DAN CONDURACHE: "Nu voi fi niciodata si niciunde mai fericit decat acasa, la Dorohoi!" - VIDEO

DAN CONDURACHE: "Nu voi fi niciodata si niciunde mai fericit decat acasa, la Dorohoi!" - VIDEO

 DAN CONDURACHE  

S-a nascut pe 26 iulie 1952, in Dorohoi. "Adica Tara de Sus! E sigur un privilegiu sa te nasti pe asemenea meleaguri de vis si chin. M-a ajutat Dumnezeu sa nu plec niciodata din locurile unde m-am nascut", ne marturiseste actorul Dan Condurache.

Un actor de prima scena, un om greu de patruns, aparent fara adancimi naucitoare, insa cu superbe privelisti, imediat ce ii ghicesti profunzimea. Lui Dan Condurache nu trebuie sa i te adresezi pompos si protocolar, cu apelative pretentioase, nu ai nevoie de supralicitari de cuvinte pentru a-l determina sa vorbeasca despre teatru. Insa, dincolo de scena, un singur loc pare sa il mai emotioneze profund: Dorohoiul cel din Tara de Sus!

"La putin timp dupa ce am inceput "s-o zgudui" prin tara mi-am dat seama ca nu voi fi niciodata si niciunde mai fericit decat acasa, la Dorohoi. Aici sunt cel mai aproape de stele, de tei si de castani. Aici, la noi, lumina soarelui cade si mingaie altfel", povesteste Dan Condurache.

Un Dorohoi care aduna in dealurile sale amintiri cu bunici, parinti, invatatori, un Dorohoi care implineste sentimental un actor aflat in deplina maturitate artistica.

"Dealul Polonicului si bunicii ne-au fost ocrotitori dintotdeauna. Gheorghe si Eugenia Ciobanu, parintii mamei mele, Lidia, m-au crescut cu toata istoria zbuciumata a acestor locuri. Le datorez totul. Bunicul Toader, din partea tatalui meu, Neculai, ne astepta ca un urias bland de Sfanta Maria la Stincesti, la hramul bisericii din sat. Ei, bunicii, m-au invatat sa fiu drept cu semenii mei si ca nimic nu se poate obtine in viata decat cu lacrimi, sudoare si sange. Incet, dar sigur, n-o sa-mi ramana decat lacrimile la locurile unde se odihnesc, dar de unde ma vegheaza si acum", spune actorul.

De la Dorohoi a plecat la Bucuresti, sa devina actor, o optiune care avea sa ii ia prin surprindere pe parinti. A intrat "din prima" la Actorie si astfel a ajuns elevul altui dorohoian, actorul Octavian Cotescu. Printre colegi, Horatiu Malaiele, Maria Ploae…

Dan Condurache isi admira colegii de breasla, isi respecta profesia, isi iubeste personajele.  
Printre cei care au "insufletit" de-a lungul timpului personalitatea lui Dan Condurache se afla, desigur, si profesorii din Dorohoi. "Profesorii, multi, exigenti, m-au invatat tot ce stiau si mi-au daruit neconditionat grija si dragostea lor. Ii amintesc de dirigintii mei, doamna Silvia Holic, si domnul Vladimir Nimigean".

Rareori un om marturiseste cu atata credinta apartenenta la un anume loc! "La 11 ani faceam singur un drum la Botosani, de la gara pana pe strada Humariei, la familia Print, rudele tatalui meu. As vrea sa-l fac mereu, pentru ca drumurile catre ai tai nu se vor termina niciodata. Si ca un semn de la Dumnezeu ca sunt legat pentru totdeauna de locurile unde m-am nascut, marele Profesor Octavian Cotescu, nascut si el in Dorohoi, m-a ales sa-mi indrume pasii la clasa de actorie a domniei sale.  Am fost doar un elev cuminte care s-a straduit sa nu-si faca de ras orasul, parintii, bunicii si profesorii".

A debutat in spectacolul "Nu suntem ingeri", al lui Paul Ioachim, si "Galileo, Galilei", de Umberto Eco. "Emotii nu am avut, pentru ca eram antrenat de domnul Cotescu, care era in stare sa faca actor si dintr-o trestie, cu singura conditie ca trestia sa gandeasca", spune Dan Condurache intr-un interviu pentru o publicatie centrala.

