CORNEL CRISTEI, de la "Roşu şi Negru" la fascinaţia jazz-ului! FOTO, VIDEO

CORNEL CRISTEI, de la "Roşu şi Negru" la fascinaţia jazz-ului! FOTO, VIDEO

CORNEL CRISTEI

A cântat în formaţii care au făcut istorie muzicală în România, de la "Ethos" la "Roşu şi Negru" sau "Electrecord". A compus muzică pentru spectacole de teatru, susţine live ilustraţia muzicală pentru numeroase producţii scenice. A fost pianist pe vase de croazieră, acompaniind zeci de solişti de pe toate meridianele lumii. Vine din istoria muzicii anilor 70, dar face şi astăzi istorie!

Născut pe 8 februarie 1953, la Botoşani, Cornel Cristei este absolvent al  Conservatorului "George Enescu" Iaşi, secţia Pian.

După o scurtă perioadă la catedră, în anul 1975 devine corepetitor la Opera de Stat din Iaşi, timp de 3 ani, după care părăseşte capitala Moldovei pentru a se stabili la Oradea, unde va activa ca instrumentist la Teatrul de Stat. Aici compune muzica spectacolelor, atât de la secţia română cât şi cea maghiară, dar colaborează, în special, la spectacolele pentru copii.

Încă din anul 1972 (până în 1983) se află în componenţa trupei Ethos (iniţiator şi lider al trupei), câştigătoare (între anii 1972-1977) a festivalurilor studenţeşti, cu numeroase participări la festivalul de jazz Sibiu şi invitaţii în emisiuni Radio-TV.
VIDEO: Ethos - Festival de Jazz - Sibiu 1981
Compoziţie: Cornel Cristei
Pian: Cornel Cristei
Flaut: Vasile Foica
Ghitară: Felix Şipoş


În anul 1984 este cooptat în trupa Roşu şi Negru, pe care o părăseşte în 1987, dar revine pentru ultimul concert al formaţiei, cel din 1993.  Formaţia Roșu și Negru, fondată în 1963, la București, a fost una dintre cele mai apreciate formații rock din România, în special în perioada ei de glorie (deceniile 70 și 80). Componența grupului a reunit, de-a lungul anilor, mulți muzicieni valoroși: Nancy Brandes, Ovidiu Lipan, Florin Ochescu, Dan Bădulescu, cel care a influențat cel mai mult evoluția formației fiind, de departe, basistul și cântărețul Liviu Tudan.

În 1984, Liviu Tudan îl cooptează pe Cornel Cristei (ex-Ethos). Astfel formula trupei este Liviu Tudan (vocal), Adrian Ordean (chitară), Mircea Marcovici (bass), Cornel Cristei (clape) și Dorel Vintilă-Zaharia (tobe). Roșu și Negru efectuează turnee naționale alături de Dida Drăgan, Ilie Stoian și actorul Alexandru Basarabeanu, apelând, în perioada 1985-1987 și la Mircea Baniciu.

Chiar dacă părăseşte formaţia în 1987 (formaţie care în curând se va destrăma) Cornel Cristei va participa, însă, în 1993, la ultimul concert Roșu și Negru, în cadrul Festivalului Rock '93, în formula: Liviu Tudan (solist vocal, chitară bass), Cristian Marinescu (chitară solo), Florin Ochescu (chitară), Cornel Cristei (keyboards) și Ovidiu Lipan (tobe).
VIDEO: Ultimul concert ROSU si NEGRU la festivalul Rock '93
Liviu Tudan - voce, bass
Cristian Marinescu - chitara
Florin Ochescu - chitara
Cornel Cristei - clape
Ovidiu Lipan - tobe


În această perioadă de concerte Roşu şi Negru (începând cu 1985) ocupă şi postul de instrumentist la Teatrul Rapsodia Română din Bucureşti, activând aici vreme de 12 ani.

