CONSTANTIN GRIGORUTA - Designerul fotograf sau arta prin lentila!

CONSTANTIN GRIGORUTA - Designerul fotograf sau arta prin lentila!

 CONSTANTIN GRIGORUTA  

Constantin Grigoruta s-a nascut pe 9 februarie 1959, la Dorohoi. A absolvit sectia Design a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti in anul 1983. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, activand in filiala Constanta, precum si membru al Societatii Designerilor Profesionisti din Romania. In prezent este profesor de specialitate la sectia Design a Colegiului National de Arte "Regina Maria" Constanta.
 
"Eu m-am nascut la Dorohoi, ca si Enescu. Enescu si-a construit o casa la Sinaia, dupa schitele sale, si de fiecare data cind ma duc la Sinaia ma duc pe balconul unde stiam ca Enescu isi petrecea mult timp, privind muntele", spune cu mandrie artistul.Primele succese ale carierei le traieste in clasa a VII-a, cand are prima expozitie cu tablouri in acuarela, cu piesaje din Valea Jiului, unde isi petrece copilaria. De 30 de ani este stabilit in Constanta, impreuna cu sotia sa. 

Constantin Grigoruta recunoaste ca a ajuns la pictura prin "ochiul" unui aparat de fotografiat rusesc, dupa ce parintii l-au incurajat sa imortalizeze imagini, mijloc pentru artistul in varsta de 10 ani – pe atunci – sa se concentreze pe detaliile din natura si nu numai.


 
Aparatul de fotografiat i-a ramas astfel aproape, de-a lungul vietii, devenind in timp un instrument necesar. "Aparatul de fotografiat m-a ajutat mult la munca de atelier. Ulterior am avut ocazia sa achizitionez aparate bune, dar nu am facut investitii enorme in aparate sofisticate, pentru ca nu am urmarit un scop comercial, sa-mi amortizez investitia. Se stie ca aceasta zona a fotografiei este relativ scumpa. Insa am reusit sa fac lucrari, sa am un portofoliu bogat, am participat si la concursuri de fotografie. Nu sint un fan concurs, fac fotografii in primul rind pentru mine, si pentru mine ca designer", spune Constantin Grigoruta intr-un interviu acordat presei constantene.

Din 1991 lucreaza cu elevii, predand design la Colegiul de Arte Regina Maria Constanta. A avut zeci de expozitii, a cunoscut gloria, cronici importante.

Este unul dintre putinii designeri care au reusit sa isi vada creatiile in productie de serie, dar a semnat si ilustratii si coperta de carte. Insa cea mai mare parte a timpului o acorda, cu generozitate, elevilor.

Pasiunea pentru fotografie i-a mai adus o satisfactie, fiind invitat sa sustina un curs la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea "Ovidius" Constanta, catedra la care a renuntat repede, intrucat ii ocupa mult prea mult timp. (Sursa Foto: Grigoruta.com)  


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sportivii de la Clubul Sportiv Real Taekwondo Team din Botoșani, premiați la Cupa României la Taekwondo WT! FOTO

Marţi, 21 Noiembrie 2017
329

În perioada 17-18 noiembrie 2017 s-a desfășurat, în incinta Sălii Polivalente din municipiul Brașov, Competiția Națională Cupa României la Taekwondo WT pentru copii, juni...

OFICIAL: DNA a pus sechestru pe toata averea lui Dragnea, pentru a recupera 127 milioane de lei!

Marţi, 21 Noiembrie 2017
588

DNA a anuntat oficial, marti seara, ca a pus sechestru pe toata averea lui Liviu Dragnea, pentru a recupera prejudiciul de 127 de milioane de lei din dosarul Tel Drum.Un comunicat al procurorilor ...

Patru elevi botoşăneni au participat la un concurs naţional de matematică-fizică

Marţi, 21 Noiembrie 2017
495

În perioada 17– 19 noiembrie 2017, la Bacău, s-a desfășurat Concursul Național de matematică-fizică ”Vrânceanu-Procopiu”.”Vrânceanu-Procopiu” ...