CRISTIAN PASCARIU: Un botosanean la CANNES 2013!

CRISTIAN PASCARIU: Un botosanean la CANNES 2013!

 CRISTIAN PASCARIU  Ghimpele.ro

Filmul unui tanar regizor nascut in Botosani va fi proiectat în acest an la Cannes. Pelicula este povestea tragică a unei văduve care se întâlneşte cu ucigaşul soţului său. Este vorba despre scurtmetrajul "După un an", semnat de Cristian Pascariu.

Scurtmetrajul va fi prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, care va începe la data de 15 mai, iar regizorul Cristian Pascariu va merge acolo pentru a asista la proiecţie.
 
"Filmul va fi prezentat în secţiunea Short film corner la Festivalul de la Cannes, între 15 şi 26 mai, anul acesta. E o secţiune unde vin distribuitori, producători şi lumea poate să-ţi vadă filmul pe perioada festivalului şi poate să-l cumpere sau să vină nişte colaborări. E o şansă foarte bună pentru a-ţi propulsa cariera", spune regizorul.
 
Rolurile principale sunt interpretate de tinerii actori Ionuţ Caras şi Irina Wintze. Aceştia au lucrat la scenariu împreună cu regizorul, timp de două luni. Toate secvenţele au fost filmate în numai trei zile.
În film joacă şi actriţa Diana Buluga.
 
Anual, în secţiunea Short Film Corner din cadrul Festivalului de la Cannes sunt propuse zeci de mii de scurtmetraje, însă foarte putine sunt acceptate.

Cristian Pascariu s-a nascut pe 19 august 1987, la Botosani. Este absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca. În 2010, lucrarea sa de licenţă a câştigat premiul Black Pearl la Abu Dhabi şi premiul pentru cel mai bun film studenţesc la Festivaul Open Society Shorts în 2011. Pascariu a mai regizat filme ca Bețișoare rock n’roll / Deaf rock n’roll (2010), Dincolo de muntele meu / Beyond my mountain (2011), Caseta nr. 4/Alexandra / Tape no.4/Alexandra (2012).
 
In anul 2010 a concurat in finala TIFF (Transilvania International Film Festival), la sectiunea scurtmetraj, fiind singurul reprezentant al Clujului dupa aproape 10 ani! "Betisoare rock n’roll" a fost singurul film realizat complet in Cluj Napoca si cu actori clujeni in Competitia TIFF de Scurtmetraje.

Botosani este orasul in care a simtit pentru prima data ca viitorul sau este legat de cinematografie. Considera ca orasul natal este un punct de plecare intelectual perfect, insa orice tanar are nevoie de un spatiu mai dezvoltat pentru a evolua ulterior.

"Eu personal il consider un centru cultural si un oras foarte frumos, avem doua teatre, filarmonica, muzeu, case memoriale, cinematograf (un lucru extrem de rar pentru un oras mic), peste tot sunt spatii verzi, cred ca e un loc minunat unde sa te nasti si sa copilaresti, un punct de plecare intelectual perfect, dar pentru a putea evolua este necesar sa pleci intr-un oras mai dezvoltat. Intodeauna ma intorc acasa cu drag dar nu am de gand sa raman acolo", marturisea Cristian Pascariu pentru site-ul clickzoombytes.wordpress.com.

Dincolo de frumusetea si mirajul orasului natal, Cristian Pascariu a trait in Botosani primele semne ale pasiunii sale pentru marele ecran si notiunea de regizor.

"Cinema Clasic Botosani … acel spatiu are un loc special in sufletul meu. Nu cred ca exista o data anume, undeva pe la 5 ani, a fost ceva treptat, iar acest cinematograf mi-a vorbit intr-un anume fel, simteam ca viata mea va fi legata de film dar nu stiam cum, concrect mi-am dat seama ca vreau sa fac regie cand aveam 14 ani, atunci am inteles ce reprezinta termenul de regizor". La Cinema Clasic a vazut, de altfel, filmul care l-a inspirat mai tarziu, Forrest Gump "E filmul care m-a capturat in totalitate, cred ca aveam 6 ani, evident l-am vazut la Cinema Clasic", mai spune Cristian Pascariu pe clickzoombytes.wordpress.com.
 
Cristian Pascariu se pregateste, fara falsa modestie, pentru o cariera "mare" in film. Si nu din oarece ambitii personale sau orgolii inutile, ci pentru ca chiar crede in ceea ce face si in puterea sa de a transmite dincolo de sticla stari si sentimente.

"Vreau sa fac filme, pe cat va fi posibil, sa imi aduc contributia la sfera cinematografica mondiala", spunea simplu botosaneanul Cristian Pascariu in urma cu 3 ani. Si, iata, regizorul se tine de promisiune: filmul sau a intrat in cinematografia mondiala, la Cannes 2013


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
8

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
72

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...

Pecheziții la AJOFM: Trei agenți economici din Botoșani în vizorul Parchetului European!

astăzi, 07:18
186

Organele de cercetare, sub coordonarea procurorilor Parchetului European, în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani, au ridicat documente care au stat la baza fin...