CRISTIAN SIMIONESCU - Un botosanean exilat in propria-i Poezie

CRISTIAN SIMIONESCU - Un botosanean exilat in propria-i Poezie

CRISTIAN SIMIONESCU

Cristian Simionescu, fiul unor invatatori din Hlipicenii Botosanilor, reprezinta pentru multi tineri modelul de scriitor venit din timpurile literaturii de aur, din intelesurile profunde ale cuvantului construit, lucrat pana la sange, cum spune insusi poetul, pana la sacrificiul suprem nascator de poem.

Poetul in varsta de aproape 70 de ani isi traieste viata in poezie, cu rabdare si eleganta, chiar daca aceste atribute, alaturi de o modestie proverbiala, l-au tinut deseori departe de confratii scriitori, atunci cand a fost timpul recunoasterii valorii sale.

Un poet ridicat din talpa si aurit in cuvant, Cristian Simionescu reprezinta o forta in literatura romana, valoare pe care regretatul Cezar Ivanescu i-a recunoscut-o public de cate ori a avut prilejul. Ultima data chiar in februarie 2008, cu doua luni inainte de moartea neasteptata. Pentru ca Cezar Ivanescu si-a manifestat in dese randuri, dupa 15 ianuarie, dezacordul fata de atribuirea, pe scena Teatrului din Botosani, a Premiului National de Poezie Mihai Eminescu lui Mircea Dinescu, in defavoarea poetului Cristian Simionescu (vezi scrisoarea datata 2 februarie 2008, a lui Cezar Ivanescu, adresata lui Nicolae Manolescu).

Cristian Simionescu locuieste la Birlad. De ani buni, este nominalizat la prestigiosul Premiu National de Poezie Mihai Eminescu de la Botosani. Nominalizare cu care poetul s-a obisnuit.

Cu nominalizarea asta e mai degraba o tristete, pentru ca am fost nominalizat de foarte multe ori la acest premiu, pe care nu l-am cistigat niciodata. Sigur ca este si o bucurie, nominalizarea reprezentind o recunoastere a meritelor mele, dar e si o mare mihnire. Nu spun mai mult pe ideea asta, pentru ca eu nu sint lacom de obicei, sint antilacom, asa sint structurat. Dar tot mi-ar fi placut sa-l cistig macar o data, recunostea Cristian Simionescu intr-o discutie cu Oltita Cantec, in urma cu cinci ani.

Nascut la 21 iulie 1939, in comuna Hlipiceni, judetul Botosani, ca fiu al invatatorilor Ion si Profira Simionescu.

Dupa absolvirea scolii primare in comuna natala, a urmat cursurile Liceului National din Iasi, cu exceptia ultimei clase, pe care a absolvit-o in 1956 la Liceul Aurel Vlaicu din Bucuresti.

Tatal sau a participat la Campania din Est (1941 - 1944) si a fost detinut politic (din 1950) la Pitesti si Aiud.

Cristian Simionescu a urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Iasi, pe care a absolvit-o in 1966, cand si-a sustinut examenul de stat cu lucrarea Proza lui Mihai Eminescu.

A debutat in 1970, apoi, timp de zece ani, a fost interzis de cenzura. La Cronica ieseana a colaborat cu cronici de arta plastica, la Oferta cu cronici de cultura la rubrica Forme de relief subiective.

Devine membru al Uniunii Scriitorilor in 1983.

Volume publicate: Tabu (Editura Cartea Romaneasca, 1970); Vicleniile oceanului (Editura Cartea romaneasca 1980); Maratonul (Editura Cartea romaneasca 1985); Insula (Editura Cartea romaneasca, 1988), Maratonul (Editura Timpul, Iasi 1995); Poezii (Editura Vitruviu, Bucuresti, Colectia de poezie ingrijita de Mircea Ciobanu); Tinutul bufonilor (Ed. Junimea, Iasi, in seria Dictatura si scriitura, colectie initiata si coordonata de Cezar Ivanescu); albumul de arta plastica Paul Neagu (Londra - prezentat de Cristian Simionescu).

A facut parte din juriile nationale pentru tinerii scriitori; a organizat prima expozitie itineranta a plasticianului roman, stabilit in Anglia, Paul Neagu, la Barlad (prezentata de Andrei Plesu), la Bacau, Buzau, Piatra Neamt, Bucuresti.

Premii:

1985 - Premiul Uniunii Scriitorilor, Asociatia Bucuresti, poezie - lucrarea Maratonul (Ed. Cartea Romaneasca, Bucuresti);

1995 - Premiul de poezie pentru antologia Maratonul (Ed. Timpul, Iasi), la Editia I a Galeriilor tomitane (Filiala Scriitorilor Constanta);

1997 - invitat la Festivalul international de poezie de la Struga - Macedonia, traducere in franceza de Elena Popoiu;

2001 - Premiul Serilor de Poezie de la Vanatori - Neamt (editia a VII-a) - la Catedrala Inaltarea Domnului - Manastirea Neamt, Premiul Opera Omnia;

Premiul special pentru poezie la Festivalul International de Poezie Romano - Canadiana Ronald Gasparic (editia a VI-a, martie 2002);

Premiul si medalia Teiul de aur, acordat la prima editia a Premiilor Eminescu pentru literatura, arte vizuale, colectii si colectionari, 15 iunie 2002, Ipotesti - Botosani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Protestul REZIST, de la Botoșani, atent supravegheat de jandarmi

astăzi, 13:22
32

Libertatea de întrunire este un drept prevăzut de Constituția Românei, iar jandarmii vor asigura protecția persoanelor pașnice, intervenind punctual doar în cazul apariției unor...

Remiză pentru FC Botoşani în al treilea amical al iernii

astăzi, 12:32
50

Elevii lui Costel Enache au obţinut un 2-2, după ce au deschis scorul şi apoi s-au văzut conduşi. Mircea Axente a marcat în minutul 21, însă Trijic a egalat în minutul 32....

Directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor, despre incidentul de la Premiile Eminescu: "N-aș face niciodată așa ceva: să profit de buna credință a unei gazde pentru a face un scandal autopromoțional în casa gazdei"

astăzi, 12:30
229

Daniel Cristea-Enache, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a acceptat, într-o postare publică pe Facebook, faptul că poemul citit de Medeea Iancu pe scena Gal...