DORIN POPA - Un botosanean pe meridianele lumii

DORIN POPA - Un botosanean pe meridianele lumii

DORIN POPA

Dorin Popa s-a nascut pe 5 iulie 1955, in localitatea Stiubeni, judetul Botosani. Este scriitor, profesor universitar, realizator de emisiuni radio si TV. A fost tradus in peste 10 limbi, invitat la festivaluri internationale prestigioase si distins cu numeroase premii literare.

Publica primul volum abia dupa decembrie 1989, desi scrie inca din timpul studentiei, cand a si
fost distins cu Premiul I pentru Poezie la Concursul National de creatie studenteasca.
Refuza totusi sa se implice in viata publica si literara si se retrage printre carti si exercitii de fizica.

Dorin Popa a absolvit in 1984 Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, Facultatea de Fizica, cu o lucrare de diplomă care trata din punct de vedere filosofic conceptul de ENTROPIE.

In 1996 obtine diploma pentru studiile aprofundate - Master in Jurnalism, la Facultatea de Litere a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, sustinand dizertatia MEDIATIZAREA POLITOLOGIEI IN ROMANIA.

Opt ani mai tarziu, Dorin Popa devine Doctor in stiinte umaniste, specialitatea filologie, cu o lucrare despre jurnalistica lui Camil Petrescu.

Pasiunea pentru jurnalism vine din studentie, cand Dorin Popa a fost, in perioada 1979-1983, redactor, secretar general de redactie, redactor-sef adjunct si redactor-sef la revista Dialog a Universităţii ieşene "Al. I. Cuza".

Imediat dupa absolvirea facultatii, a activat ca profesor de fizica, iar in 1990, pentru cateva luni, este redactor-sef adjunct la revista Timpul, Iasi, dupa care continua pana in 1992 ca redactor la Editura Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi.

Activitatea in presa este insa mult mai complexa, Dorin Popa fiind pe rand redactor principal (publicist comentator) la revista Contemporanul, Bucureşti, a Ministerului Culturii din România, sef departament cultural la ziarul Monitorul, Iaşi, (astăzi, Ziarul de Iasi).

Din 1996 pana in 2007 a fost lector si apoi conferentiar in cadrul Departamentului de Jurnalism si Stiintele Comunicarii al Facultatii de Litere, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi.

Din 2007, este conferentiar in cadrul Departamentului de Jurnalism si Stiintele Comunicarii al Facultatii de Litere.

O importanta activitate internationala, burse de studiu, conferinte, participari la congrese si seminarii, o cariera construita cu migala a unui botosanean de origine, iesean prin adoptie, roman prin traire.

In 1996 obtine o bursa de studiu pentru Limba si cultura italiana, oferita de Provincia Liguria, Italia, la Genova. In acelasi an, Dorin Popa sustine, la Universitatea Victoria, British-Columbia, Canada, in cadrul celui de-al XXI-lea Congres al American-Romanian Academy of Arts and Sciences, conferinţa intitulată Cultura civica in Romania post-decembrista.

Peste doi ani, prezinta la Universitatea din Rochester, New York, SUA, in cadrul celui de-al XXIII-lea Congres al American-Romanian Academy of Arts and Sciences, lucrarea Influenţa mass media americane asupra celor româneşti.

Tot in 1998 participa la Targul International de Carte de la Leipzig, Germania, cu volumul "Nimeni nu intelege pe nimeni", Romania fiind invitatul special al targului.
In 2002 prezinta lucrarea "Do Mass Media Want a Better World Indeed?", la Conferinţa IFLAC (International Forum for Literature, Arts and Culture), Londra, Marea Britanie.

Participa la Foro Valldigna para el Mediterraneo, organizat de UNESCO, UE si administraţia regiunii Valencia, sectiunea Los Medios de Comunicación y la Fractura Digital en el Mediterráneo, unde prezinta un studiu despre "Mass Media Effects and Globalization", Valencia, Spania.

In 2005 este invitat la International Poetry Festival of Medellín – Columbia, dar si la Havana (Cuba) si Chile. Obtine numeroase premii nationale si internationale.
Primeste in 1990 Premiul pentru Debut al Asociatiei Scriitorilor din Moldova pentru volumul "Utopia posesiunii", iar in 1992 Premiul anului 1992, atribuit de revista de poezie POESIS, pentru volumul "Fara intoarcere".
Doi ani mai tarziu este distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi, pentru volumul "Tentativa de spovedanie".
In 1995 obtine Premiul I la Concursul Literar International Jean MONNET, editia a IV-a, Genova, ITALIA, la care au participat 12 tari europene, iar in 1996 Premiul II la Grand Prix International, Marsilia, Franţa.

Anul 1996 ii mai aduce Diploma de onoare la "Muses d’Or", Franţa, Premiul Rimbaud la concursul "Jeux Floraux d’Aquitanie", Franţa, Diploma de onoare la concursul "La plume d’Or", Franţa.

In 1997, ii revine Marele Premiu al Juriului pentru grupajul "Nulle part" ("Nicăieri"), în cadrul concursului Amelie Murat, Clermont-Ferand, Franţa, iar in 1998, Prima menţiune a Concursului de Poezie organizat la al XVIII-lea Congres Mondial al Poeţilor, Bratislava, Slovacia.

Obtine in 1999 Marele premiu al Concursului de Poezie organizat de IFLAC, Haifa, Israel, iar in 2001 Premiul "Golden Crown Prize" la World Congress of Poets for Poetry Research and Recitation (Korea/România).

Seria premiilor importante continua cu Premiul "World Hangchon Culture Prize", acordat de Hangchon Culture Association of Korea, in 2002, an in care devine "Honorary Doctor of Literature", titlu acordat de Academia Mondială de Arte şi Cultură/ World Academy of Arts and Culture, aprobată de UNESCO,Los Angeles, SUA.

Dorin Popa este membru al Uniunii Scriitorilor din 1993.

Debuteaza in 1990, cu volumul "Utopia posesiunii" Transcrieri disperate (poezii), Editura Junimea, Iaşi.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
1

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
54

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
23

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...