DANA VITCU HANŢIU - Urmasii lui Cotescu printre noi!

DANA VITCU HANŢIU - Urmasii lui Cotescu printre noi!

DANIELA VITCU

Octavian Cotescu, Dan Condurache, Dan Piţa, Stefan Tapalaga, Rodica Tapalaga… Doar cativa dintre marii actori care au plamadit istoria teatrului romanesc si care – miracol neinteles si deopotriva firesc – s-au ivit pe lume in micul targ moldav Dorohoi. Adaugam acestora si pe hatrul Dionisie Vitcu, din Ibanestii Botosanilor, dar si o intreaga pleiada de mai tineri artisti care acum isi trec vremurile prin teatrele tarii.

Pe cararea de mijloc, am descoperit un personaj care pare sa se aseze confortabil nu numai in lumina discreta a reflectoarelor, dar mai ales in postura ingrata de pedagog, de formator de suflete. Pentru ca ce este un artist daca nu un suflet pururi renascut, ivit din nou si din nou cu fiecare rol si fiecare spectacol ars in fata Mariei Sale, spectatorul… 

Daniela Vitcu s-a nascut la Dorohoi, pe 16 iulie 1969, si este cunoscuta mai ales ca profesor in cadrul Facultatii de Arte a Universitatii "Ovidius" Constanta, unde este lector universitar doctor la catedra de Teatru. Asta nu inseamna ca rolurile nenumarate nu i-au adus notorietate sau nu au creat acel nume consacrat la care aspira fiecare actor. Doar ca rolul si rostul talentului Danielei Vitcu pare sa fie cel de dascal, astfel explicandu-se nu numai reala apropiere pe care o dovedeste fata de studentii sai, dar si minunatul respect de care se bucura.

Casatorita cu coregraful Calin Hantiu, Dana Vitcu a creat in orasul adoptiv de la malul marii o adevarata "rezistenta" culturala, fiind una dintre cele mai aprige sustinatoare ale drepturilor studentilor, in special ale artistilor din teatre.
 
Actrita de teatru, film sau divertisment, a jucat in spectacole memorabile, alaturi de mari artisti ai tarii, fie in teatrele bucurestene, fie in Constanta.

In anul 2002, o regasim in spectacolul "Filumena Marturano", a carui premiera are loc la Teatrul de Stat Constanţa, dar si in "Gaitele", pe aceeasi scena.
 
Un proiect de succes si deopotriva curajos este "Dramaticus", un film regizat de Dumitru Lupu, in care Dana Vitcu joaca alaturi de Nae Lazarescu, Florin Pretorian, Dumitru Lupu, Gabriel Dorobantu sau Ileana Sipoteanu, in distributie aflandu-se, initial, regretatul Jean Constantin.
 
In 2010, joaca in "Hamlet" rolul Claudius, un spectacol curajos pus in scena alaturi de un tanar regizor, Cosmin Borodan, la Teatrul "Agon". "Cosmin m-a impresionat placut si incep sa cred ca teatrul are viitor", a spus profesorul-actor Daniela Vitcu-Hantiu, desi la inceput isi marturisise scepticismul in legatura cu proiectul tanarului regizor.

Familia Vitcu are inca multe urme de lasat in tinuturile Botosanilor. Unchiul sau, Octavian Vitcu, cel care de altfel i-a fost actritei nas la botez, este la randul sau un personaj al locurilor, cu ispravi scriitoricesti mai mult sau mai putin cunoscute. A scris trei carti, "Cupa de nectar" (2003), "Cupa de venin" (2005) și "Cupa cupelor" (2007), un profesor care a format sute de elevi, unii dintre ei ajunsi astazi oameni de seama prin lumea mare.  

Dana Vitcu nu si-a uitat dorurile natale, actrita intorcandu-se de cateva ori acasa, dar nu singura: cu studentii sai, pe scenele Moldovei. Proiecte de care este foarte mandra, mai ales atunci cand scenele – chiar micute si lipsite de stralucirea marilor capitale – sunt la Botosani sau Dorohoi.

Dana Vitcu este un om de care nu poti sa nu fii mandru, un actor respectat si, mai ales, un profesor distins. Din Dorohoiul lui Octavian Cotescu si al Rodicai Tapalaga, cu radacini in Ibanestii cu puternice rezonante actoricesti, nu e de mirare sa rasar inca oameni frumosi, adevarati. Dana Vitcu este unul dintre acestia. 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

1000 de pachete de țigări de contrabandă, descoperite la frontieră!

astăzi, 15:42
47

În data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 18.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice, au opr...

BOTOȘANI: Întruniri de urgenţă în zona aflată sub restricţii din cauza pestei porcine africane! FOTO

astăzi, 14:57
327

Prefectul Dan Şlincu a convocat luni membrii Unităţilor Locale de Sprijin ale Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor din zona aflată sub incidenţa restricţiilor impuse de confirmarea apari...

24 ianuarie, la Botoșani: Ceremonie militară la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza!

astăzi, 14:49
61

Joi, 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românescă, sub numele "Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti" şi sub conduc...