DORIN CHISELITA, omul care te ajuta sa vezi viata cu ochi buni!

DORIN CHISELITA, omul care te ajuta sa vezi viata cu ochi buni!

 DORIN CHISELITA  

Prof. Dr. Dorin Chiselita s-a nascut pe 4 iunie 1952, in Botosani. Este un reputat medic, unul dintre cei mai competenti oftalmologi din Moldova.

In urma cu 7 ani, la Iasi, o echipa de medici condusa de prof.dr. Dorin Chiselita realiza o premiera nationala: un transplant de cornee de la ochiul drept la cel stang, precum si un transplant de  cristalin. "Pacientul si-a recapatat vederea. Desi in tara se mai realizeaza astfel de interventii, am reusit o premiera, pentru ca pana acum nu s-a mai realizat un transplant de cornee direct de la pacient. In general, prelevarea de cornee in vederea unui transplant se realizeaza de la un cadavru. Corneea este o pelicula transparenta care reflecta lumina pe suprafaţa ochiului. Cand este afectata de o boală, isi pierde transparenta, iar vederea este pusa in pericol", spuneau in 2004 reprezentantii Clinicii de Oftalmologie a Spitalului "Sf.Spiridon" Iasi.

Dorin Chiselita a absolvit in anul 1977 Facultatea de Medicina Generala a IMF Iasi, activand apoi, pana in anul 1981, ca medic de medicina generala. Timp de patru ani a fost medic secundar Oftalmologie, domeniu in care s-a specializat, devenind, din anul 1991, medic primar oftalmolog.

Cariera universitara a lui Dorin Chiselita a inceput in 1981, cand a fost numit asistent universitar la Clinica I Oftalmologie a Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, pana in anul 1991, cand a primit titulatura de sef de lucrari Clinica I Oftalmologie, la aceeasi facultate.

Din 1994 pana in 1998 este conferentiar universitar la Clinica I Oftalmologie a UMF Iasi, dupa care activeaza ca profesor universitar, seful Disciplinei Oftalmologie, Facultatea de Medicina, UMF Iasi, seful Clinicii I Oftalmologie.

Dorin Chiselita este Doctor in Stiinte Medicale din iunie 1993, cu teza "Pierderea fibrelor nervului optic la normali, hipertensivi oculari si glaucomatosi".

Reputatul profesor este, din 2002, evaluator in Consiliul National de Evaluare a Cercetarii Stiintifice, dar si membru in comisii de concurs pentru obtinerea titlului de medic specialist si primar in oftalmologie, in comisiile de concurs pentru ocuparea unor posturi didactice in universitatile de medicina din Romania, precum si referent oficial in comisiile de evaluare a tezelor de doctorat.

La nivel national, Dorin Chiselita ocupa functiile de vicepresedinte al Societatii Romane de Oftalmologie,  presedinte a Societatii Romane de Glaucom, fiind in acelasi timp membru in colectivul de redactie al revistei "Oftalmologia", membru fondator al Societatii Romane de Ultrasonografie, al Asociatiei Romane de Chirurgie refractiva si a Cataractei, dar si expert international al bolii glaucomatoase.

La nivel international, a fost reprezentantul Romaniei in Consiliul Societatii Europene de Oftalmologie, membru al Societatii Europene de Glaucom, al Societatii Internationale de Traumatologie, membru al Asociatiei Europene de Chirurgie Refractiva si a Cataractei, membru al Academiei Americane de Oftalmologie, in Comitetul International de Atestare Oftalmologica, referent al revistei Eye (Oxford), Acta Scandinavica Oftalmologica (Helsinki), membru în Advisory Board of Glaucoma Experts.

A efectuat numeroase stagii de perfectionare in strainatate (Munchen, Ierusalim, Louisville, Leuven).

A fost desemnat investigator principal in cadrul a 14 contracte stiintifice internationale. Este autorul a 8 carti, 2 cursuri pentru studenti si un ghid de lucrari practice, coautor la un tratat de oftalmologie, autor sau coautor la 175 comunicari stiintifice nationale si internationale, autor sau prim coautor la 65 lucrari publicate in extenso (dintre care 9 in reviste de circulatie internationala) si 46 lucrari publicate in rezumat (dintre care 30 in reviste si programele unor congrese internationale).

Un botosanean al carui nume impune respect in mediul universitar, dar si in cel medical. Un nume pe care istoria medicinii il va retine si ii va oferi locul pe care il merita!

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani: Nu plecați la drum fără să verificați starea traseului pe care mergeți!

astăzi, 11:36
29

Poliţia botoşăneană recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi să-şi echipeze autovehiculul pentru...

Reținut pentru 24 de ore: Aproape un an a dat iama în găinile gospodarilor!

astăzi, 10:14
187

Miercuri, poliţiştii municipiului Dorohoi au reţinut pentru 24 de ore un tânăr de 18 ani, din localitate, bănuit de comiterea mai multor infracţiuni de furt. În sarcina ac...

Femeie transferată la Bucureşti, după ce a suferit arsuri grave

astăzi, 09:47
171

Din nefericire, procedura de transfer a fost îngreunată de lipsa locurilor la spitalul de arşi din Capitală. Astfel, pacienta a fost transferată abia după trei zile de la internarea î...