CONSTANTIN DOROFTEI - Artistul-profesor!

CONSTANTIN DOROFTEI - Artistul-profesor!

CONSTANTIN DOROFTEI

Profesor făuritor de artă şi artişti, rămas în memoria elevilor, dar şi în cea a numeroşilor botoşăneni care i-au admirat lucrările în galerii sau diverse expoziţii. 

Constantin Doroftei s-a născut pe 6 mai 1943, în Botoşani. La 24 de ani finaliza cursurile Institutului de Arte Plastice şi Decorative "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, la secţia pictură, profesor Ion Marşic.

După absolvire a activat ca muzeograf de artă atestat, însă cei mai mulţi ani i-a petrecut la catedră. În anul 2004 şi-a încheiat cariera de profesor la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani, unde a îndrumat sute de elevi, iniţiindu-i în tainele graficii şi artelor decorative.Constantin Doroftei este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1970. Activează în prezent în cadrul Filialei din Timişoara.

A experimentat diverse tehnici ale graficii şi artelor decorative, dar a optat pentru pentru pictura în ulei, alternând periodic abordările figurative cu cele abstracte.

Din anul 1969 a participat la numeroase expoziţii colective judeţene, interjudeţene şi naţionale, anuale, tematice, inaugurale, memoriale, muzeale, prilejuite de tabere organizate de UAPR, precum şi la expoziţii de grup din ţară.

In anul 1985 a obţinut la Suceava Premiul Special al Redacţiei publicaţiilor pentru Străinătate, la ediţia a VII-a a Festivalului Naţional "Voroneţiana".

Expoziţii personale în România:

- 1969 – Botoşani, Muzeul Judeţean;
- 1973 – Bacău, Galeriile de Artă Orizont;
- 1974 – Bucureşti, Sala Kalinderu;
- 1977 – Bran, Sala de ceai a castelului;
- 1978 – Braşov, Sala Victoria;
- 1980 – Botoşani, Muzeul Judeţean;
- 1983 – Botoşani, Galeria de artă "Ştefan Luchian";
- 1985 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1988 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1996 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1999 – Iaşi, Galeria Trianon;
- 2000 – Botoşani, Galeria de artă.

De-a lungul timpului, a efectuat călătorii de studiu, menite să îl împlinească artistic.

Constantin Doroftei are lucrări in muzee, instituţii culturale şi colecţii din România, precum şi în colecţii particulare din Anglia, Elveţia, Germania, Franţa, Israel, Italia, S.U.A. (constantindoroftei.deviantart.com) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni, chemați să îndepărteze țurțurii care puteau oricând să rănească trecătorii! FOTO

astăzi, 12:39
112

Acțiune a pompierilor, miercuri la amiază, pentru a îndepărta gheața de la mansarda unui bloc din municipiul Botoșani, existând pericolul ca țurțurii să cadă peste trecători...

EMOȚIONANT: Rex, câinele care a păzit 13 ani sediul ISU Botoșani, operat cu ajutorul pompierilor

astăzi, 12:04
283

Patrupedul care a păzit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani mai bine de 13 ani a primit o a doua şansă. Pompierii au aflat că este bolnav şi au strâns bani pentru a-i ...

TRAGEDIE: Un bărbat a murit într-un supermarket din Botoșani!

astăzi, 11:39
3959

Botoșănenii aflați, în această dimineață, într-un supermarket din municipiul Botoșani, au asistat la momente dramatice, un bărbat de 40 de ani murind sub ochii lor.Tragedia s-a...