CRISTINA VENEDICT: "Sufletul meu traieste si se manifesta ca un copil!"

CRISTINA VENEDICT: "Sufletul meu traieste si se manifesta ca un copil!"

 CRISTINA VENEDICT  

In 2005 a descoperit fotografia si tot de atunci se descopera pe sine... Lucrarile ei vorbesc despre o lume de vis, o lume in care orice este posibil si neobisnuitul vietii reale este simpla banalitate. CRISTINA VENEDICT ar fi putut fi un pictor suprarealist, dar a ales FOTOGRAFIA. Imaginatia sa scotoceste cu uimire realitatea, o realitate fara de care un artist nu este niciodata complet in sine insusi. O realitate in care traim toti, dar refuzam sa ne re-cunoastem unii pe altii, cu frumosul si uratul din noi.

A participat la expozitii personale si de grup in Botosani, Iasi, Sibiu, dar si la Cracovia, Londra, Dublin sau Vermont. A obtinut premii cu fotografiile ei, atat in tara cat si in strainatate.

Absolventa a Liceului de Arte, Cristina Venedict si-a gasit menirea in arta fotografica, un mijloc de a ne trezi prin privire, provocandu-ne sa ne decorsetam sufletul si sa ne oferim noua insine sansa de a trai frumos! Nu e tarziu!


-Cine este Cristina Venedict? Daca ar fi sa facem cunostinta prin intermediul unei fotografii, ce am vedea in imaginea care te reprezinta?

-Un copil. Un copil, fiindca sufletul meu nu vrea sa imbatraneasca… sau, mai bine zis, refuz sa imbatranesc aruncand zambetul copilului din mine… Cred ca lucrarea "Prea mica pentru lumea asta MARE" (foto) ma reprezinta, deoarece am descoperit fotografia intr-un moment in care eram nesigura pe mine si pe tot ce ma inconjoara..

-De ce ai ales sa prelucrezi fotografia, desi dispui de talentul de a crea prin culoare propria realitate? De ce fotografia si nu tabloul?

-Desi am descoperit mai intai lumea pensulei, viata a ales alt instrument de redare a vietii, a trairilor mele si, zic eu, si a celor din jur. Fiindca toti visam si dincolo de imaginea pe care o afisam ascundem o persoana care vrea sa iasa la suprafata, care vrea sa-si arate creativitatea intr-un domeniu si poate nu are sansa de a se descoperi. De ce? Fiindca lumea in care traim ne robotizeaza de multe ori si nu mai avem timp sa ne gandim decat la cum sa supravietuim, sa facem fata "junglei" si uitam sa incercam sa facem din scopul supravietuirii un scop placut in care noi ne reinventam de fiecare data. Sunt sigura ca orice meserie poate sa nasca "miracole" atata timp cat este facuta cu drag.

-Care este drumul de la fotografie la arta fotografica?

-Din punctul meu de vedere, este cam acelasi lucru, fiindca fotografia este o arta si are diferite ramuri, exact ca pictura. De exemplu, intalnim fotografie abstracta, suprarealista, conceptuala… trebuie doar ca noi sa ne castigam locul intr-o ramura sau alta cunoscandu-ne si aratand lumii ceea ce ne reprezinta si iubim.

-Creezi imagini care transcend realitatea, fara insa a o ignora: fiecare fotografie a ta se bazeaza pe realitate, dar evadeaza cand te astepti mai putin. Gasim in imaginile tale obiecte bizare, neasteptate, multe pasari – cele mai multe negre – copaci gemeni sau pesti pe cerul albastru. Urmaresti niste semnificatii anume sau este o manifestare artistica spontana care te reprezinta?

-Multe dintre lucrarile mele urmaresc anumite semnificatii, dar nu vreau ca eu sa transmit prin imaginile mele un mesaj clar. Imi place sa las liber imaginatiei privitorului. Cel mai important este ca imaginile mele sa nasca in privitor anumite stari si el, privitorul, sa continue firul epic al povestii din imagine. As aminti aici si de Andrei Vizitiu, este persoana care scrie pe blogul meu poezii inspirate dupa fotografiile mele. Poezii minunate care imi incanta de fiecare data sufletul.

De exemplu poezia:

"EL dirijeaza natura,
Sa fie toata UNA,
Sa sune prin zavoi, o armonie,
Nu taraboi...

EL dirijeaza natura!
Din fluturi face portative,
Din crengi spectatori cu capul gol,
Care vor acorduri de amor!

EL dirijeaza natura!"

