CONSTANTIN DOROFTEI - Artistul-profesor!

CONSTANTIN DOROFTEI - Artistul-profesor!

CONSTANTIN DOROFTEI

Profesor făuritor de artă şi artişti, rămas în memoria elevilor, dar şi în cea a numeroşilor botoşăneni care i-au admirat lucrările în galerii sau diverse expoziţii. 

Constantin Doroftei s-a născut pe 6 mai 1943, în Botoşani. La 24 de ani finaliza cursurile Institutului de Arte Plastice şi Decorative "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, la secţia pictură, profesor Ion Marşic.

După absolvire a activat ca muzeograf de artă atestat, însă cei mai mulţi ani i-a petrecut la catedră. În anul 2004 şi-a încheiat cariera de profesor la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani, unde a îndrumat sute de elevi, iniţiindu-i în tainele graficii şi artelor decorative.



Constantin Doroftei este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1970. Activează în prezent în cadrul Filialei din Timişoara.

A experimentat diverse tehnici ale graficii şi artelor decorative, dar a optat pentru pentru pictura în ulei, alternând periodic abordările figurative cu cele abstracte.

Din anul 1969 a participat la numeroase expoziţii colective judeţene, interjudeţene şi naţionale, anuale, tematice, inaugurale, memoriale, muzeale, prilejuite de tabere organizate de UAPR, precum şi la expoziţii de grup din ţară.

In anul 1985 a obţinut la Suceava Premiul Special al Redacţiei publicaţiilor pentru Străinătate, la ediţia a VII-a a Festivalului Naţional "Voroneţiana".

Expoziţii personale în România:

- 1969 – Botoşani, Muzeul Judeţean;
- 1973 – Bacău, Galeriile de Artă Orizont;
- 1974 – Bucureşti, Sala Kalinderu;
- 1977 – Bran, Sala de ceai a castelului;
- 1978 – Braşov, Sala Victoria;
- 1980 – Botoşani, Muzeul Judeţean;
- 1983 – Botoşani, Galeria de artă "Ştefan Luchian";
- 1985 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1988 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1996 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1999 – Iaşi, Galeria Trianon;
- 2000 – Botoşani, Galeria de artă.

De-a lungul timpului, a efectuat călătorii de studiu, menite să îl împlinească artistic.

Constantin Doroftei are lucrări in muzee, instituţii culturale şi colecţii din România, precum şi în colecţii particulare din Anglia, Elveţia, Germania, Franţa, Israel, Italia, S.U.A. (constantindoroftei.deviantart.com)



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
1

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
120

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
44

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...