CONSTANTIN DOROFTEI - Artistul-profesor!

CONSTANTIN DOROFTEI - Artistul-profesor!

CONSTANTIN DOROFTEI

Profesor făuritor de artă şi artişti, rămas în memoria elevilor, dar şi în cea a numeroşilor botoşăneni care i-au admirat lucrările în galerii sau diverse expoziţii. 

Constantin Doroftei s-a născut pe 6 mai 1943, în Botoşani. La 24 de ani finaliza cursurile Institutului de Arte Plastice şi Decorative "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, la secţia pictură, profesor Ion Marşic.

După absolvire a activat ca muzeograf de artă atestat, însă cei mai mulţi ani i-a petrecut la catedră. În anul 2004 şi-a încheiat cariera de profesor la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani, unde a îndrumat sute de elevi, iniţiindu-i în tainele graficii şi artelor decorative.Constantin Doroftei este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1970. Activează în prezent în cadrul Filialei din Timişoara.

A experimentat diverse tehnici ale graficii şi artelor decorative, dar a optat pentru pentru pictura în ulei, alternând periodic abordările figurative cu cele abstracte.

Din anul 1969 a participat la numeroase expoziţii colective judeţene, interjudeţene şi naţionale, anuale, tematice, inaugurale, memoriale, muzeale, prilejuite de tabere organizate de UAPR, precum şi la expoziţii de grup din ţară.

In anul 1985 a obţinut la Suceava Premiul Special al Redacţiei publicaţiilor pentru Străinătate, la ediţia a VII-a a Festivalului Naţional "Voroneţiana".

Expoziţii personale în România:

- 1969 – Botoşani, Muzeul Judeţean;
- 1973 – Bacău, Galeriile de Artă Orizont;
- 1974 – Bucureşti, Sala Kalinderu;
- 1977 – Bran, Sala de ceai a castelului;
- 1978 – Braşov, Sala Victoria;
- 1980 – Botoşani, Muzeul Judeţean;
- 1983 – Botoşani, Galeria de artă "Ştefan Luchian";
- 1985 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1988 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1996 – Botoşani, Galeria de artă;
- 1999 – Iaşi, Galeria Trianon;
- 2000 – Botoşani, Galeria de artă.

De-a lungul timpului, a efectuat călătorii de studiu, menite să îl împlinească artistic.

Constantin Doroftei are lucrări in muzee, instituţii culturale şi colecţii din România, precum şi în colecţii particulare din Anglia, Elveţia, Germania, Franţa, Israel, Italia, S.U.A. (constantindoroftei.deviantart.com) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă avertizare meteo: Răcire accentuată a vremii!

astăzi, 13:04
149

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o nouă avertizare meteo de răcire accentuată a vremii şi intensificări ale vântului.În intervalul 21 septembrie, ora 10.00-...

Maşină lovită de tren la Dorohoi!

astăzi, 12:31
416

Neatenţia era să îl coste scump pe un bărbat din judeţul Botoşani, maşina acestuia fiind lovită de tren în municipiul Dorohoi.Bărbatul, în vârstă de 54 de ani...

Locuinţe de serviciu din Centrul Vechi, transformate în locuinţe de necesitate

astăzi, 10:55
311

Viceprimarul Cosmin Andrei a întrebat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local care este termenul de finalizare a locuinţelor sociale din cartierul Cişmea."Dacă ne pot t...