CONSTANTIN VASILICA - Un Cetatean pentru Onoarea Botosanilor!

CONSTANTIN VASILICA - Un Cetatean pentru Onoarea Botosanilor!

 LAURIAN 150 - CONSTANTIN VASILICA la ceremonia primirii Titlului de Cetatean de Onoare al Botosanilor  

Cea mai frumoasa zi din viata unui om este, negresit, intoarcerea acasa. Dupa 50, 60, 70 de ani… Dar cand, la 83 de ani, sute de oameni te strang in brate si te elogiaza la scena deschisa, la tine acasa fiind, este cu adevarat un moment unic pe care putini ajung sa il traiasca.

Ce a facut Constantin Vasilica pentru ca, intr-un 30 octombrie 2009, o sala intreaga sa se ridice in picioare si sa faca o reverent in fata-i?

O viata in slujba invatamantului! Cercetator cunoscut peste hotare, sute de studii, mii de pagini nascute din zilele si noptile unui botosanean iesit in lumina din Tudora.
 
La aniversarea celor 150 de ani de la infiintarea Colegiului National "August Treboniu Laurian" Botosani, in calitate de fost elev al unitatii botosanene, Profesorul a fost omagiat, municipalitatea conferindu-i Titlul de Cetatean de Onoare al Botosanilor.
 
Constantin Vasilica si-a demonstrat inca o data calitatea adanc umana in momentul in care a fost invitat la microfon: "Sunt onorat ca sunt coleg cu Aurel Dorcu. Ca doi oameni din aceeasi generatie a Laurian-ului au devenit Cetateni de Onoare ai Botosanilor".

Un gest de nobila si frumoasa expresie, un gest pe care doar spiritele superioare pot fi capabile sa le exprime in mod public. Pe scena Teatrului Mihai Eminescu, Constantin Vasilica a impartit onoarea cu fostul sau coleg de generatie de la Laurian: Aurel Dorcu, trecut in nefiinta in urma cu scurt timp, probabil marele absent al acestei ceremonii.
 
La implinirea celor 80 de ani, in anul 2006, Constantin Vasilica a fost sarbatorit in Aula Magna a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi. Din 2006 este membru de onoare al Senatului Universitatii Agronomice Iasi.

Cadru didactic al universitatii din Iasi inca din 1950, Constantin Vasilica a contribuit prin intreaga activitate la cresterea calitatii invatamintului superior agronomic iesean. La cei peste 80 de ani ai sai este consultant la firme importante care isi desfasoara activitatea in agricultura.

In 1995, a primit Medalia Gisevius conferita de Universitatea "Justus Liebig" din Germania, pentru activitatea stiintifica in domeniul fitotehniei si dezvoltarea colaborarii stiintifice dintre Universitatea Giessen si Universitatea Agronomica Iasi, dupa ce in 1982 fusese distins cu Medalia de argint "375 de ani" a aceleiasi universitati.

Inca o recunoastere a muncii sale de peste 50 de ani, pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

 

 

Prof. univ. dr. Constantin Vasilica s-a nascut la 5 februarie 1926, in comuna Tudora, judetul Botosani. A urmat cursurile Colegiului National "August Treboniu Laurian", dupa care, in 1951, a absolvit Facultatea de Agronomie a Universitatii Agronomice "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

A parcurs toate treptele invatamantului universitar, de la preparator in cadrul Facultatii de Agronomie Iasi, pana la profesor titular. La 1 octombrie 1996 a iesit la pensie, continuandu-si insa activitatea in cadrul universitatii iesene.

A realizat 132 de lucrari stiintifice, printre care 3 volume de "Prelegeri de fitotehnie", cartea "Fitotehnie", scrisa in colaborare si aparuta in 3 editii la Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, "Tehnologia cultivarii inului pentru fibre", "90 de ani de invatamant agronomic universitar in Moldova", cuprinzand 250 de pagini si multe alte lucrari.

Este profesor consultant si preda Fitotehnia la Facultatea de Horticultura, conducator de doctoranzi. Coordoneaza activitatea filialei ASAS in calitate de vicepresedinte; tine un curs de fitotehnie la Horticultura; coordoneaza din partea ieseana colaborarea cu Universitatea Justus Liebig din Giessen; acorda consultatii tehnice unor societati agricole din Moldova. Face parte din diverse organisme stiintifice din tara si strainatate. Este membru al Grupului International de Cercetare a Fertilitatii Solului (IOSDV) inca din 1978; membru corespondent al Societatii Stiintifice de Fitotehnie din Germania; membru al Grupului International NORLEG de Cercetare a Leguminoaselor pentru Boabe din Norwich – Anglia, din 1992; membru al Comitetului National de Resurse Genetice din Romania; din 1933, membru al Comisiei de Stat pentru Atestarea si Omologarea Soiurilor din Romania; membru de Onoare al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Romania, din 1997; membru de Onoare al Grupului European IOSDV (2006), Doctor Honoris Causa al USAMV – Bucuresti.

E mult pentru o viata de om?

Este destul pentru ca noi, cei de acasa, sa facem cuvenitele reverente?
Cert este ca titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani, conferit Profesorului Constantin Vasilica pe 30 octombrie 2009, ne onoreaza!
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Desfășurare impresionantă de forțe la liceul din Trușești: Exercițiu de simulare a unui cutremur - FOTO

Miercuri, 19 Septembrie 2018
1237

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a desfăşurat miercuri, între orele 11.00 – 15.00, la Liceul "Demostene Botez" din ...

"Aniversarea" și "Bocitoarele vesele", în acest weekend la Teatrul Eminescu!

Miercuri, 19 Septembrie 2018
174

Sâmbătă, 22 septembrie, la ora 18.00, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani a programat spectacolul cu trei nominalizări la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, în 2016: pentru cel m...

​Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe drumul județean DJ 293 Dumeni - Havârna - FOTO

Miercuri, 19 Septembrie 2018
271

În cursul zilei de marți, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, a efectuat o vizită în teritoriu pentru a verifica lucrările recent finalizate și calitatea st...