DINU DIACONESCU - Arta suflata si mesterul ei - VIDEO

DINU DIACONESCU - Arta suflata si mesterul ei - VIDEO

 DINU DIACONESCU  

A suflat, in cei peste 50 de ani, cat sa fi mutat lumea din loc, daca asta ar fi facut-o mai buna!

Sticla, foc, lumina, suflet, suflu… Dorohoianul Dinu Diaconescu traieste pentru a da viata prin foc. Armonii coloristice, echilibru cromatic, dar mai ales o munca de titan au facut din sticlarul Moldovei un punct de reper in arta europeana si nu numai.

Intr-un orasel pe care multi il naucesc pe harta Romaniei, un om se consuma zilnic in arta sa, pentru a darui ochiului consumator de frumos lumina si stralucirea sticlei.  

Dinu Diaconescu s-a nascut pe 25 septembrie 1955, in Vaculesti, Botoşani.

La 16 ani a plecat la Bucuresti, unde a urmat o scoala profesionala pana in 1974, an in care s-a intors in Moldova, urmatorii patru ani petrecandu-i in fabrica de sticla din Dorohoi, la sectorul productie. Talentul si capacitatea conturarii artistice a sticlei l-au dus, in 1978, dupa anii de ucenicie, la studioul de creatie al fabricii, unde a activat pana in 1991.

Chiar daca a petrecut anii de rece si crunt comunism, Dinu Diaconescu si-a incalzit sufletul in lumina fierbinte a sticlei, de doua ori ocupand, la nivel national, titlul de cel mai bun sticlar din Romania.

Anii de dupa revolutie l-au trezit repede din euforia libertatii, cand a inceput sa constate ca in Romania postcomunista stralucindul sticlei devine de la o zi la alta un material mat, perisabil si extrem de fragil.

Dupa 1991 se duce in Franţa, unde munceste ca sticlar.
In perioada 1993-1995 lucreaza la studioul de Francoise Cortese ca designer şi artist de sticlă si face vizite la Murano, in Italia, pentru documentaţie.

Se intoarce in Romania, la Dorohoi, in 1995, un an activand alaturi de Ioan Nemtoi, un alt mare artist dorohoian.
In 1998 este invitat in Franta, unde face demonstratii de arta a sticlei.

Lucrarile lui Dinu Diaconescu se gasesc in galerii din Bucuresti, lucrarile sale plecand in Germania, Franţa, Olanda, Brazilia, Italia, Japonia, Elveţia şi Statele Unite.

In prezent, Dinu Diaconescu lucreaza in Dorohoi alaturi de fiul sau, Florin, in atelierul care devine de la o zi la alta tot mai atragator.

Dino Glass Art exporta si expune lucrari in toata Europa, America si Japonia, principala atractie fiind tocmai stilul de lucru manual, acelasi ca in secolul XVI.
Dino Glass Art respecta stilul Murano, valoarea profesionala a lui Dinu Diaconescu fiind recunoscuta astazi pe plan mondial.
Dinu Diaconescu a realizat trofeele Festivalului Martisor Dorohoian, dar s-a implicat si in activitati umanitare, el raspunzand cu dragoste solicitarii Asociatiei IHTIS, careia i-a daruit un trofeu care va fi acordat in cadrul Festivalului Solidaritatii.

 Expozitii:
1990 - expoziţie personală la Cholet (Maine & Loire) Franţa
1991 – expune la galeriile Orizont in Bucuresti
1992 - Expune la Paris
1993 - Expune la Paris
2004 - expune la World Trade Center din Bucureşti
2005 - expune la Romexpo Bucuresti
2006 - expune la Romexpo Bucuresti
2007 - expune la Romexpo Bucuresti

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
7

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
18

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...