Joaca pe marea scena a Teatrului Mic, institutie careia i-a ramas fidel, a construit personaje in filme, este un extraordinar actor de televiziune si radio. In serialul "Aniela", a "trait" ultimele clipe ale marelui Gheorghe Dinica. Despre rolul din "Aniela", spune ca a fost un fel de datorie fata de bunicii sai, care au trait "La belle epoque".

"Sebastian si Irina, copiii nostri, ai mei si ai sotiei mele Creola, sper sa pastreze amintirea acestor locuri magice Dorohoi, Botosani, Tara de sus...", ne spune actorul…

 
Dan Condurache este poate printre cei mai frumosi dorohoieni, un nebanuit si surprinzator marturisitor al pamantului sau.

"Cum spunea cineva, conteaza doar nasterea, iubirea si moartea, restul e alergatura", glumeste in adevar Dan Condurache, actorul care joaca, dar nu repeta cu adevarat decat rolul vietii sale: cel al copilului de 11 ani care facea singur drumul de la Dorohoi la Botosani. "Drumurile catre ai tai nu se vor termina niciodata…". 

(A consemnat F. Tonita)
 

Studii:
1975 – Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie

Experienţa profesională:
1975-prezent: Actor la Teatrul Mic – Bucureşti

Cele mai importante roluri principale:
Teatrul Mic:
Franco Laspiga, "Să-i îmbrăcăm pe cei goi", de Luigi Pirandello
Gotz, "Diavolul şi bunul Dumnezeu", de J.P. Sartre
Woland, "Maestrul şi Margareta", de Mihail Bulgakov
Philip Yvonne, "Principesa Burgundiei", de W. Gombrowitz
Coriolan, "Coriolan", de W. Shakespeare
Peer Gynt "Peer Gynt", de H. Ibsen
Marchizul, "Jacques şi stăpânul său", de Milan Kundera
Geoffrey, "Pluralul englezesc", de Alan Ayckbourn
John Smith, "Bigamul", de Ray Cooney
Shylock, "Neguţătorul din Veneţia", de W. Shakespeare
Ilija Čvorovici, "Spionul balcanic", de Dusan Kovacevici

Teatru TV:
"Egmont", de J. W. Goethe
"Moartea unui comis-voiajor", de Arthur Miller
"Prizonier la Auschwitz", de Alain Bosquet

Cinematografie:
Producţii româneşti:
"La capătul liniei", regizor Dinu Tănase
"Emisia continuă", regizor Dinu Tănase
"Întunecare", regizor Alexandru Tatos
"Furtuna în Pacific", regizor Nicu Stan
"Trenul de aur", regizor B. Poremba (co-producţie româno-poloneză)
"Moara lui Califar", regizor Şerban Marinescu
"Domnişoara Aurica", regizor Şerban Marinescu
"Bătălia din umbră", regizor Andrei Blaier
"Somnul insulei", regizor Mircea Veroiu
"Acasă", regia Constantin Vaeni
"Rămânerea", regizor Laurenţiu Damian
"Drumul câinilor", regizor Laurenţiu Damian
"Sezonul pescăruşilor", regizor Nicolae Opritescu
"Kilometrul 36", regizor Anghel Mora 2
"Balanţa", realizator Lucian Pintilie
"Vulpe-vânător", regizor Stere Gulea (co-producţie româno-germană)
"Stare de fapt", regizor Stere Gulea

Producţii străine:
"Trădarea", regizor Radu Mihaileanu (FR)
"Evadarea", regizor Jacek Gasiorowski (M6)
"Moarte prin procură", regizor Claude-Michel Rome
"Pasiune mortală", regizor Claude-Michel Rome
"Corp delict", regizor Claude-Michel Rome (M6)
"Semnul dragostei", regizorG. Kratz (SATEL)

Televiziune:
Rolul Don Antonucci (Luciano), în telenovela "Regina", o producţie Promance International, o companie MediaPro Pictures pentru ACASĂ

Nominalizări şi premii:
Premiul de merit pentru interpretare: Gotz, decernat de ATM/UNITER, 1982
Premiul de merit pentru interpretare, decernat de Asociaţia Cineaştilor din România, 1986
Premiul de merit pentru interpretare a unui rol masculin, decernat de Asociaţia Cineaştilor din România, 1990 

(Preluare CV si Foto - acasaTV.ro)
 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
150

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
80

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
57

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...