Dupa fotografia: Concertul fluturelui (foto)

-Sa vorbim despre copiii din fotografii: langa tulpina unui copac singuratic, o fata asezata pe o para uriasa... Este o modalitate a Cristinei Venedict de a se copilari, o manifestare a spiritului ludic?

-Da, prin fotografie eu copilaresc inca… Sufletul meu traieste si se manifesta ca un copil, cu toate starile specifice lui: agitatie, ras exagerat, miscari spontane si lipsite de frica, curiozitatea care insoteste fiecare pas, visele, povestile hiperbolizate... Toate acestea inca mai ies la iveala prin lucrarile mele, ceea ce este minunat…

-Ce inseamna modelul pentru un fotograf? Sunt oameni care te inspira prin trasaturi, stari? Sau ai nevoie sa cauti un personaj anume pentru o fotografie pe care ai dori sa o creezi?

-…In toate imaginile mele exista un subiect inspirativ, fara de care nu ar mai exista imaginea. Este foarte frumos sa vezi cum cineva poate sa transmita la un moment dat celor din jur o energie de care nici el nu e constient ca o are. Mai bine zis, cred ca atunci acea persoana este cu adevarat: EA… e ciudat, poate, ce zic… dar asa simt acum.

-Cum se vad oamenii prin obiectivul aparatului de fotografiat? Se pastreaza aceleasi "standarde" de frumusete sau reusesti sa treci dincolo, pana la spirit? Mai exact, cum defineste un fotograf "omul frumos"?

-Aparatul de fotografiat deschide prin vizorul lui usa spre o alta lume… Dar frumusetea este atat de relativa! Tot ce ne inconjoara poate fi urat sau frumos intr-un moment al vietii… depinde doar de noi. De asta intalnim de multe ori o persoana si spunem "o, ce om rau!.. sau… ce urat, frumos e!"… Acestea le zicem deoarece acea persoana emana in momentul acela rautate, frumusete sau uratenie… Toate acestea sunt in noi, in fiecare dintre noi, si ele ies la iveala in diferite momente ale vietii. De asta trebuie sa facem ce ne place, asa uratenia sau rautatea din noi capata alte valente…

-Poate fi arta fotografica o forma de terapie pentru suflet?

-Arta, in general, a reprezentat pentru multi artisti o forma de terapie. Ea inseamna armonie, deconectare, visare, si toate acestea nu pot face decat bine sufletului nostru.

-Daca ar fi sa pui intr-o cutie trei obiecte pe care sa le gaseasca, sa spunem, o generatie din familia Venedict de peste un secol, care ar fi acestea?

-Cea mai grea intrebare! Cred ca as pune… o jucarie de facut baloane de sapun, pentru a trezi pentru o clipa copilul din noi la viata… Un arc, cu care sa tintim idealurile si visele noastre… si o coarda, pe care sa o folosim atunci cand simtim ca suntem incarcati cu energie negativa.

Multumesc!

(A consemnat Florentina Toniță)



(Titlul: "Divorce")



(Titlul: "The first snow")



(Titlul: "I take care of my heart")

Activitate in domeniul fotografic: CRISTINA VENEDICT a aparut in revista Photomagazine, la rubrica "Istoria unei milisecunde", nr.28 , octombrie 2007.
• Expozitie personala Botosani, Galeriile de Arta "Stefan Luchian", 1 iunie 2008;
• Expozitie de grup Sibiu, Centrul Cultural Habitus, 6 decembrie 2008;
• Expozitie personala Iasi, Casa de Cultura "Mihai Ursache", 15 decembrie 2009;
• Expozitie de grup, Cracovia - Polonia, Pawilon Wyspianskiego, 13 ianuarie 2012;
• Expozitie de grup, Londra - Anglia, The Crypt Gallery, 18-26 februarie 2012;
• Expozitie de grup "Secrets & Mysteries",  The Darkroom Gallery in Essex Junction, Vermont 2012;
• Expozitie de grup "F/22", Mad Art Gallery, Dublin, Irlanda 2012;
•  Locul 2 cu imaginea "Divort", categoria: Imaginatie digitala: Profesional Women Photographers PWP`s 37th Anniversary International Women`s Juried Exhibition 2012;
• Mentiune cu imaginea  "Prima zapada" in Profesional Women Photographers PWP`s 37th Anniversary International Women`s Juried Exhibition 2012.



(Titlul: "Morning smiles")



(Titlul: "A little help final") 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
78

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
44

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
47

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...