canta devine un fel al meu de a fi", spune dascalul botosanean.

Volumul "Minunata esti, copilarie" (dec 2009) vine sa imbogateasca imaginea unei lumi inegalabil de frumoase, sa ne dezvaluie cateva din minunatiile, bucuriile celor ce au privirea senina si sufletul curat, ale celor care stiu sa fie fericiti.
 
"Imi dorec nespus ca melodiile si versurile pe care le-am scris sa fie ca niste porti magice spre universul minunat, mirific al copilariei, unde totul e neasemuit de frumos. Sunt cantece dragi mie pentru ca ele ma poarta pe plaiuri natale si vorbesc despre copilaria mea si a fiului meu, sau despre copilaria multor generatii de copii care mi-au fost elevi".

Scenariile didactice, simularile si poeziile pentru copii care se gasesc in toate cele trei volume vin sa completeze universul cantecelor si ne invita in lumi de basm, sau ne transmit mesaje vesele, calde din suflet de copil catre suflet de copil pentru toti cei care sunt dornici sa le cunoasca.

"Cei care vor reusi sa patrunda alaturi de noi in universul Copilariei vor descoperi locuri si lucruri minunate, iar eu si "Trubadurii" mei vom incerca sa fim gazde bune si sa va oferim vers si cantec din inima calda si gand curat, sa va facem sa intelegeti ca aceasta lume este aproape de fiecare dintre noi, trebuie doar sa ne lasam cuceriti de ea. Portile copilariei pot fi deschise de catre toti cei care incearca si  reusesc sa afle secretul ei folosind cu bucurie cuvintele magice: cantec, vers si voie buna".
 

Minunata esti, Copilarie, Editura Didactica Publiching House, Bucuresti

Cantecele sunt interpretate de membrii grupului Trubadurii, de la Liceul de Arta Stefan Luchian Botosani: Agavriloae Ioan, Alexandru Anamaria, Alistari Ioana, Arpasanu Lavinia Elena, Candrea Cristian, Ciubotaru Alexandra, Cojocaru Ilie Gabriel, Colescu Alice, Curelariu Georgiana, Dascalu Taofan Dimitrie, Dascalescu Elisabeta, Dupir Sabina, Gurzu Antonio Marco, Huma Teodor Constantin, Iacobit Diandra, Lascarache Valentino, Lucaci Alexandru, Nagatamo Maria, Palade Teodora, Oltean Eduard Emanuel, Parfenov Sergiu Andrei, Pinzariu Giulia Mihaela, Sirbu Ionut Petru, Valatuceanu Serafima, Vreme Dinu, Zamfir Cosmin, Chirilianu Beatrice, Piu Iudita

Conducatori de grup: Dorina si Aurel Buzdugan
Muzica si Versuri: Dorina Buzdugan
Cu colaborarea cornistului Vlad Buzdugan
Aranjament muzical: Sorin Piu   


 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
48

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
68

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
362

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...