După Roşu şi Negru urmează etapa Electrecord. O perioadă îndelungată (1987-2006) face turnee în străinătate cu formaţia Electrecord, ocazie cu care a cântat alături de The Plathers, Junifer Rush, Gloria Gadner, Tony Christi, Ricki &Powery, Fiesta Tropicana, Ana Maria Kaufmann, Deborah Sasson, Heino, Jony Cash etc.


Începând cu anul 2003 este consilier muzical la Teatrul Maria Filotti din Brăila.

A compus muzică originală, ilustrând spectacole precum "Zăpezile de altădată" de D. Solomon, "Sânziana şi pepelea", "Feriţi-vă de femeile măritate" de E. Labiche, "Povestea unui înger", de M.Sorescu,"Tăblia de la marginea patului", de M. Brănescu, "Savannah Bay", de M.Duras, "Un scriitor ratat", de D. Harms, "Remember Maria Tănase", "Nastasia. Poveste de cartier" după "Domnișoara Nastasia" de George Mihail Zamfirescu.

Debutul său în scenografie se petrece pe scena Teatrului Maria Filotti, din Brăila, cu spectacolul "Visul unei nopţi de gala", regizat de Radu Nichifor. Un spectacol care scoate la "rampă" conditia artistului integrat industriei de divertisment. În producţia Teatrului din Brăila, Cornel Cristei îl acompaniază la pian pe actorul Alin Florea cu o suita de piese muzicale celebre. Pentru acest rol, actorul Alin Florea a fost distins cu Premiul Special al Juriului, în cadrul Festivalul National de Comedie de la Galaţi, din 2007, precum şi Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la cea de a VII-a ediţie a Galei STAR, în anul 2012.Astăzi, Cornei Cristei susţine numeroase concerte alături de Irina Popa, denumită de juriul Galei Premiilor de jazz drept "Revelaţia anului 2012".

Chiar dacă a câştigat numeroase trofee, presa de specialitate consideră că, în fapt, cariera Irinei Popa a intrat cu adevărat în atenţia publicului larg după ce "paşii ei interpretativi au fost preluaţi şi conduşi cu meticulozitate de pedagog vizionar, de către Cornel Cristei", cel care a compus pentru Irina un repertoriu special, "…într-un savuros cocktail vocal-instrumental, unde suntem provocaţi să degustăm rafinatele amestecuri de soft-electro, groove, funk, pop-rock, soul şi blues" (Mirela Stoenescu, în boocklet-ul CD-ului The Dream editat de Casa Soft Records în 2011).
VIDEO: The Dream - Irina Popa & Cornel Cristei
Vocal: Irina Popa
Keyboards & Instrumental: Cornel Cristei
VIDEO: Lansarea albumului "The dream" - Irina Popa (colaborare cu Cornel Cristei)

În formula actuală, concertele sunt susţinute de vocea Irinei Popa, însă împreună cu alte două nume importante ale muzicii româneşti, precum Iulian Vrabete –  chitară bas şi Relu Biţulescu – baterie. Noua trupă poartă numele IRINA POPA & THE SINNERS. O formaţie extrem de apreciată nu numai în cadrul festivalurilor, ci şi de publicul larg, iubitor de jazz.

(Florentina Toniţă)
credit foto: Facebook Cornel Cristei şi Irina Popa
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ghinion pentru proprietarul unei case din Botoşani. A fost afectat de două incendii în două zile

astăzi, 21:25
97

Iniţial pompierii au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a stinge incendiul izbucnit la o casă de pe strada Peco din municipiul Botoşani. Flăcările au cuprins o pa...

Copil blocat într-un apartament din municipiul Botoşani. Au fost solicitaţi pompierii-FOTO

astăzi, 20:31
551

S-a întâmplat la un apartament situat la etajul trei al unui bloc de pe strada Tiberiu Crudu, din municipiul Botoșani. Tatăl copilului a ieşit din locuinţă şi a coborât p&...

Casă incendiată în apropierea Centrului Vechi! O persoană a ajuns la spital!

astăzi, 20:26
272

Un apel la 112 anunța un incendiu la o casă de pe strada Independenței. În scurt timp, la locul solicitării au ajuns două autospeciale cu apă și spumă de la ISU, pompierii intervenind pe...