CRISTIAN ENĂCHESCU - Un nume pentru Știința românească!

CRISTIAN ENĂCHESCU - Un nume pentru Știința românească!

CRISTIAN ENACHESCU

Nu există domeniu în care botoșănenii să nu își fi făcut loc, demni urmași ai marilor Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian sau Onicescu, de-ar fi să ne păstrăm doar în vârful piramidei valorilor naționale. 

În artă, științe, literatură sau medicină, botoșănenii se fac remarcați prin inteligență și perseverență, prin valoare umană și profesională, dar și prin inovații și perspective nu de puține ori surprinzătoare.    

Cristian Enăchescu este unul dintre ei. De pe băncile Liceului "Mihai Eminescu" Botoșani, dăruirea pentru profesie l-a purtat prin universități din România, Franța, Elveția, Japonia…   

Cristian Enăchescu s-a născut la Botoșani, pe 5 ianuarie 1976.   

A urmat cursurile Liceului "Mihai Eminescu" Botosani, pe care le-a absolvit în anul 1994, ca șef de promoție, cu media 9,94.   

Talentul în științele exacte l-a îndrumat, imediat după liceu, spre amfiteatrele Facultății de Fizică a Universității "Al.Ioan Cuza" din Iași, absolvind în anul 1998, cu media 9,68.   

Continuă timp de doi ani, în cadrul aceleiași universități, studiile masterale.  

Este, de asemenea, licențiat în Sociologie, după ce a studiat, în perioada 1996-2000, în cadrul Facultății de Filosofie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași.  

Între ani 2000 și 2003 studiază pentru doctorat la Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi şi Université de Versailles (Franța). Obtine titlul de Doctor în Fizică la Universite Saint Quentin en Yvelines, Versailles, Franța, în aprilie 2003, primind felicitările juriului pentru contribuția sa, același titlu primindu-l și la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, în luna octombrie a anului 2004, cu "Summa cum laude".

  Imediat după susținerea doctoratului în Franța devine, în anul 2003, asistent profesor la secţia de chimie fizică a Universităţii din Geneva, Elveţia, iar din 2004 până în 2008 activează ca asistent universitar la Facultatea de Fizică, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, instituție universitară unde, în anul 2008, devine lector universitar.  

Periodic, în anii 2009, 2010 și 2011, este cercetător invitat  la University of Tokyo, Japonia, dar și la University of Geneva, Elveția, între ani 2006 și 2011.  

A fost distins cu Premiul Universității "Al. Ioan Cuza" Iași pentru cea mai bună teză de doctorat, în anul 2005.  

În anul 2010, Fundația Națională pentru Știință și Artă (sub egida Academiei Române), i-a acordat Premiul de Excelență, pentru cele 240 de citări în publicaţii de specialitate şi 46 de lucrări, ocazie cu care fizicianul Cristian Enăchescu a spus că, atunci când începe o temă de cercetare, speră în interesul cunoaşterii, nu neapărat pentru obţinerea de premii.

  În anul 2009 a fost ales prodecan al Facultatii de Fizica, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, iar din 2011 este membru al Consiliului National de Cercetare - România.  

În anii 2008-2009 a fost evaluator științific pentru Fundația națională de Știință, Bulgaria.  

Este, de asemenea, membru al Institutului European de Magnetism Molecular (EIMM), dar și referent științific pentru reviste internaționale din domeniile fizică și chimie fizică.  

Cristian Enăchescu a studiat cu precădere Fizica magneților moleculari cu tranziție de spin, modelarea și simularea proceselor fizice în stare solidă, fiind interesat și de studiul histerezisului în substanțe magnetice.   

Despre Cristian Enăchescu se poate spune, deși se poate mândri cu rezultate excepționale până acum, că este la început de drum. Un drum care, fără îndoială, i-a rezervat succese și performanțe profesionale pe măsura valorii sale. 

 

(A consemnat Florentina Toniță)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Naștere cu bucluc: O tânără de 19 ani a sunat în ultima clipă la 112, anunțând că aduce pe lume un copil!

astăzi, 20:28
983

La 19 ani, o tânără a avut parte de o experiență mai rar întâlnită. Deși era la a doua naștere și știa că sorocul e aproape, tânăra femeie a întârziat pr...

Aeronava SMURD, chemată pentru o femeie care a suferit un infarct!

astăzi, 19:04
858

Medicii din Botoșani au solicitat aeronava sanitară de la Iași pentru a prelua o pacientă aflată în stare gravă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 78 de ani, ca...

Microbuz cu români, accident grav pe o autostradă din Slovacia

astăzi, 17:53
1466

Cel puţin cinci cetăţeni români au fost răniţi după ce un microbuz înmatriculat în România a intrat în coliziune cu un camion, pe o autostradă din Slovacia, inform...