DORIN DOBRINCU - La nici 40 de ani, conduce una dintre cele mai importante institutii ale Romaniei!

DORIN DOBRINCU - La nici 40 de ani, conduce una dintre cele mai importante institutii ale Romaniei!

 DORIN DOBRINCU  

Istoria ca profesie, cercetarea ca pasiune! Dorin Dobrincu face parte din categoria tinerilor care nu se sfiesc sa isi marturiseasca principiile, atata timp cat ele, de natura religioasa, politica sau profesionala, sunt manifestate cu masura, dar fara compromisuri.
 
Dorin Dobrincu, nascut pe 28 februarie 1972, in Darabani, judetul Botosani, este una dintre personalitatile controversate ale Romaniei, dar se pare ca in jurul istoricului controversa are menirea de a-i scoate in evidenta meritele, si nu de a i le neutraliza. 

Tanarul cercetator roman, specializat in rezistența anticomunista din Romania, este din 2007 director general al Arhivelor Naționale ale Romaniei. S-a impus in mod special in cercetarea si studierea rezistentei armate anticomuniste si a colectivizarii fortate a agriculturii.

A absolvit, in perioada 1990–1995, Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, anul urmator parcurgand cursuri aprofundate la Facultatea de Istorie a Universitatii, unde in 2006 a absolvit un master in istorie.

Zece ani mai tarziu devine Doctor al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, cu tema Rezistenta armata anticomunista din Romania (1944–inceputul anilor 60), Magna cum laudae.

Cariera lui Dorin Dobrincu incepe imediat dupa absolvirea facultatii, cand darabaneanul este numit asistent cercetare stagiar la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, sub coordonarea directa a Academiei Romane, institutie unde obtine, 5 ani mai tarziu, titlul de cercetator stiintific, pentru ca din 2003 sa detina functia de cercetator principal gr. III.

Din anul 2005, Dorin Dobrincu este profesor/lector asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, iar din 2006 membru al Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului, Facultatea de Istorie, din cadrul aceleasi universitati.

Insa recunoasterea deplina vine in anul 2007, cand Dorin Dobrincu este numit director general al Arhivelor Nationale ale Romaniei Bucuresti, functie pe care o detine si astazi.

Un cercetator recunoscut atat pe plan intern cat si international, Dorin Dobrincu a abordat Istoria politica si sociala a Romaniei contemporane, cu precadere al Doilea Razboi Mondial, Holocaustul, perioada comunista – ocupatia sovietica, inceputurile regimului comunist, rezistenta armata anticomunista, colectivizarea agriculturii, Gulagul romanesc, exilul romanesc postbelic –, memoria fascismului si comunismului.

De asemenea, s-a aplecat spre studierea Istoriei crestinismului din Romania, in special relatiile stat-biserica, nationalismul religios, represiunea comunista asupra Bisericii si istoria comunitatilor protestante romanesti.

Este membru a numeroase societati academice, printre care Fundatia Academica "A. D. Xenopol" Iasi; Centre for Post-Communist Studies, St. Francis Xavier University, Antigonish, Nova Scotia, Canada; Centrul de Editare a Izvoarelor Istorice "Arhiva Istorica a Romaniei", Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti (fondator); Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR) (fondator); Societatea Academica a Romanilor Evanghelici (SARE) (fondator); Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului, Facultatea de Istorie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi (fondator); Centrul de Istoria Bisericii, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti.

Dorin Dobrincu a editat, in anul 2004, cartea Proba Infernului. Personalul de cult in sistemul carceral din Romania potrivit documentelor Securitatii, 1959-1962, Bucuresti, Editura Scriptorium, 2004. De asemenea, volumul Taranimea si puterea. Procesul de colectivizare a agriculturii in Romania (1949-1962), Iasi, Editura Polirom, 2005 (editor impreuna cu Constantin Iordachi), precum si Listele mortii. Detinuti politici decedati in sistemul carceral din Romania potrivit documentelor Securitatii, 1945-1958, Iasi, Editura Polirom, 2008 (editor).

La scurta vreme de la numirea sa in fruntea Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu ajunge in mijlocul unui razboi mediatic legat de desecretizarea arhivelor, atacuri menite, dupa spusele a numerosi cercetatori straini, "sa ii submineze autoritatea stiintifica". "E vorba de a trata accesul la documente nu ca pe un privilegiu, ci ca pe un drept al cetateanului", marturisea Dorin Dobrincu in urma cu cativa ani.

Darabaneanul a starnit atunci valuri de critici mai mult sau mai putin motivate, insa si atitudini in sprijinul sau, precum reiese dintr-un protest semnat de numerosi istorici ai universitatilor din intreaga lume.

"Aceste atacuri reprezinta acele interese din Romania care incearca limitarea accesului la arhive si care sunt provocate de recenta deschidere promovata de dr. Dobrincu. Ca urmare, ne exprimam profunda ingrijorare legata de aceasta continua ofensiva impotriva domnului dr. Dobrincu, odata cu sprijinul nostru pentru eforturile sale de a democratiza si profesionaliza mai departe arhivele Romaniei. Apelam la colegii nostri din Romania sa sustina demersul domnului Dobrincu, se arata intr-un comunicat din 2007, semnat de cercetatori de la Indiana University (Bloomington), University of Washington (Seattle), University of London, Bradford University, University of Illinois, Champaign-Urbana, Georgetown University, University of California Los Angeles, Concordia University (Montreal), City University New York", se arata in protestul mentionat.

Dincolo de controverse, simpatii, antipatii sau performante profesionale, Dorin Dobrincu se afla de aproape 4 ani in fruntea unei extrem de importante institutii a statului roman. La nici 40 de ani, un darabanean a demonstrat ca valoarea si profesionalismul reprezinta o carte de vizita care vorbeste de la sine despre faptele si viata unui om decis sa isi traiasca viata cu rost. Iar rostul lui Dorin Dobrincu se faureste inca, zi cu zi, ceas de ceas…


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
66

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
73

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
69

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...